Jagran Josh Logo

GK Quiz on Modern Indian History Set VIII

15-MAR-2016 11:43

    GK Quiz on Modern Indian History Set VIII consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.  

    1. Consider the following with reference to the Indian freedom struggle

    I.  Passing of 'Indian Press Act'

    II. Surat Split of Congress

    III. Launch of Non-Cooperation Movement

    IV. Passing of 'Rowlatt Act'

    Which one of the following is the correct chronological order of the above events?

    A.    I, II, III, IV

    B.    II, I, III, IV

    C.    II, I, IV, III

    D.    I, II, IV, III

    2. Which of the following Government of India Act gave separate representation to the Muslims?

    A. Act of 1909

    B. Act of 1919

    C. Act of 1935

    D. Act of 1947

    3. Consider the following events in correct sequence of Indian National Movement

    I.    Foundation of Indian National Congress

    II.    Simon Commission

    III.    Home Rule Movement

    IV.    Cabinet Mission

    Select the correct answer using the codes given below:
    A.    I, III, II, IV
    B.    III, I, IV, II
    C.    I, II, IV, III
    D.    I, IV, III, II

    4. Consider the following issues related to the Raja Rammohan Roy?

    I. Abolition of Sati

    II. Abolition of Child marriage

    III.  Widow Remarriage

    Select the correct answer using the codes given below:

    A. I Only

    B. I, II and III

    C. I and II

    D. II and III

    5. Consider the following rulers who had an alliance with the French during the course of the Carnatic wars

    I. Nasir Jang

    II.  Muzaffar Jang

    III. Anwaruddin

    IV. Chanda Sahib

    Which of the above ruler (s) is/are associated?

    A.  I & II

    B.  III & IV

    C.  II & III

    D.  II & IV

    6. Who among the following initiated the Kheda Satyagraha?

    A. Mahatma Gandhi

    B. Mohanlal Pandya

    C. Sardar Patel

    D. Vinoba Bhave


    7. Which of the following event was probe by the Hunter Commission?

    A. Chauri Chaura incident

    B. Demolition of Kanpur mosque

    C. Jalianwalla Bagh massacre

    D. Kakori train dacoity incident

    8. Which of the following is the correct chronological order of the establishment of parties during Indian Struggle Movement?

    A. Indian National Congress, Swaraj party, Justice Party, Muslim League

    B. Indian National Congress, Muslim League, Swaraj Party, Justice Party

    C. Swaraj Party, Indian National Congress, Muslim League, Justice Party

    D.  Swaraj Party, Indian National Congress, Justice Party, Muslim League

    9. Who among the following leader presided the historic 1916 Lucknow Session of the Congress?

    A. Annie Besant

    B. Madan Mohan Malviya

    C. Ambika Charan Majumdar

    D. Subhas Chandra Bose

    10. Who among the following freedom fighter opposes the Annie Besant's idea of launching Home Rule Movement?

    A. G. K. Gokhale

    B. Mahatma Gandhi

    C. Aurobindo Ghosh

    D. B. G. Tilak

     

    Question Answer
    1. C
    2. A
    3. A
    4. A
    5. D
    6. B
    7. C
    8. B
    9. C
    10. A

    GK Quiz on Modern Indian History Set VIII consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.  
    1. Consider the following with reference to Indian freedom struggle
    1. Passing of 'Indian Press Act'
    2. Surat Split of Congress
    3. Launch of Non-Cooperation Movement
    4. Passing of 'Rowlatt Act'
    Which one of the following is the correct chronological order of the above events?
    (a) 1, 2, 3, 4
    (b) 2, 1, 3, 4
    (c) 2, 1, 4, 3
    (d) 1, 2, 4, 3
    Ans: c
    2. The Government of India Act which gave separate representation to the Muslims was the
    Act of
    (a) 1909
    (b) 1919
    (c) 1935
    (d) 1947
    Ans: a
    3. What is the correct sequence of the following events?
    1. Foundation of Indian National Congress
    2. Simon Commission
    3. Home Rule Movement
    4. Cabinet Mission
    Select the correct answer using the codes given below:
    (a) 1,3,2,4     
    (b) 3, 1,4,2
    (c) 1, 2, 4, 3
    (d) 1, 4, 3, 2
    Ans: a
    4. Which of the following reform is associated to Raja Rammohan Roy?
    1. Abolition of Sati
    2. Abolition of Child marriage
    3. Widow Remarriage
    Select the correct answer using the codes given below:
    (a) 1 alone
    (b) 1 and 2
    (c) 1,2 and 3
    (d) 2 and 3
    Ans: a
    5.  Consider the following rulers:
    1. Nasir Jang     
    2. Muzaffar Jang
    3. Anwaruddin
    4. Chanda Sahib
    Those who had an alliance with the French during the course of the Carnatic wars includes
    (a) 1 and 2
    (b) 2 and 3
    (c) 3 and 4
    (d) 2 and 4
    Ans: d
    6.  The Kheda Satyagraha was basically initiated by
    (a) Mahatma Gandhi
    (b) Mohanlal Pandya
    (c) Sardar Patel
    (d) Vinoba Bhave
    Ans: b
    7.  Hunter Commission was appointed by the British Government to probe into
    (a) Chauri Chaura incident
    (b) demolition of Kanpur mosque
    (c) Jalianwalla Bagh massacre
    (d) Kakori train dacoity incident
    Ans: c
    8. The correct chronological order in which the given parties were established in India is:
    (a) Indian National Congress, Swaraj party, Justice Party, Muslim League
    (b) Indian National Congress, Muslim League, Swaraj Party, Justice Party
    (c) Swaraj Party, Indian National Congress, Muslim League, Justice Party
    (d) Swaraj Party, Indian National Congress, Justice Party, Muslim League
    Ans: b
    9. The historic 1916 Lucknow Session of the Congress was presided over by
    (a) Annie Besant
    (b) Madan Mohan Malviya
    (c) Ambika Charan Majumdar
    (d) Subhas Chandra Bose
    Ans: c
    10.  Which one of the following national leaders was opposed to Annie Besant's idea of launching Home Rule Movement?
    (a) G. K. Gokhale     
    (b) Mahatma Gandhi
    (c) Aurobindo Ghosh
    (d) B. G. Tilak
    Ans: a

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK