Jagran Josh Logo

GK Quiz on Superlatives of India & World

25-OCT-2016 17:50

    GK Quiz on Superlatives of India & World which is consists of 10 Multiple Choice Questions that is made as per latest examination pattern of UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

    1. Who was the first man to climb Mt. Everest?

    A. Tenzing Norgay

    B. Bechandari Pal

    C. Rechard Wass

    D. None of the above

    Ans: A

    2.  What is the largest desert in the world?

    A. Arabian Desert

    B. Gobi Desert

    C. Sahara Desert

    D. Great Victoria

    Ans: C

    3.  What is the first artificial satellite to orbit Earth?

    A. Sputnik 1

    B. Explorer 1

    C. Vanguard 1

    D. Discoverer 1

    Ans: A

    4.  Which country has the largest armed forces?

    A. India

    B. China

    C. Russia

    D. USA

    E. North Korea

    Ans: B

    5.  Who was the first space tourist?

    A. Dennis Lee

    B. Dennis Tito

    C. Neil Armstrong

    D. Yuri Gagarin

    Ans: B

    6.  Which is the biggest underground railway network?

    A. London

    B. New York

    C. Moscow

    D. Paris

    Ans: A

    7.  Who among the following was the first Prime Minister did not face the Parliament?

    A. Dr. Zakir Hussain

    B. Gulzarilal Nanda

    C. Ch. Charan Singh

    D. Morarji Desai

    Ans: C

    8.  What is the name of the Indian State with the least population?

    A. Sikkim

    B. Goa

    C. Nagaland

    D. Tripura

    Ans: A

    9.  Who was the first Deputy Chairman of the Planning Commission?

    A. Dr. Zakir Hussain

    B. Gulzarilal Nanda

    C. Ch. Charan Singh

    D. Morarji Desai

     Ans: B

    10.  The Council of States in India is generally known as:

    A. Lok Sabha

    B. Rajya Sabha

    C. Parliament

    D. AD hoc Committee

    Ans: B

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK