GK Quiz on Science: Chemistry Set I

16-OCT-2018 17:08
    GK Quiz on Science: Chemistry Set I

    Chemistry is a creative discipline chiefly concerned with atomic and molecular structure and its change, for instance through chemical reactions. It is important in everyday life because many of the changes you observe in the world around you are caused by chemical reactions. Examples include changing colors of leaves, cooking food and getting clean.

    1. RDX is chemical compound. How is it used?

    A. As an composition

    B. As an reactor

    C. As an explosive

    D. As an nuclear weapon

    Ans: C

    2. As a vegetable preservative poly______ foam is used

    A. Uthane

    B. Uriathenes

    C. Urathanes

    D. Urethanes

    Ans: D

    3. Chemistry is a branch of science which can be used for providing the services to mankind. Comment on the statement.

    A. True

    B. False

    C. May Be

    D. Strongly not

    Ans: D

    4. Where the Bio-chemical compounds are used?

    A. Skin Treatments

    B. Food preservatives

    C. Cooking Oils

    D. All of the above

    Ans: D

    5. Match the following:

    Set I

    a. Fertilizers

    b. Nuclear Bomb

    c. LPG   

    d. Carbon

    Set I

    1.  Constructive and destructive matter

    2. Cooking Gas

    3. Curse of chemical reactions

    4. Advanced process

    Code:

           a       b      c        d

    A.    3     4     2      1

    B.   1      2     3      4

    C.   4      1     2      3

    D.   2      3     4      1

    Ans: B

    GK Questions and Answers on Modern-day Technology

    6. What is the composition of soap?

    A. Sodium salt with fatty acids.

    B. Potassium salt with fatty acids

    C. Both a & b

    D. Sodium and Potassium salt mixed with chemicals

    Ans: C

    7. What is detergent?

    A. A liquid surfactant

    B. A liquid soluble

    C. A liquid sovent

    D. A liquid solution

    Ans: A

    8. Which is not used as an alkali?

    A. Sodium hydroxide

    B. Potassium hydroxide

    C. Carbon hydroxide

    D. Nitrogen hydroxide

    Ans: D

    9. What is toxicity?

    A. A chemical reaction

    B. A process used in the manufacturing of detergents

    C. A harmful effect of soaps and detergents required to measure the effectiveness.

    D. A process used in the manufacturing of soaps

    Ans: C

    10.  Match the following:

    Set I

    a. A Fatty Acid

    b. Potassium Hydroxide   

    c. Non-ionic Surfactants

    d. Neutralization

    Set II

    1. Better Alkali

    2. Process to make detergent

    3. Process to make soap   

    4. Oil and fats

    Code:

           a         b        c         d

    A.    3      4     2        1

    B.    1      2     3       4

    C     4      1     2       3

    D.    2      3     4       1

    Ans:  C

    1000+ GK Question and Answers on General Science

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK