Jagran Josh Logo

GK Quiz on Modern Indian History: Struggle for Independence Early Phase (1885- 1918)

31-MAR-2016 14:25

    GK Quiz on Modern Indian History consists of 10 Multiple Type Questions on Struggle for Independence Early Phase (1885- 1918) that attunes and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. Which of the following leader was not present in the very first meeting of Indian National Congress?

    A. Dadabhai Naoroji,

    B. Kashinath Trimbak Telang

    C. Pherozeshah Mehta

    D. Surendranath Banerjee

    2. Which of the following statement is not true about the Indian National Congress?

    A. It was formed in 1885

    B. W.C. Bannerjee was the first president of congress.

    C. It was formed when 72 delegates from all the presidencies and provinces of India met at Bombay.

    D. Its founder, Allan Octavian Hume, was a retired British professor in India.

    3. Who told that Indian National Congress represents only microscopic minorities?

    A. Lord Curzon

    B. Lord Dufferin

    C. Lord Minto

    D.  None of these

    4. Who said that the congress is tottering to its fall, and one of my great ambitions, while in India, is to assist it to a peaceful demise?

    A. Lord Curzon

    B. Lord Dufferin

    C. Lord Minto

    D.  None of these

    5. Who said that Indian National Congress is a ‘begging institute’?

    A. Mahatma Gandhi

    B. Bipin Chandra Pal

    C. Bal Gangadhar Tilak

    D. Aurobindo Ghosh

    6. Which of the following leader was not moderate?

    A. Dada Bhai Naoroji

    B. Anand Charlu

    C. Bipin Chandra Pal

    D. Madan Mohan Malviya

    7. Which of the following is not true about Bal Gangadhar Tilak?

    A. He wrote ‘Gita Rahasya’

    B. He started Ganpati Festval in 1893

    C. He launched a newspaper ‘Kesri’ in English

    D. He started home rule league in 1916

    8. Who started the English weekly ‘New India’?

    A.  Lala Lajpat Rai

    B. Bipin Chandra Pal

    C. Dada Bhai Naoroji

    D. Madan Mohan Malviya

    9. Which of the following is not true about the Muslim League?

    A. It was established by the Nawab Salimullah.

    B.  It was established in Calcutta in 1906.

    C. The league supported the partition on Bengal.

    D.  The league opposed the Swadeshi movement.

    10. When was congress split?

    A.  At Surat session in 1906

    B.  At Benares session in 1905

    C. At Madras in1908

    D.  At Lahore in1909

     

    Question Answer
    1. D
    2. D
    3. B
    4. A
    5. D
    6. C
    7. C
    8. D
    9. B
    10. A

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on