Jagran Josh Logo

GK Quiz on Modern Indian History Set VI

11-MAR-2016 11:34

    GK Quiz on Modern Indian History Set VI consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.  

    1. Match List-I (Organisation) with List-II (Founder) and select the correct answer using the codes given below the lists:
        List-I                                                  List-II
    a. Tattvabodhini Sabha                         1. Devendranath Tagore

    b. Prarthana Samaj                              2. Atmaram Pandurang

    c. Arya Samaj                                      3.Swami Dayananda Saraswati

    d. Central Hindu School at Benaras        4.Annie Besant
    Codes:             
           a     b     c    d
    A     4     1     3     2
    B     1     2     3     4
    C     3     1     4     2
    D     2     3     1     4


    2. Champaran and Kheda Satyagrahas were led by

    A. Jawaharlal Nehru

    B. M. K. Gandhi

    C. Sardar Patel

    D.G. B. Pant


    3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:
    List-I                                   List-II
    a.Swaraj Party                     1. Sri Aurobindo Ghosh
    b.Ghadar Party                    2. C. R. Das
    c.Anushilan Samiti               3. V.D. Savarkar
    d.Abhinav Bharat Society      4. Lala Hardayal
    Codes:             
           a     b     c       d
    A     2     4     1      3
    B     4     3     2      1
    C     3     2     1      4
    D     1     3     4      2

    4. Which of the following statements is correct about Pt. Jawaharlal Nehru?

    A. Nehru did not believe in the doctrine of non-violence.

    B. Nehru was not in favour of socialism.

    C. Nehru had his higher education in India only.

    D. Nehru stressed the importance of national planning.


    5. Which of the following books were written by Pandit Jawaharlal Nehru?

    I. Discovery of India

    II. Outline of History

    III. Glimpses of World History

    IV. A Study of History

    Select the correct answer using the codes given below:

    A. I & IV

    B. II & IV

    C. I & III

    D. I, II, III & IV

     


    6. Who among the following reformer associated with the passing of the Widow Remarriage Act?

    A. Swami Vivekananda

    B. Raja Rammohan Roy

    C. Ishwar Chandra Vidyasagar

    D. Ramakrishna Paramahansa


    7. Which one among the following pairs of battle is correctly matched?

    A. The 2nd battle of Tarain : Defeat of Jaichand  of Kannauj by Muhammad Ghori

    B. The first battle of Panipat :    Defeat of Sikander Lodi by Babur

    C. The battle of Chausa : Defeat of Humayun by SherShah

    D. The battle of Khanwa :  Defeat of Rana Pratap by Akbar 

           
    8. Which of the following is the Journal published in Britain by the Committee of the Indian National Congress?

    A. Calcutta Gazette

    B. India

    C. Bengal Tribune

    D. Calcutta Tribune


    9. What was the motive of Lord Wellesley to  introduced the system of Subsidiary Alliance?

    A. Improve the administration of the Indian States
    B. Prevent disloyalty towards the British
    C. Tone up the British Indian administration
    D. Prevent the French influence in the Indian States

    10. Which of the following reformer was associated with Prarthana Samaj?

    A. M. G. Ranade

    B. Bhandarkar

    C. Atmaram Pandurang

    D. Chandavarkar

     

    Question Answer    
    1 B
    2 B
    3 A
    4 D
    5 B
    6 C
    7 C
    8 B
    9 D
    10 C

     

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK