Jagran Josh Logo

Quiz on Modern History: 18th Century Revolts and Reform Set 4

04-NOV-2015 17:44

    Jagranjosh welcomes you to G.K Quiz which helps in your preparation for different competitive examinations. Although, today’s competitive examination are in evolving new trend of mixing traditional and untraditional questions, here we are giving Multiple Type Question on ‘’18th Century Revolts and Reform’’ that attune and equipped in different competitive examination.

    1. Justice movement was started by?

    I. C.N Mudaliar

    II. T.M Nair

    III. P. Tyagaraja

    Options are-

    A. Only a

    B. Only b

    C. By both A and B

    D. All the three

    2. Temple entry movement started mainly in Kerala aimed at which of the following

    A. Allowing untouchables to Hindu temples and roads

    B. Keeping the monopoly of temples to Brahmin class

    C. Allowing women to enter temple

    D. Sanskrit lessons to be imparted only to Brahmin family members and others to be devoid of it in order to preserve its purity.

    3. Aravippuram movement which is considered as a precursor to all south Indian socio religious reform movement started in which of the following places?

    A. Tamil Nadu

    B. Kerala

    C. Andra Pradesh

    D. Karnataka

    4. Sri Narayana Guru Swamy initiated a programme of action called Sri Narayana Guru Dharma Paripalana yogam which took up issues regarding depressed classes, contains which of the issues?

    I. Encouraging inter caste marriages

    II. Right of admission to public schools

    III. Recruitment to government schools

    IV. Access to temples and roads

    Options are-

    A. I  II  and III

    B. II  III  and IV

    C. I   III  and IV

    D. II   III  and  IV

    5. Which of the means adopted under Self Respect Movement?

    I. Violent protests against upper classes

    II. Undermine position of Brahmin priests by formalizing weddings without them

    III. Boycott of temples and places of Brahmin residence

    Options are-

    A. I  and III

    B. Only II

    C. Only III

    D. All the above

    6. Sathya Shodak Samaj also called truth seekers society was started by which of the following reformers?

    A. Gopal Krishna Gokhale

    B. Jyotiba Phule

    C. Dayananda Saraswathi

    D. Shiv Narain Agnihotri

    7. Which of the following statements regarding Gyana Prasarak Mandalis or student literary and scientific societies is / are correct?

    I. Formed by common people to educate youth

    II. Had two branches Marathi and Guajarati

    III. Aimed to start schools for girls.

    IV. Organized lectures to propagate their ideas

    Options are-

    A. I and II only

    B. I III and IV only

    C. II and III only

    D. II  III   and  IV

    8. Paramahamsa Mandali primarily aimed at breaking caste rules was founded in which of the following places

    A. Maharashtra

    B. Kerala

    C. Tamil Nadu

    D. Gujarat

    9. Which of the following were the main aims of Satyashodhak Samaj?

    I. Social service

    II. Spread of education among women and lower caste

    III. Complete abolition of caste system and inequalities

    Options are-

    A. Only II

    B. I and II

    C. II and III

    D. All the above

    10. The Servants of Indian Society started by Gopal Krishna Gokhale was set up with which of the following objectives?

    A. Prepare masses for selfless cause of country and devote their lives if needed

    B. Train national missionaries for the service of country

    C. Both the above statement

    D. Reorganization of Indian society on rational principles

    Question
    Answer
    1 C
    2 A
    3 B
    4 D
    5 B
    6 B
    7 D
    8 A
    9 D
    10 C

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK