Jagran Josh Logo

GK Quiz on Modern Indian History Set IX

16-MAR-2016 12:37

    GK Quiz on Modern Indian History Set IX consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.  

    1. Which of the following was the prime objective of M.K Gandhi’s Salt Satyagraha?

    A. Complete Independence for India

    B. Economic relief to the common people

    C. Repeal of salt laws

    D. Curtailment of the Government's powers

    2. Who was the Governor-General when Pindaris had created havoc in Central India by indulging in large-scale looting?

    A. Lord William Bentinck

    B. Lord Hastings

    C. Lord Cornwallis

    D. Lord Wellesley

    3. Which of the following leader was associated with the Home Rule League?

    A. B. G. Tilak

    B. G. K. Gokhale

    C. M. G. Ranade

    D.  M. K. Gandhi

    4. The following items consist of two statements, one labelled as 'Assertion (A)' and the other labelled as 'Reason (R)'.

    Assertion (A): English was taken as the medium of instruction in India by the William Bentinck.

    Reason (R): William Bentinck wanted to promote western culture in India.

    Select your answers to these items using the codes given below.
    Codes:

    A. Both A and R is true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    5. The following items consist of two statements, one labelled as 'Assertion (A)' and the other labelled as 'Reason (R)'.

    Assertion (A): On 25th April, 1809, the Treaty of Amritsar was signed between Ranjit singh and East India Company.

    Reason (R): Ranjit Singh wanted to increase the realm of his empire with the help of the Company.

    Select your answers to these items using the codes given below.
    Codes:

    A. Both A and R is true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    6. The following items consist of two statements, one labelled as 'Assertion (A)' and the other labelled as 'Reason (R)'.

    Assertion (A): The announcement of the Simon Commission aroused widespread Indian resentment.
    Reason (R): The British Government in defiance of the opinion of all parties in India had deliberately decided to appoint an all British Commission.

    Select your answers to these items using the codes given below.
    Codes:

    A. Both A and R is true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    7. Which of the following leaders were associated with the Revolt of Khasis in 1820-32?

    A. Tirut Singh and Bar Manik

    B. Sambu Singh

    C. Sidhu and Kanu

    D. Vir Manik

    8. Consider the following statement (s) related to the provision of the Treaty of Seringapatnam, signed between Tipu and Cornwallis

    I. Surrender of almost half of Tipu's territories, which were to be shared among the English, the Nizam and the Marathas.

    II.    Payment of a war indemnity of about Rs.3 crore by Tipu

    III.    Stationing of British resident at Seringapatnam

    IV.    Sending two of his sons by Tipu as hostages to the British camp.

    Select the correct answer using the codes given below:

    A. I & II

    B. I, II & IV

    C. I & III

    D. I, III & IV

    9. Which of the following statement is related with the provision of the Charter Act of 1833?

    A. Allowed the Company's monopoly of tea trade and trade with China

    B. Put an end to the Company's tea trade and trade with China

    C. Has not interfered with Company's tea trade and trade with China

    D. Allowed the Company's monopoly of tea trade and trade with China for ten years


    10. Who was the Governor- General of India during the Civil Disobedience Movement?

    A. Lord Chelmsford

    B. Lord Reading

    C. Lord Irwin

    D. Lord Wavell

    Question Answer
    1. C
    2. B
    3. A
    4. A
    5. C
    6. A
    7. C
    8. C
    9. B
    10. C

    Select the correct answer using the codes given below:

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on