Static GK and Current Events Questions and Answers: 7th July 2021

General knowledge forms the major chunk of all competitive exams- be it static GK or Current Events. This quiz tests the candidates knowledge and his skills that are necessary for appearing and clearing all competitive exams. Take a look below.
Created On: Jul 7, 2021 12:30 IST
Modified On: Jul 22, 2021 11:48 IST
GK Quiz
GK Quiz

Take the GK Quiz based on Static general knowledge and current affairs below. The quiz is essential for all the candidates appearing in various competitive exams. 

1. What is the real name of the veteran actor Dilip Kumar who passed away recently?

  1. Mohammed Yusuf Khan
  2. Nasir Khan
  3. Mohammed Ehsaan Khan 
  4. Dilip Kumar

Ans. a

Explanation: Dilip Kumar’s original name was Mohammed Yusuf Khan which he changed while entering the film industry. 

Read| Dilip Kumar Biography: Know his net worth, wives, children etc here

2. Where is India going to build an ISRO ground station?

  1. China
  2. Vietnam
  3. USA
  4. Australia

Ans. b

Explanation: ISRO has started work on a ground station to be established in Vietnam's payload data reception, processing and dissemination facility.  

3. What is Space Diplomacy?

i) The art of using space to conduct foreign affairs and advance national interests

ii) Sending only other country's astronauts into space using one's domestic space vehicle

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. a

Explanation: The art of using space to conduct foreign affairs and advance national interests is called Space Diplomacy. Space is the new place where global powers are exercising their hegemony. 

Related| Mega ISRO Ground Station in Vietnam for ASEAN Countries: Space Diplomacy of India

4. In which part of the constitution are Fundamental Rights listed?

  1. Part II
  2. Part III
  3. Part IV
  4. Part I

Ans. b

Explanation: The Fundamental Rights have been listed in Part 3 of the Indian Constitution. 

5. Which of the following statements is true about Fundamental Rights?

  1. These are absolute in nature
  2. These are borrowed from the Constitution of France 
  3. These are social, political and economic in nature
  4. They can be suspended during emergency

Ans. d

Explanation: One may know economic fundamental rights are not guaranteed and except for Article 20 and 21 all fundamental rights can be suspended during the national emergency. 

6. Which article enlists the Fundamental Right of Freedom to Religion

  1. Article 16
  2. Article 22
  3. Article 25
  4. Article 31

Ans. c

Explanation: Fundamental Right of Freedom to Religion is listed in the Article 25 of the Indian Constitution.

7. In which amendment were Fundamental duties included in the Constitution?

  1. 51st
  2. 42nd
  3. 21st
  4. 10th

Ans. b

Explanation: Fundamental duties were included in the Constitution in the 42nd amendment in 1976. 

8. Which of the following statements stands true for Fundamental duties

i) This concept is borrowed from the Constitution of the former Soviet Union.

ii) Fundamental Duties are absolute in nature

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. c

Explanation: The concept of Fundamental duties has been borrowed from the Constitution of the former Soviet Union. These are absolute in nature. 

Related| What is the difference between Fundamental Rights and Fundamental Duties

9. Fundamental Duties can be enforced through

  1. High Court only
  2. Supreme Court only
  3. By Police department of the state
  4. None of the above 

Ans. d

Explanation: Fundamental Duties are not enforceable through Courts or through any department. These are not binding in nature. 

10. When is World Chocolate Day observed?

  1. July 1
  2. June 7
  3. July 7
  4. February 12

Ans. c

Explanation: World Chocolate Day is observed every year on July 7. 

Read| Celebrate World Chocolate Day here

Solve daily quiz based on static GK and current events here

Comment ()

Related Categories

    Post Comment

    3 + 6 =
    Post

    Comments

    • Arbaz rafiqJul 24, 2021
      Asl