Search

GK Quiz on Science: Chemistry Set XII

GK Quiz on Science: Chemistry Set XII, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.
Apr 22, 2016 14:56 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon

GK Quiz on Science: Chemistry Set XII, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.

1. In the endothermic reaction:

A. Heat is absorbed

B. Heat is evolved

C. Heat doesn't change

D. Temperature remains constant

2. The chemical reactions which occur in one direction (from left to right) are called:

A. Reversible reaction

B. Irreversible reactions

C. Endothermic reactions

D. Exothermic reactions

3. The catalyst is a substance through which the rates of chemical reactions are:

A. Increased

B. Decreased

C. Changed

D. None of these

4. Who is the inventor of the catalyst?

A. Berzeleous

B. Rutherford

C. Louis

D. Kosell

5. The catalyst employed in the hydrogenation process of the oils is:

A. Fe

B. Ni

C. Mo

D. Pt

6. The catalyst used in the lead chamber process is:

A. Oxide of the nitrogen

B. Platinum

C. Nickel

D. MnO2

7. The catalyst employed in the production of H2S04 by the Contact process is:

A. The pieces (powder) of iron

B. The pieces (powder) of platinum

C. Oxide of nitrogen

D. Nickel metal

8. The employed catalyst in the production of ammonia through the Haber's process is:

A. Nickel

B. Iron

C. Platinum

D. Molybdenum

9. In the contest of an alternative sources of energy and practical bio-fuel ethanol can be obtained from-which of the following?

A. Potato

B. Paddy

C. Sugarcane

D. Wheat

10. When the water vapour is poured on the red heated coke then the mixture of carbon monoxide and hydrogen gas is obtained which is:

A. Coal gas

B. Water gas

C. Producer gas

D. Bio gas

Question No.

Answer

1

A

2

A

3

C

4

A

5

B

6

A

7

B

8

D

9

C

10

B

Question No.

Answer

1

A

2

A

3

C

4

A

5

B

6

A

7

B

8

D

9

C

10

B