GK Quiz on Modern Indian History Set X

17-MAR-2016 10:52

    GK Quiz on Modern Indian History Set X consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. Consider the following statement (s) with reference to the reformers & leaders of India’s Struggle for Independence

    I. Raja Ram Mohan Roy established the “Calcutta Unitarian Committee".

    II. Social Service League was established by Mahadeo Govind Ranade.

    III. Deccan Education Society was founded by Gopal Krishna Gokhale.

    IV. Annie Besant started the Central Hindu School.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    A.    I, II & IV

    B.    I & IV

    C.    II & III

    D.    III Only

    2.  The following items consist of two statements, one labelled as 'Assertion (A)' and the other labelled as 'Reason (R)'.

    Assertion (A): The permanent settlement is said to have initially resulted in increased agricultural production.

    Reason (R): In this system the Zamindar could keep for himself any increase in the rental of his estate.
    Select your answers to these items using the codes given below.
    Codes:

    A. Both A and R is true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    3. The following items consist of two statements, one labelled as 'Assertion (A)' and the other labelled as 'Reason (R)'.

    Assertion (A): Provincial autonomy was introduced in the Government of India Act, 1935 .

    Reason (R): The Act itself made a clear-cut division of powers between the Centre and the Provinces.

    Select your answers to these items using the codes given below.
    Codes:

    A. Both A and R is true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    4. The following items consist of two statements, one labelled as 'Assertion (A)' and the other labelled as 'Reason (R)'.

    Assertion (A): British excluded the Indian middle and upper classes from the high administrative and military posts.

    Reason (R): Many of the traditional zamindars lost their zamindaris to the new class of urban- based absentee landlords.

    Select your answers to these items using the codes given below.
    Codes:

    A. Both A and R is true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    5. The following items consist of two statements, one labelled as 'Assertion (A)' and the other labelled as 'Reason (R)'. 

    Assertion (A): In some places artisans and craftsmen participated in the Revolt of 1857.

    Reason (R): The British policy of 'one-way’ free trade destroyed village industries and handicrafts in India.

    Select your answers to these items using the codes given below.
    Codes:

    A. Both A and R is true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    6. The following items consist of two statements, one labelled as 'Assertion (A)' and the other labelled as 'Reason (R)'.

    Assertion (A): The introduction of ‘Western Education’ and English language as medium of instruction led the foundation for the rise and growth of nationalism in India.

    Reason (R): The Indian National Movement would not have been possible without the English language as the medium.

    Select your answers to these items using the codes given below.
    Codes:

    A. Both A and R is true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    7. Which of the following is the correct chronological order of in modern Indian history?

    A. Morley-Minto Reforms, Gandhi-Irwin Pact, August Offer, Jallianwala Bagh Massacre

    B. August Offer, Morley-Minto Reforms, Jallianwala Bagh Massacre, Gandhi-Irwin Pact

    C. Morley-Minto Reforms, Jallianwala Bagh Massacre, Gandhi-Irwin Pact, August Offer

    D. Jallianwala Bagh Massacre, Gandhi-Irwin Pact, August Offer, Morley-Minto Reforms

    8. Consider the following statement (s) related to the Revolt of the Bhils?

    I. The Bhils revolted in 1818 due to the occupation of their territory by the British.

    II. They defied British authority for 50 years from 1818.

    III. Their revolt was finally ended by the British through military operations as well as conciliatory measures.

    IV. The leader of the Bhil revolt was Ram Charan.

    Which of the above statement (s) is/are correct?
    Code:

    A. I & II

    B. II & III

    C. I & III

    D. II & IV

    9. The following items consist of two statements, one labelled as 'Assertion (A)' and the other labelled as 'Reason (R)'.

    Assertion (A): East India Association in London was organised by Dadabhai Naoroji.

    Reason (R): He wanted to influence the British public opinion.

    Select your answers to these items using the codes given below.

    Codes:

    A. Both A and R is true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. A is false but R is true

    10.  Consider the following statement (s) related to the Charter Act of 1793

    I. Renewed the Charter of the Company for 20 more years.

    II. Regulated the finances of the Company.

    III. Lay down that the salaries of the Board of Control and their staffs were to be paid from the British revenues.

    IV. Prohibited the Commander-in-Chief from being a member of the Governor General’s Council.

    Select the correct answer using the codes given below:

    A. I, II & III

    B. I, II & IV

    C. I & II

    D. II & III

     

    Question Answer
    1. B
    2. C
    3. C
    4. D
    5. C
    6. A
    7. C
    8. B
    9. C
    10. B

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK