Search

GK Quiz on Science: Life Science Set II

GK Quiz on Science: Life Science Set II, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions related to the life Science that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.
Mar 28, 2019 16:55 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Quiz on Science: Life Science Set II
GK Quiz on Science: Life Science Set II

Life science is one of the branches of science which involve in the scientific study of life and organisms – such as microorganisms, plants, and animals including human beings.

1. Which of the following teeth of child (3-4 Years) is not a part of the milk teeth?

A. Incisors

B. Canines

C. Molars

D. Premolars

Ans:  C

2. Who said this statement? "I flatter myself having discovered the method that nature employs to purify air.  It is vegetation."

A. Antonine Laurent Lavoisier

B. Joseph Priestley

C. Louis Pasteur

D. William Harvey

Ans: B

3. Why it is not advisable to sleep under a tree at night?

A. Release of less oxygen

B. Release of more oxygen

C. Release of carbon dioxide

D. Release of carbon monoxide

Ans: C

4. What is the averages rate of the heart beats (per minute) in an adult?

A. 60

B. 72

C. 84

D. 96

Ans: B

5. Which of the following is the volume of the urine produced in an adult human every 24 hours?

A. 1 litre

B. 1.5 litres

C. 3.0 litres

D. 5.0 litres

Ans: B

GK Questions and Answers on Vitamins

6. Which of the following pigment causes eye colour of person (brown eyes, blue eyes or black eyes)?

A. Cornea

B. Choroid

C. Iris

D. Vitreous body

Ans: C

7. Which of the following led to the expulsion of milk from the breast during suckling?

A. Prolactin

B. Oxytocin

C. Vasopressin

D. Estrogen and Progesterone

Ans: B

8. Where does fertilization occurs in the female?

A. Fallopian tube

B. Uterus

C. Cervix

D. Vagina

Ans: A

9. Which of the following is the universal recipient blood group?

A. A

B. B

C. AB

D. 0

Ans: C

10. What proportion of children is likely to be colour blindness when their parent (mother has normal vision & father has colour-blindness)?

A. 0 per cent

B. 25 per cent

C. 50 per cent

D. 100 per cent

Ans: A

1000+ GK Question and Answers on General Science