Search

GK Quiz on Science: Chemistry Set X

GK Quiz on Science: Chemistry Set X, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.
Jan 25, 2019 12:52 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Quiz on Science: Chemistry Set X
GK Quiz on Science: Chemistry Set X

GK Quiz on Science: Chemistry Set X, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.

1. The oxidation state of manganese (Mn) in KMnO4 is:

A. +2

B. -2

C. +7

D. -7

Ans: C

2. The element whose oxidation state in its every compound is same:

A. Carbon

B. Fluorine

C. Hydrogen

D. Oxygen

Ans: B

3. The oxidation state of oxygen in OF2 is:

A. +2

B. -2

C. +1

D. -1

Ans: A

4. The acid is a substance which:

A. Accepts (gains) electron

B. Donates electrons

C. Provides (donates) proton

D. Donates OH- ion

Ans: C

5. The alkali is a substance which:

A. Provides (donates) proton

B. Accepts proton

C. Donates electron

D. Accepts electron pair

Ans: B

GK descriptive Questions and Answers on Biotechnology

6. The substance which makes the blue litmus paper red is :

A. Acid

B. Base

C. Alkali

D. Salt

Ans: A

7. The substance which makes the red litmus paper blue is:

A. Acid

B. Alkali

C. Salt

D. None of these

Ans: B

8. The first time pH value measurement is done by:

A. Leviatiae

B. Pristley

C. Cauvendish

D. Sorensan

Ans: D

9. The average pH value of the human blood is:

A. 5.4

B. 6.2

C. 7.4

D. 8.7

Ans: C

10. The average pH value of the milk is:

A. 6.1

B. 6.6

C. 7.4

D. 8

Ans:  B

1000+ GK Question and Answers on General Science

GK Quiz on Science: Chemistry Set X, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.
1. The oxidation state of manganese (Mn) in KMnO4 is:
A. +2  
B. -2  
C. +7  
D. -7
2. The element whose oxidation state in its every compound is same:
A. Carbon  
B. Fluorine  
C. Hydrogen  
D. Oxygen
3. The oxidation state of oxygen in OF2 is:
A. +2  
B. -2  
C. +1  
D. -1
4. The acid is a substance which:
A. Accepts (gains) electron  
B. Donates electrons
C. Provides (donates) proton
D. Donates OH- ion
5. The alkali is a substance which:
A. Provides (donates) proton  
B. Accepts proton
C. Donates electron  
D. Accepts electron pair
6. The substance which makes the blue litmus paper red is :
A. Acid  
B. Base  
C. Alkali  
D. Salt
7. The substance which makes the red litmus paper blue is:
A. Acid  
B. Alkali  
C. Salt  
D. None of these
8. The first time pH value measurement is done by:
A. Leviatiae  
B. Pristley  
C. Cauvendish
D. Sorensan

9. The average pH value of the human blood is:
A. 5.4  
B. 6.2  
C. 7.4  
D. 8.7
10. The average pH value of the milk is:
A. 6.1  
B. 6.6  
C. 7.4  
D. 8