Comment (0)

Post Comment

7 + 1 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.

    GK Quiz on Ports of India, Eid, Indian Parliament, Monkey B Virus and more

    Take the GK Quiz consisting of 10 MCQs on topics like Ports of India, Eid, Indian Parliament, Monkey B Virus and more. These topics may be essentially asked in various competitive exams.
    Created On: Jul 21, 2021 04:00 IST
    Modified On: Jul 20, 2021 18:48 IST
    GK Quiz 2021
    GK Quiz 2021

    The GK Quiz listed below has 10 questions along with answers and explanation below each of them. The quiz is brought by Jagran Josh to help the aspirants of various competitive examinations coming up in a few months.

    1. Which port of India has been listed in the top 30 container ports of the world

    1. Jawaharlal Nehru Port
    2. Chennai Port
    3. Tuticorin port
    4. None of the above

    Ans. a

    Explanation: Jawaharlal Nehru Port is the only Indian port to be listed in the World's top 30 container ports. 

    Thoothukudi Port: All you need to know

    2. Which is the oldest artificial harbour of Eastern Coast in India?

    1. Haldia
    2. Chennai
    3. Visakhapatnam
    4. Paradip

    Ans. b

    Explanation: The port of Madras or Chennai is the oldest port of India.  How are basins formed?

    3. Which of the following ports is a natural harbour on the western coast of India?

    1. Kochi
    2. Kandla
    3. Ennore

    Visakhapatnam

    Ans. a

    Explanation: Kochi port is the natural harbour on the western coast of India. 

    4. Which port has been renamed as V.O Chidambaranar port?

    1. Tuticorin port
    2. Paradip Port
    3. Visakhapatnam 
    4. Madras

    Ans. a

    Explanation: V. O. Chidambaranar Port Trust, formerly Tuticorin Port Trust is located in Tamil Nadu. 

    5. Which of the following statements is true about Eid ul Adha

    i) It means “festival of the sacrifice” in Arabic

    ii) This festival marks the beginning of Hajj

    1. Only i
    2. Only ii
    3. Both i and ii
    4. None of the above 

    Ans. a

    Explanation: Eid al-Adha is a Muslim religious holiday, which, in Arabic, means the “festival of the sacrifice” and marks the end of Hajj

    6. The Parliament of India consists of 

    1. President
    2. Lok Sabha 
    3. Rajya Sabha 
    4. All of the above 

    Ans. d

    Explanation: The Parliament of India is composed of the President, the two houses of Lok Sabha and Rajya Sabha. 

    7. Which of the following statements is not correct?

    1. Members of Lok Sabha are chosen through direct elections from eligible voters
    2. Money Bills can only be introduced in Lok Sabha
    3. President nominates four members of Anglo-Indian Community to Lok Sabha
    4. None of the above 

    Ans. c

    Explanation: The President nominates two members of the Anglo Indian Community to the Lok Sabha every year. 

    What is Monkey B Virus and how it affects humans: Complete information here

    8. What is the duration for which a joint sitting of both the houses of Parliament can be convened to consider a bill which was passed by one house and pending in another house?

    1. 3 months 
    2. 1 year
    3. 6 months 
    4. 4 months 

    Ans. c

    Explanation: If after a Bill has been passed by one House and submitted to the other House, more than six months elapsed from the date of the reception of the Bill by the other House without the Bill being passed by it, the President may call for a joint session.

    9. In which country has the first human died of Monkey B Virus?

    1. India 
    2. China 
    3. USA
    4. Canada

    Ans. b

    Explanation: The first human death due to Monkey B Virus has been reported in China. 

    10. The parliamentary system was adopted from which country by India?

    1. USA
    2. Britain
    3. Canada
    4. Australia

    Ans. b

    Explanation: the Parliamentary system of the government was adopted from England. 

    GK Quiz on B Virus, Satellite Communication, Nuclear power and Indian Philosophy

    Related Categories