Search

GK Quiz on Ozone Layer Depletion

Dear Students, the team of jagran josh is presenting you a set of 10 questions based on ozone layer depletion. Our team made these questions on a particular topic so that you can have thorough knowledge of question formation on this particular topic.
Nov 15, 2018 12:34 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Quiz on Ozone Layer Depletion
GK Quiz on Ozone Layer Depletion

Dear Students, the team of jagran josh is presenting you a set of 10 questions based on ozone layer depletion. Our team made these questions on a particular topic so that you can have thorough knowledge of question formation on this particular topic.

1. Which of the following is not the consequence of ozone layer depletion?

A.   Increased ultraviolet rays

B.  Malignant melanoma-Another form of skin cancer

C.  Cyanobacteria are sensitive to UV radiation and would be affected by its increase.

D.   Tides

Ans: D

2. Why UV radiation is higher in summer?

A.  The Sun is closer to planet earth so UV rays have a shorter distance to travel to reach us.

B.  There is more ozone in the atmosphere during summer.

C.  The sun is particularly busy in summer

D.  None of these

Ans:  A

3. Which products contain ozone depleting substances?

1 Motorbike

2 Car with AC

3 Spray

4 Oven

5 Refrigerator

6 Pesticides

7 Fire extinguisher

Options are

A.  1,2,3,4,5,6

B.  2,3,4,6,7

C.  2,4,5,6,7

D.  2,3,4,5,6,7

Ans:  C

4. When was the first ozone hole discovered?

A.  1980s

B.  1950s

C.  1970s

D.  1990s

Ans:  C

GK Questions and Answers on Air Pollution: Smog

5. In which sphere Ozone layer depletion is found?

A.  Ionosphere

B.  Stratosphere

C.  Lithosphere

D.  None of these

Ans: B

6. The depletion in the Ozone layer is caused by:

A.  Carbon dioxide

B.  Nitrous oxide

C.  Methane

D.  Chlorofluorocarbon

Ans:  D

7. Which of the following is a prime health risks associated with greater UV radiation through the atmosphere due to depletion of ozone layer?  

A.  Damage to digestive system

B.  Increased liver cancer

C.  Increased skin cancer

D.  Neurological disorder

Ans: C

8.Montreal protocol is related to the:

A.  Global warming

B.  Ozone layer depletion

C.   Sustainable development

D.  Food security

Ans: B

9.An ozone-depleting substance mainly used in:

I. Burning fossil fuels

II. Chimneys

III. All human activities

IV. Cooling and refrigeration applications, and in the manufacture of foam products.

Options

A.  Only I, II

B.  Only I,II, III

C.  All

D.  Only IV

Ans: D

10.CFCs (chlorofluorocarbons) are greenhouse gases that have caused a rise of 3 degree C in the global temperatures in the past century. Name the CFC that is used in refrigerators.

A.  Carbon dioxide

B.  Methane

C.  Ammonia

D.  Freon

Ans: D

GK Questions on Basic Concepts of Environment and Ecology

Related Categories