Search

GK Quiz on Science: Chemistry Set XIII

GK Quiz on Science: Chemistry Set XIII, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.
Apr 25, 2016 15:11 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon

GK Quiz on Science: Chemistry Set XIII, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.

1. The gaseous mixture of carbon monoxide and nitrogen is called:

A. Coal gas

B. Water gas

C. Producer gas

D. Natural gas

2. The main component of the natural gas is:

A. Methane

B. Ethane

C. Propane

D. Butane

3. In L.P.G. the main component is:

A. Methane

B. Carbon dioxide

C. Butane

D. Sulphur dioxide

4. Which of the following has the maximum calorific value?

A. Hydrogen

B. Charcoal

C. Natural gas

D. Gasoline

5. Which of the following would produce minimum environmental pollution?

A. Diesel

B. Coal

C. Hydrogen

D. Kerosene

6. The percentage amount of carbon in the various types of coal is different, in which of the following its percentage would be the most:

A. Peat

B. Lignite

C. Bituminous

D. Anthracite

7. Which of the following is called as the brown coal?

A. Peat

B. Lignite

C. Bituminous

D. Anthracite

8. The anti-knocking properties of any fuel exhibit:

A. Golden number

B. Natural number

C. Octane number

D. Mach number

9. On what basis, the Mendeleev periodic table is classified?

A. Atomic mass

B. Atomic number

C. Atomic volume

D. Atomic density

10. Who propounded the modern periodic law?

A. Newlands

B. Dobrenor

C. Mendeleev

D. Moseley

Question No.

Answer

1

C

2

A

3

C

4

A

5

C

6

D

7

B

8

C

9

A

10

D

Question

Answer

1

C

2

A

3

C

4

A

5

C

6

D

7

B

8

C

9

A

10

D