Jagran Josh Logo

GK Quiz on Rajya Sabha & Centre-State Relations

07-JAN-2016 15:00

    Jagran Josh is presenting a quiz on Rajya Sabha & Centre-State Relations of Indian Constitution. It will help you in understanding the Rajya Sabha & Centre-State Relations as whole, because these questions are formed after the deep analysis of Rajya Sabha & Centre-State Relations.

    1. Which article of the Indian Constitution has the provision of Finance Commission in India?

    (a) Article 275

    (b) Article 280

    (c) Article 265

    (d) Article 360

    2.  Which article has the provision that the union government will provide grants-in-aid to state government?

    (a)  Article 275

    (b) Article 280

    (c) Article 265

    (d) Article 360

    3. Duties levied by the Union but Collected and Appropriated by the States are:

    (a) Succession duty in respect of property other than agriculture land.

    (b) Estate duty in respect of property rather than agricultural land

    (c) Stamp duty and duties of excise on the medical and toilet preparations

    (d) Taxes on railway fares and freights

    4. Taxes Levied and Collected by the Union but Assigned to the States within which they are leviable.

    Find out the correct option from below:

    I. Taxes on transactions in stock exchange

    II. Tax of sale and purchase of newspapers including advertisements

    III. Estate duty in respect of property other than agriculture land

    IV. Stamp duty and duties of excise on the medical and toilet preparations

    (a) Only I & II are correct

    (b) I,II & III are correct

    (c) All are correct

    (d) Only IV & I are correct

    5. Which article of Indian constitution says that “Parliament has the power to make laws on any matter in the state list if a proclamation of emergency is in operation?

    (a) Article 256

    (b) Article 249

    (c) Article 275

    (d) Article 365

    6. Election of members of Rajya Sabha is taken from:

    (a) Constitution Of Japan

    (b) Constitution Of South Africa

    (c) Constitution Of USA

    (d) Constitution Of Ireland

    7. The numbers of members of Rajya Sabha from states and union Territories is:

    (a) 238

    (b) 250

    (c) 235

    (d) 220

    8. Who the representative from states in Rajya Sabha is elected by the  

    (a) Chief Minister of the state

    (b) Governor of the state

    (c) President

    (d) Elected members of the state legislative Assembly

    9. Which article of the Constitution says that Counsel of States (Rajya Sabha) shall not be dissolute?

    (a) Article 83

    (b) Article 53

    (c) Article 80

    (d) Article 154

    10. Which article of Indian Constitution says that members elected by the president can’t vote in the election of president?

    (a) Article 83

    (b) Article 53

    (c) Article 55

    (d) Article 154

     

    Question Answer
    1. b
    2. a
    3. c
    4. b
    5. b
    6. b
    7. a
    8. d
    9. a
    10. c

     

     

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on