GK Quiz on Science: Chemistry Set II

28-SEP-2018 09:50
    GK Quiz on Science: Chemistry Set II

    Chemistry  is the branch of science concerned with the substances of which matter is composed, the investigation of their properties and reactions, and the use of such reactions to form new substances. It is the scientific discipline involved with compounds composed of atoms, i.e. elements, and molecules, i.e. combinations of atoms: their composition, structure, properties, behavior and the changes they undergo during a reaction with other compounds.

    1.  Which one is not the form of Biocides?

    A. Salt

    B. Iodine

    C. Sugar

    D. Bleech

    Ans: D

    2.  How biocides work?

    A. Control the multiplication of insects

    B. Kill the insects

    C. Manage the original form of material

    D. Control the bacteria

    Ans: D

    3.  What is Rodenticide?

    A. A medicine to kill worms

    B. A medicine to kill animals

    C. A lubricant

    D. A pesticide

    Ans: D

    4.  Most commonly used Rodenticides are _______ in nature.

    A. Anti pesticides

    B. Anti solvent

    C. Anti Coagulant

    D. Non anti coagulant

    Ans: C

    5.  Which acid is present in lemon?

    A. marlic acid

    B. citric acid

    C. lactic acid

    D. tartaric acid

    Ans: B

    GK Questions and Answers on Modern-day Technology

    6. Natural rubber is a ________ which is having high elasticity.

    A. Substance

    B. Material

    C. Elastomer

    D. Chemical using carbon as main compound

    Ans: C

    7. How will you define the process of Vulcanization?

    A. Sample of butane mixed with sulphur and litharge

    B. Sample of propane mixed with sulphur and litharge

    C. Sample of plastic formed carbon mixed with sulphur and litharge

    D. Sample of rubber mixed with sulphur and litharge

    Ans: D

    8. What is NBR?

    A. Normal Acrylonitrile-butadiene rubber

    B. Natural Acrylonitrile-butadiene rubber

    C. N Acrylonitrile-butane rubber

    D. Acrylonitrile-butadiene rubber

    Ans: D

    9. A synthetic rubber is having__________weight.

    A. Higher resistance

    B. Lower density

    C. Higher molecular

    D. Higher atomic

    Ans: C

    10.  Which of the following is not a type of elements?

    A. Metals

    B. Non Metals

    C. Metalloids

    D. Gases

    Ans: D

    1000+ GK Question and Answers on General Science

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK