19th July 2021: Static GK and Current Events Questions and Answers

Take a look at the GK Quiz listed below consisting questions on static topics and current events. The quiz has been designed to help the candidates preparing for various exams in the coming months.
Created On: Jul 19, 2021 11:01 IST
Modified On: Jul 19, 2021 13:25 IST
quiz 2021
quiz 2021

Solve the Quiz below based on the static GK and Current events.  This quiz tests the candidates knowledge and his skills that are necessary for appearing and clearing all competitive exams. 

1. When is International Chess Day observed?

  1. July 21
  2. June 20
  3. July 20
  4. April 19

Ans. c

Explanation: International Chess Day is observed on July 20 every year. 

2. Which of the following statements is true about the Game of Chess?

i) It was invented in North India during Gupta period

ii) Chess was earlier called Chaturanga

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. c

Explanation: Chess was invented in the Northern Indian Subcontinent during the Gupta period (319 – 543 CE). At that time it was named "Chaturanga".

3. What is Pegasus?

  1. A succulent plant 
  2. A spyware
  3. A spy agency
  4. A multinational company

Ans. b

Explanation: Pegasus spyware has been developed by  an Israeli firm NSO. It is used to snoop on various people’s phones.

What is Pegasus spyware and how is it used to hack the phones of politicians and journalists?

4. Who was awarded the Nobel Prize along with Nelson Mandela?

  1. Frederik Willem de Klerk
  2. Jean Paul Sartre
  3. Graca Machel
  4. None of the above 

Ans. a

Explanation: In 1993, Nelson Mandela and F. W de Klerk were jointly awarded the Nobel Prize for Peace. 

5. Which of the following statements about Nelson Mandela are true?

i) He joined the African National Congress (ANC) that was a Black-liberation group

ii) He was also called as Madiba and was the first Black President of South Africa

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 
  5. Ans. c

Explanation: Nelson Mandela was also called Madiba. He was the first Black President of South Africa. He joined ANC, a Black Liberation Group in 1944. 

6. What is the process called through which a private company becomes a public company?

  1. Debt Financing
  2. Nationalization
  3. Disinvestment
  4. Initial Public Offering

Ans. d

Explanation: IPO is the process when a company sells its shares for the very first time to the public. It is called initial public offering for this reason. 

7. Who among the following started the Kumbha Mela?

  1. Harshavardhana
  2. Dhruvasena Ii
  3. Narshimhvarman

Jayachandra

Ans. a

Explanation: The Maha Kumbh fair was first organized in the times of Harshavardhana. 

8. Which ancient Indian Books have been written on Philosophy?

  1. Vedas
  2. Upanishads
  3. Puranas
  4. Samhita 

Ans. b

Explanation: Upanishads are the ancient Indian texts on Philosophy.

9. What is the reason for the existence of an IPO?

  1. Expansion
  2. Debt
  3. New Product or Services
  4. All of above 

Ans. d

Explanation: An IPO can also be seen as an exit strategy for the company’s founders and early investors.When a company has reached the stage or maturity to manage the rigors of SEC regulations along with the benefit and responsibilities to public shareholders, it begins to show interest in going public.  IPO Explained: What is Initial Public Offering, how does it work and what are the benefits?

10. Which country has developed Pegasus?

  1. Iran
  2. USA
  3. Japan
  4. Israel

Ans: d

Explanation: Israel's organization NSO has developed the spyware named Pegasus. 

 

Static GK and Current Events Questions and Answers: 7th July 2021

Comment ()

Related Categories

    Post Comment

    0 + 7 =
    Post

    Comments