Jagran Josh Logo

GK Quiz on Modern History: 18th Century Revolts and Reform Set 3

03-NOV-2015 17:23

    Jagranjosh welcomes you to G.K Quiz which helps in your preparation for different competitive examinations. Although, today’s competitive examination are in evolving new trend of mixing traditional and untraditional questions, here we are giving Multiple Type Question on ‘’18th Century Revolts and Reform’’ that attune and equipped in different competitive examination.

    1. Which of the following are the paths chosen by Ramakrishna Paramahamsa towards salvation

    A. Gyana marg

    B. Belief in one single god monotheism

    C. Vedas and Upanishads are the only way to salvation

    D. Renunciation, meditation and devotion

    2. Who among the following is the great disciple of Ramakrishna Paramahamsa and helped in spreading the message that there are many roads to god and salvation and service of god for man was embodiment of god?

    A. Raja Rammohan Roy

    B. Swami Vivekananda

    C. Swami Dayananda Saraswati

    D. Annie Besant

    3. Which of the following ideas propagated through Ramakrishna Mission?

    I. Social and religious reform

    II. Women education

    III. Doctrine of service

    IV. Service of jiva and worship of Shiva

    Code:

    A. Both I and II

    B. II, III and IV

    C. III and IV

    D. I, III and IV

    4. Which of the following reasons can be attributed to the success of Ramakrishna mission?

    A. Focused mainly on teachings of Upanishads and Vedas

    B. Popularized the saying” for our own motherland a junction of both Hinduism and Islam is necessary”

    C. Though a religious body never considered itself as a sect of Hinduism

    D. Worked for upliftment of depressed classes.

    5. Swami Vivekananda’s contribution to society and educating masses is through following ways:

    I. Condemned caste system and current rituals and superstitions

    II. Criticized for having lost touch with rest of world and for becoming stagnant and mummified

    III. Subscribed to Vedanta which he considered fully rational system

    Options are-

    A. Only I

    B. Only II

    C. Only III

    D. All the above

    6. Raja Rammohan Roy and Brahma Samaj which of the following statements regarding Raja Rammohan Roy are correct?

    I. Considered as father of Indian renaissance

    II. Started Brahmo Samaj

    III. Set up Atmiya Sabha in Calcutta

    IV. Translated Vedas and five Upanishads to Bengali language

    Options are-

    A. Only II and III

    B. I, II, III

    C. I, II and IV

    D. All of the above

    7. The main purpose of Brahmo Samaj for which it was set up are-

    A. Purify Hinduism and to preach monotheism

    B. Criticize social evils, oppose idolatry and emphasize human dignity

    C. Both A and B

    D. None of the above

    8. The following are the legislative contributions of Raja Rammohan Roy

    A. Abolition of sati

    B. Indianisation of superior services

    C. Reduction of export duties on Indian goods

    D. Abolition of east India company’s trading rights

    9. Raja Rammohan Roy’s contribution to education are:

    I. Assisted David Hare in setting Hindu college

    II. English school at Calcutta was maintained at his own cost

    III. Established Vedanta College which taught only western social and physical sciences

    Options are-

    A. Only III

    B. Both II and III

    C. Only I and II

    D. All the above

    10. Which of the following is considered as the main reason for division of Brahmo Samaj?

    A. Resolutely opposing Christian missionaries and their work against Hinduism

    B. Internal conflicts among Debendranath Tagore and Keshub Chandra Sen for including teachings of all religions

    C. Lack of strong propagator of views

    D. Opposition by people for disturbing traditional caste practices like abolition of sati, widow remarriage and women education.

    Question Answer
    1 D
    2 B
    3 D
    4 C
    5 D
    6 D
    7 C
    8 A
    9 C
    10 B

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK