Jagran Josh Logo

GK Quiz based on facts related to Uttarakhand

03-NOV-2017 17:47
    GK quiz related to uttarakhand

    Uttarakhand state situated in the northern part of India and world famous for beautiful hills and tourist sites. In the year 2000, Uttar Pradesh was divided into two parts and separate state Uttarakhand was built. It has been seen in the last several years that many questions are asked in various central and state level competitive examinations on the basis of facts related to different states. Therefore, in this article, we are presenting a GK quiz based on facts related to Uttarakhand state which is very useful for the students preparing for various examinations.

    GK Quiz based on facts related to Uttarakhand

    1. Which of the following places of Uttarakhand has situated most number of units of “integrated industrial institutions”?
    A. Selakui
    B. Haridwar
    C. Sitarganj
    D. Pantnagar
    Ans. B
    2. Which National Park of Uttarakhand has been given the status of “World Heritage”?
    A.
    Corbett National Park
    B. Govind National Park
    C. Rajaji National Park
    D. Valley of flowers
    Ans. D
    3. What is the power generation capacity of Koteshwar dam located in Uttarakhand?
    A.
    800 MW
    B. 1000 MW
    C. 400 MW
    D. 600 MW
    Ans. C
    4. In which year did the Gorkhas of Nepal attack the Kumaun area situated in Uttarakhand and subdued it?
    A.
    1790
    B. 1793
    C. 1803
    D. 1812
    Ans. A
    5. Which of the following passes connects Pithoragarh to Tibet?
    A.
    Thagla
    B. Lipulekh
    C. Barahoti
    D. Kingery-Bungery
    Ans. B
    6. Which woman of Uttarakhand is known as "Badminton Queen"?
    A.
    Kumari Hansa Manral
    B. Manju Bisht
    C. Madhumita Bisht
    D. Hariya priya
    Ans. C
    7. Who was the founder of the first "Coolie Agency" in Uttarakhand?
    A.
    Tara Datta Garrola
    B. Thakur Jodh Singh
    C. Anusuya Prasad Bahuguna
    D. Pandit Dhaniram Varma
    Ans. B
    8. Which political party / coalition government was in the centre at the time of formation of Uttarakhand state?
    A.
    National Democratic Alliance
    B. Janata Dal
    C. United Progressive Coalition
    D. Indian Communist Party
    Ans.  A
    9. In which district of Uttarakhand "Dhauli Ganga Electric Project" is situated?
    A.
    Chamoli
    B. Pithoragarh
    C. Rudraprayag
    D. Tehri
    Ans. B
    10. When did winter snow sports started in "Auli", which located in Uttarakhand?
    A.
    1983
    B. 1987
    C. 1993
    D. 1997
    Ans. B
    GK Question and Answer on Indian Polity: Union Territories of India

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK