1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Quiz on Science: Chemistry Set VII

25-MAR-2016 09:59

    GK Quiz on Science: Chemistry Set VII, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.

    1. Which of the following is not the isotope of hydrogen?

    A. Protium

    B. Deuterium

    C. Iterium

    D. Tritium

    2. 8O16, 8O17, 8O18 are called:

    A. Isotopes

    B. Isotones

    C. Isobars

    D. Isoneutrons

    3. What is the radioactive isotope of hydrogen is called?

    A. Deuterium

    B. Rotium

    C. Radium

    D. Tritium

    4. Which isotope is used through the radioactive age estimation technique to obtain (determine) the age of rocks?

    A. Uranium isotope

    B. Plutonium isotope

    C. Thorium isotope

    D. Carbon isotope

    5. The radio isotope used to control the disease like blood cancer (Leukaemia) is:

    A. Phosphorus-32

    B. Cobalt-60

    C. Iodine-131

    D. Sodium-24

    6. Isotones are those which have:

    A. Equal number of protons

    B. Equal number of neutrons

    C. Equal number of nucleons

    D. None of these

    7. The iso electronic of AI+3 is:

    A. CI-

    B. AI

    C. S-

    D. F-

    8. The element which has same mass number but different atomic number is called:

    A. Isotope

    B. Isobar

    C. Isoneutronic

    D. Isoelectronic

    9. By the emission of which isomers are produced:

    A. Alpha-ray

    B. Beta-ray

    C. Gama-ray

    D. X-ray

    10. How many molecules have the methane?

    A. Double bond

    B. Triple bond

    C. Single covalent bond

    D. None of these

     

    Question Answer
    1. C
    2. A
    3. D
    4. A
    5. B
    6. B
    7. D
    8. B
    9. B
    10. C

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK