GK Quiz on Indian Economy: Types of Index Human Development Index HDI

09-OCT-2018 10:07
    GK Quiz on Indian Economy: Types of Index Human Development Index HDI

    The Human Development Index (HDI) is a statistic composite index of life expectancy, education, and per capita income indicators, which are used to rank countries into four tiers of human development. A country scores a higher HDI when the lifespan is higher, the education level is higher, and the GDP per capita is higher.

    1. Which three indicators are used in the Human Development Index (HDI)?

    I. Standard of living

    II. Education

    III. Life expectancy

    IV. Condition of environment

    A.  Only I,II & IV

    B.  Only I, II, & III

    C.  Only I & II

    D.  All of the above

    Ans: B

    2. Who releases the Human Development Report?

    A.  World bank

    B.  World economic forum

    C.  United Nations

    D.  UNCTAD

    Ans: C

    3. Who secured the top rank in The Human Development Report 2018?

    A.  Sweden

    B.  Norway

    C.  Switzerland

    D.  Austria

    Ans: B

    4. Who secured the lowest rank in The Human Development Report 2018?

    A.  Afghanistan

    B.  Congo

    C.  Niger

    D.  Kenya

    Ans: C

    5. What is the rank of India in the Human Development Index 2018?

    A.  142nd

    B.  136th

    C.  140th

    D.  130th

    Ans: D

    GK Quiz on “Policies for Agricultural and Rural Development”

    6. When was the Gender Inequality Index (GII) introduced?

    A.  2010

    B.  2011

    C.  1999

    D.  2005

    Ans: A

    7. Who invented the Human development Index?

    A.  Paul krugman

    B.  Mahbub –ul Haq

    C.  Jean dreze

    D.  Alfred marshal

    Ans: B

    8. Who releases the Multidimensional Poverty Index (MPI)?

    A.  World Bank

    B.  World Economic Forum

    C.  UNDP

    D.  Asian Development Bank

    Ans: C

    9. Which of the following index is not released by the UNDP?

    A.  Human Development Index

    B.  Multidimensional Poverty Index

    C.  Gender Inequality Index

    D.  Environmental Quality Index

    Ans: D

    10. Which statement depicts the best definition of sustainable development?

    A.  It means optimal utilization of natural resources.

    B.  Sustainable use of natural resources without considering the need of the future generation.

    C.  Present generation fulfills its needs while considers the needs of the future generation as well.

    D.  None of these

    Ans: C

    500+ GK Questions & Answers on Indian Economy

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK