GK Quiz on “Policies for Agricultural and Rural Development”

31-OCT-2018 16:59
    GK Quiz on “Policies for Agricultural and Rural Development”

    GK Team of Jagran Josh is providing you a set of 10 MCQs on Indian Economy from different topics. This set is a bit tough to cater the challenging exams in the upcoming months.

    1. Which of the following statement is NOT correct about Pradhan Mantra Kaushal Vikas Yojna?

    (A) It was launched in March 2015.

    (B) It will be implemented by the ministry of skill development and entrepreneurship.

    (C) It will provide training to 300 mn youths.

    (D) I t will focus on the class X and class XII students.

    Ans: C

    2. Launching of Sansad Adarsh Gram Yojna is related to the:

    (A) Vallabh Bhai Patel

    (B) Deen Dayal Upadhyay

    (C) Mahatma Gandhi

    (D) Jai Prakash Narayan

    Ans: D

    3. Which of the following two programmes are merged with MGNREGA?

    (A) SGRY & NFFWP

    (B) SGRY & SJSY

    (C) NFFWP & JRY

    (D) None of these

    Ans: A

    4. Jawahar Gram Samriddhi Yojna was launched on:

    (A) 1999

    (B) 2001

    (C) 1996

    (D) 1995

    Ans: B

    5. Which of the following statement is not correct about INDIRA AWAS YOJNA?

    (A) It was launched in 1985-86

    (B) Now it became the part of Bharat Nirman Programme.

    (C) A minimum of 60% fund is used for the constructions of houses of SC/TSs.

    (D) Its financial burden is shared by the states in the ratio of 50:50.

    Ans: D

    GK Quiz on Debt on Indian Economy

    6. Which of the following statement is NOT correct about Rajeev Awas Yojna?

    (A) Its main aim is to make slum free India.

    (B) About 500 cities of the country have been planned to get covered by the end of 12th five year plan.

    (C) Its 50% share will be shared by the central government.

    (D) All are correct

    Ans: B

    7.  “TRYSEM” a programme made for :

    (A) Employment to Rural youths

    (B) Employment to Urban youths

    (C) Development of nutrition intake in the food of poor of the country.

    (D)  Providing road connectivity to the villages.

    Ans: A

    8. What is the Minimum Support Price of mustard for the season 2015-16?

    (A) RS. 3175/ Q

    (B) RS. 3100/ Q

    (C) RS. 2900/ Q

    (D) RS. 3500/ Q

    Ans: B

    9. When National Horticulture Mission was launched?

    (A) 2001-02

    (B) 2010-11

    (C) 2005-06

    (D) 2007-08

    Ans: C

    10. What is the correct order (from highest to lowest) in terms of food grain production (in quintal) in 2013-14?

    (A) Rice, wheat, coarse cereals and maize

    (B) Wheat, Rice, coarse cereals and maize

    (C) Rice, wheat, maize and coarse cereals

    (D) Rice, maize, wheat and coarse cereals

    Ans: A

    Question Bank (500+) on Indian Economy

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK