Search

GK Quiz on Modern Indian History: Revolt of 1857

The Revolt of 1857 was an important event in the Indian history. It is also known as Indian Mutiny, Sepoy Mutiny or First War of Independence. Indian troops or Sepoys who were in the service of the British East India Company started the revolt from Meerut and later it spread to several other places.GK Quiz on Modern Indian History. Revolt of 1857 consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Aug 13, 2019 10:50 IST
Revolt of 1857 Quiz

Do you know in India it is also known as the First war of Independence. To know about the sepoy mutiny it is necessary to understand the root cause of the movement. Let us study more about the Revolt of 1857 in the form of questions and answers.

1. What was the role of Tatia Tope in 1857 mutiny?

A He was commander-in-chief of the army of Nana Saheb

B. He organized Bhils of Panchamahal region against the British

C. Both A and B

D. Neither A nor B

Ans. C

2. Who was the governor-general during the Revolt of 1857?

A. Lord Canning

B. Lord Irwin

C. Lord Lytton

D. Lord Willington

Ans A

3. Who was the prominent leader in Lucknow during the Revolt of 1857?

A. Begum Hazrat Mahal

B. Rani Laxmi Bai

C. Kuar Singh

D. Bahadur Shah Zafar

Ans. A

4. Sir Huge Rose described whom as ‘the best and bravest military leader of the rebel’?

A. Begum Hazrat Mahal

B. Rani Laxmi Bai

C. Kuar Singh

D. Bahadur Shah Zafar

Ans. B

5. Who is the author of the book”The First Indian War of Independence- 1857-59”?

A. Karl Marx

B. Syed Ahmad Khan

C. R. C. Mazumdar

D. S. N. Sen

Ans. A

The Revolt of 1857: Causes, Nature, Importance and Outcomes

6. Consider the following statements related to the cause of  1857  revolt and select the right one.

A. It was a great disparity in salaries between the Indian and European soldiers.

B. The Indian sepoys were treated with contempt by their European officers.C

C, The sepoys were sent to distant parts of the empire, but were not paid any extra allowance.

D. All the above

Ans. D

7. Which of the following is one of the social reasons for 1857 revolt?

A. The English could not establish any social relationship with the Indians.

B. The racial arrogance of the British created a difference between the rulers and the ruled.

C. Both A & B

D. The company’s trade policy destroyed Indian handicrafts.

Ans. C

8. Which of the following leader associated with Barout in Uttar Pradesh during 1857 revolts?

A. Shah Mal

B. Maulavi Ahamadullah Shah

C. Tatya Tope

D. Veer Kuwar Singh

Ans. A

9. Who among the following British Officials suppressed the Revolt of Jhansi?

A. Colin Campbell,

B. Henry Havelock

C. Henry Lawrence

D. Hugh Rose

Ans. C

10. Consider the following statement (s) related to the administrative causes of 1857 revolt and select the correct one.

A. Deprivation of the traditional ruling classes of their luxury due to the establishment of the company's suzerainty over the Indian states;

B. Introduction of new and revenue system which snatched the land from cultivator and gave it to the moneylender or traitor.

C. Lord Canning's announcement to that Mughals would lose the title of King and be mere Princess.

D. None of the above

Ans. C

Summary of Indian National Movement