Jagran Josh Logo

GK Quiz on Science: Biology Set III

04-APR-2016 10:25

    GK Quiz on Science: Biology Set III, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions related to the life Science that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.

    1. Which vitamin is needed to prevent Xero-phthalmia?

    A. A

    B. B

    C. C

    D. D

    2. Why the white blood corpuscles are popularly called "soldiers of the body”?

    A. March at a regular pace

    B. Appear uniform

    C. Defend the body

    D. Disciplined

    3.  Hepatitis is a general term for a disease that is caused by:

    A. Viruses

    B. Bacteria

    C. Parasites

    D. All the above

    4. Which among the following is not an example of carbohydrate?

    A. Maltose

    B. Fructose

    C. Glycogen

    D. Glycine

    5. Which one of the following is not correctly matched?

    A. Haemoglobin: Skin

    B. Vitamin C: Scurvy

    C. Carbohydrate: Potato

    D. Fat: Butter

    6. Which is a communicable disease?

    A. Asthma

    B. Scurvy

    C. Measles

    D. Diabetes

    7. Which one of the following is not correctly matched?

    A. Tuberculosis: Lungs

    B. Filaria: Lymph nodes

    C. Encephalitis: Heart

    D. Leukaemia: Blood cells

    8. Which of the following has the highest protein content per gram?

    A. Groundnut

    B. Soyabean

    C. Apple

    D. Wheat

    9. Which of the following have Alpha-keratin as protein?

    A. Blood

    B. Eggs

    C. Skin

    D. Wool

    10.  Mushrooms are/can be:  

    A. A variety of fungus

    B. Fleshy, fruiting bodies of the fungus

    C. Grown in small sheds or plots

    D. All the above

     

    Question Answer
    1. A
    2. C
    3. A
    4. D
    5. A
    6. C
    7. C
    8. B
    9. D
    10. D

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK