Jagran Josh Logo

GK Quiz on Modern Indian History: Revolt of 1857

08-APR-2016 17:30

    GK Quiz on Modern Indian History: Revolt of 1857 consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. What was the role of Tatia Tope in 1857 mutiny?

    I. He was commander-in-chief of the army of Nana Saheb

    II. He organized Bhils of Panchamahal region against the British

    III. He helped Begum Hazrat Mahal to capture Awadh.

    Codes:

    A. II only

    B. I and II only

    C. II and III only

    D. All of the above

    2. Who was the governor-general during the Revolt of 1857?

    A. Lord Canning

    B. Lord Irwin

    C. Lord Lytton

    D. Lord Willington

    3. Who was the prominent leader in Lucknow during the Revolt of 1857?

    A. Begum Hazrat Mahal

    B. Rani Laxmi Bai

    C. Kuar Singh

    D. Bahadur Shah Zafar

    4. Sir Huge Rose described whom as ‘the best and bravest military leader of the rebel’?

    A. Begum Hazrat Mahal

    B. Rani Laxmi Bai

    C. Kuar Singh

    D. Bahadur Shah Zafar

    5. Who is the author of the book”The First Indian War of Independence- 1857-59”?

    A. Karl Marx

    B. Syed Ahmad Khan

    C. R. C. Mazumdar

    D. S. N. Sen

    6. Consider the following statements related to the cause of  1857  revolt.

    I. It was a great disparity in salaries between the Indian and European soldiers.

    II. The Indian sepoys were treated with contempt by their European officers.

    III. The sepoys were sent to distant parts of the empire, but were not paid any extra allowance.

    Which is/are correct statements?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. I, II and III

    7. Which of the following is one of the social reasons for 1857 revolt?

    A. The English could not establish any social relationship with the Indians.

    B. The racial arrogance of the British created a difference between the rulers and the ruled.

    C. Both A & B

    D. The company’s trade policy destroyed Indian handicrafts.

    8. Which of the following leader associated with Barout in Uttar Pradesh during 1857 revolts?

    A. Shah Mal

    B. Maulavi Ahamadullah Shah

    C. Tatya Tope

    D. Veer Kuwar Singh

    9. Who among the following British Officials suppressed the Revolt of Jhansi?

    A. Colin Campbell,

    B. Henry Havelock

    C. Henry Lawrence

    D. Hugh Rose

    10. Consider the following statement (s) related to the administrative causes of 1857 revolt.

    I. Deprivation of the traditional ruling classes of their luxury due to the establishment of the company's suzerainty over the Indian states;

    II. Introduction of new and revenue system which snatched the land from cultivator and gave it to the moneylender or traitor.

    III. Lord Canning's announcement to that Mughals would lose the title of King and be mere Princess.

    Which is/are correct statement(s)?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Both I and III

     

    Question Answer
    1. B
    2. A
    3. A
    4. B
    5. A
    6. D
    7. C
    8. A
    9. C
    10. C

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on