Jagran Josh Logo

GK Quiz on Modern Indian History Set XI

18-MAR-2016 15:56

    GK Quiz on Modern Indian History Set XI consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. Which of the following pair of author & book is incorrectly matched?

    A. Rabindra Nath Tagore: Gora

    B. Dadabhai Naoroji: Poverty and the British rule in India

    C. Dinabandhu Mitra: Nil Darpan

    D. R.C Dutt: History of India

    2. Which of the following personality is related with the "Deepavali Declaration"?

    A. Lord Irwin in 1929

    B. Lord Linlithgow in 1940

    C. Gandhiji in 1930

    D. Subhas Chandra Bose in 1941

    3.  Which of the following ruler was the first Indian native ruler to accept the system of Subsidiary Alliance?

    A. Scindia of Gwalior

    B. Nizam of Hyderabad

    C. Dalip Singh of Punjab

    D. Gaikwad of Baroda

    4.  Which of the following leader was associated with the formation of the Congress Socialist Party?

    A. P.C. Joshi

    B. Subhas Chandra Bose

    C. Acharya Narendra Dev

    D. Ram Manohar Lohia

    5. Who was the Governor General of India during the Civil Disobedience Movement?

    A. Lord Chelmsford

    B. Lord Reading

    C. Lord Irwin

    D. Lord Wavell

    6. Which of the following national leaders did defended soldiers of the Indian National Army in 1945 case dealing with trial?

    A. Sir Tej Bahadur Sapru

    B. Bhula Bhai Desai

    C. Rajagopalachari

    D. Jawaharlal Nehru

    7. Which of the following pair of Congress Session is not correctly matched?

    A. Nagpur Session 1920: Changes in the Constitution of the Congress

    B. Madras Session 1927: Independence Resolution passed for the first time at the instance of Jawaharlal Nehru

    C. Calcutta Session 1928: Return of Gandhi to active politics after six years

    D. Lahore Session 1929:  Resolution on Fundamental Rights and National Economic Policy

    8. Consider the following statement (s) related to the Bengal Politics during 18th century

    I. Bengal Nawab was captured and put to death by Mir Jafar in the Battle of Plassey, 1757.

    II. After Mir Qasim, Nizam-ud-daula was made the Nawab of Bengal.

    III. The same person acted as the deputy Dewan on behalf of the East Indian Company and as Deputy Subedar on behalf of the Bengal Nawab.

    IV. In 1767, British Government ordered the East India Company to pay £400,000 per year.

    Which of these statements is/are correct?

    A. I & II

    B. I & III

    C. II & IV

    D. III & IV

    9. Consider the following statement (s) the causes for the failure of the Great Revolt of 1857

    I. The rebels lacked effective leadership.

    II. They did not get the support of the civilian people anywhere in the country.

    III. There was no central organisation to guide them.

    IV. Their military equipment was inferior to that of the English.

    Which of these statements is/are correct?

    A. I, III & IV

    B. I, II & III

    C. III & IV

    D. II, III & IV

    10. Which of the following pair leader associated with the Revolt of 1857 is not correctly matched?

    A. Hazrat Mahal             : Kanpur

    B. Khan Bahadur Khan    : Bareilly

    C. Kunwar Singh             : Bihar

    D. Bakht Khan                : Delhi

     

    Question Answer
    1. D
    2. A
    3. B
    4. C
    5. C
    6. C
    7. D
    8. D
    9. A
    10. A

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on