Search

GK Quiz on Science: Life Science Set I

GK Quiz on Science: Life Science Set I, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions related to the life Science that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.
Feb 11, 2019 10:41 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Quiz on Science: Life Science Set I
GK Quiz on Science: Life Science Set I

The life sciences or biological sciences comprise the branches of science that involve the scientific study of life and organisms – such as microorganisms, plants, and animals including human beings.

1. Which one of the following pairs is not correctly matched?

A. Becquerel: Radioactivity

B. Alexander Fleming: Penicillin

C. Louis Pasteur: Blood groups

D. William Harvey: Blood circulation

Ans: C

2. Which of the following is a sexually transmitted disease?  

A. Leukaemia

B. Hepatitis

C. Colour Blindness

D. All of the above

Ans: C

3. Which one of the following systems of the body is primarily attacked by the HIV?

A. Cardiovascular

B. Immune

C. Respiratory

D. Reproductive

Ans: B

4. In the human body, the blood enters the aorta of the circulatory system from the:

A. Left atrium

B. Left ventricle

C. Right atrium

D. Right ventricle

Ans: B

5. Which one of the following plant nutrients is not supplemented in the soil for growing legumes?

A. Nitrogen

B. Potassium

C. Phosphorus

D. None of these

Ans: B

GK Questions and Answers on Modern-day Technology

6. Which of the following are known as the suicide bags of cells?

A. Ribosomes

B. Golgi bodies

C. Lysosomes

D. Nucleoli

Ans: C

7. Chromosome complement in Turner's syndrome is

A. 47; XXY

B. 45; XO

C. 46; XX

D. 47; XYY

Ans: B

8. Excess of amino acids is broken down to form urea in:

A. Kidney

B. Liver

C. Spleen

D. Rectum

Ans: A

9. If a person can see an object clearly when it is placed at about 25cm away from him, he is suffering from:  

A. Myopia

B. Hyper- myopia

C. Astigmatism

D. None of the above

Ans: D

10. Who among the following discovered the anti-rabies vaccine?

A. Edward Jenner

B. James Lind

C. Louis Pasteur

D. Robert Koch

Ans:  C

1000+ GK Question and Answers on General Science