Jagran Josh Logo

GK Quiz on Modern Indian History: Struggle for Independence Third Phase (1927- 1939)

04-APR-2016 10:00

    GK Quiz on Modern Indian History consists of 10 Multiple Type Questions on Struggle for Independence Third Phase (1927- 1939) that attunes and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. When was the 'Quit India Movement' Launched by Mohandas Karamchand Gandhi?

    A. 1946

    B. 1939

    C. 1942

    D. 1940

    2. What was the another name of 'Quit India movement'?

    A. Khilafat Movement

    B. Swadeshi Movement

    C. Home Rule Movement

    D. August Kranti

    3. Which of the following leader who presided All India Congress Committee session on 9th August?

    A. Jawaharlal Nehru

    B. Aruna Asif Ali

    C. Mahatma Gandhi

    D. Annie Besant

    4. Whean was the August Kranti pulled back?

    A. 1947

    B. 1942

    C. 1943

    D. 1945

    5. Who had given the slogan of 'Do or Die'during All India Congress Committee in Bombay and ratified the 'Quit India' resolution?

    A. Mahatma Gandhi

    B. Jawaharlal Nehru

    C. Subhash Chandra Bose

    D. Jayaprakash Narayan

    6. Which of the following statements is not correct with reference to the Indian Freedom Struggle?

    A. The Rowlatt Act aroused a wave popular indignation and led to the JalianwallaBagh Massacre

    B. Subhash Chandra Bose formed the Forward Bloc

    C. Bhagat Singh was one of the founders of Hindustan Republican Socialist Association

    D. In 1931, the Congress Session at Karachi opposed Gandhi-Irwin Pact

    7. Which of the following  provision was not included in the Nehru Report?

    A. India must be given Dominion status

    B. The Governor General must be only the constitutional head

    C. There was to be no separate electorate

    D. Diarchy should be introduced both at the centre as well as provinces

    8. Consider the following statement (s) related to the Indian National Congress

    I. The Poorna Swarajya resolution was passed in Lahore session of the Congress held in December

    II. The Congress Working Committee,-which met on January 2, 1930, decided that January 26,1930, should be observed as the PoornaSwarajya Day.

    Which of the above statement (s) is/are correct?

    Codes

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II  

    9.  What was the another name of 'Pledge of Indian Independence'?

    A. Declaration of Independence

    B. Declaration of Constitution

    C. Declaration of Constituent Assembly

    D. None of the above

    10. Consider the following statement (s) regarding Poona Pact (1932)

    I. It  refers to an agreement between Babasaheb Ambedkar and Mahatma Gandhi signed on 24 September 1932 at Yerwada Central Jail in Pune (now in Maharashtra), India.

    II. It was signed by Pt Madan Mohan Malviya and B.R. Ambedkar and some Dalit leaders to break the fast unto death undertaken by Gandhi in Yerwada prison to annul the Macdonald Award giving separate electorates to Dalits for electing members of state legislative assemblies in British India.

    Select the correct answer from the codes given below:

    Codes:

     

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

     

    Question Answer
    1. C
    2. D
    3. B
    4. B
    5. A
    6. D
    7. D
    8. C
    9. A
    10. C

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on