1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

CDS (II) 2017 Exam: Current Affairs Questions & Answers

Nov 27, 2017 19:05 IST
    CDS (II) 2017 Exam: Current Affairs Questions & Answers
    CDS (II) 2017 Exam: Current Affairs Questions & Answers

    The Union Public Service Commission (UPSC) conducted the Combined Defence Services (CDS) (II) Examination 2017 on 19 November 2017. The Exam consisted of three papers – General Knowledge, English and Elementary Mathematics.

    For the benefit CDS aspirants, we are providing Current Affairs questions that were asked in the CDS (II) 2017 Exam along with answers and detailed explanations.

    1. In which two Indian States of the four mentioned below, it is necessary to hold certain minimum educational qualifications to be eligible to contest Panchayat Elections?

    1. Punjab
    2. Haryana
    3. Karnataka
    4. Rajasthan
    Select the correct answer using the code given below.
    (a) 1 and 2
    (b) 2 and 4
    (c) 2 and 3
    (d) 1 and 4

    Answer. (b) 2 and 4

    In December 2014, Rajasthan government fixed minimum educational qualification as condition for aspiring candidates in panchayats elections. In this regards, the Rajasthan Panchayati Raj Act 1994 was amended.
    Haryana Assembly on 7 September 2015 passed the Haryana Panchayati Raj (Amendment) Bill, 2015. The Bill seeks to amend the Haryana Panchayati Raj Act, 1994 and fixes matriculation as minimum educational qualification for elections to Panchayati Raj Institutions (PRIs).
    With this, Haryana became the second state after Rajasthan to fix educational and other qualifications for the candidates contesting Panchayat elections.

    2. Which one of the following statements about various horticulture crops of India for the year 2016-17 is not correct?

    (a) The area under horticulture crops has increased over previous year.
    (b) Fruit production during the current year is higher than the previous year.
    (c) Rate of increase in onion production is more than potato production in the current year in comparison to the previous year.
    (d) The major tomato-growing States are Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Karnataka, Odisha and Gujarat.

    Answer. (d) The major tomato-growing States are Madhya Pradesh, Andhra Pradesh, Karnataka, Odisha and Gujarat.

    The total horticulture production of the country is estimated to be around 286 million tonnes during 2015-16 which is 2% higher than the previous year.
    Horticulture Sector (2016-17):
    • Production of fruits is estimated to be 90 million tonnes which is 1% higher than the previous year.
    • Production of vegetables is estimated to be around 169 million tonnes which is about 1.5% higher than the previous year.
    • Production of spices is estimated to be around 7 million tonnes which is 14% higher than the previous year.
    • Production of onion is estimated to be around 209 lakh tonnes which is 11% higher than the previous year.
    • Production of potato is estimated to be around 434 lakh tonnes which is 10% lower than the previous year.
    • Production of tomato is estimated to be around 187 lakh tonnes which is about 15 % higher than the previous year.
    • Major Potato growing States are Uttar Pradesh, West Bengal, Bihar, Gujarat, Madhya Pradesh and Punjab.

    3. Who among the following is the recipient of the Jnanpith Award, 2016?

    (a) Shankha Ghosh
    (b) Raghuveer Chaudhari
    (c) Pratibha Ray
    (d) Rehman Rahi

    Answer. (a) Shankha Ghosh

    The Jnanpith Selection Board on 23 December 2016 conferred the 52nd Jnanpith Award on eminent modern Bengali poet Shankha Ghosh.
    An announcement in this regard was made at a meeting of the board chaired by noted scholar, writer and critic Prof. Namwar Singh.
    With this announcement, the award returned to Bengal after a gap of 20 years. Before Ghosh, noted Bengali fiction writer and social activist Mahasweta Devi won the award in 1996.

    4. The Sustainable Development Goals (SDGs), which were adopted by the UNO in place of the Millennium Development Goals (MDGs), 2015, aim to achieve the 17 goals by the year

    (a) 2020
    (b) 2030
    (c) 2040
    (d) 2050

    Answer. (b) 2030

    The 193-Member United Nations General Assembly (UNGA) on 25 September 2015 formally adopted the Transforming Our World: the 2030 Agenda for Sustainable Development along with a set of bold new Global Goals, that are a universal, integrated and transformative vision for a better world.
    The 2030 Agenda and the Global Goals were adopted during the UN Sustainable Development Summit that is being held at the UN headquarters in New York.
    The 2030 Agenda for Sustainable Development is an agenda for people to end poverty in all its forms. It is composed of 17 goals and 169 targets to wipe out poverty, fight inequality and tackle climate change over the next 15 years.

    5. Teejan Bai, a recipient of the M. S. Subbulakshmi Centenary Award, 2016, is an exponent in

    (a) Kannada classical vocal
    (b) Kajari dance
    (c) Bihu dance
    (d) Pandavani, a traditional performing art

    Answer. (d) Pandavani, a traditional performing art

    Teejan Bai  is an exponent of Pandavani, a traditional performing art form, from Chhattisgarh, in which she enacts tales from the Mahabharata, with musical accompaniments.

    CDS (II) 2017 Exam English Question Paper

    6. Who among the following is the recipient of the Dadasaheb Phalke Award, 2016?

    (a) Nana Patekar
    (b) Manoj Kumar
    (c) Javed Akhtar
    (d) K. Viswanath

    Answer. (d) K. Viswanath

    President Pranab Mukherjee on 3 May 2017 conferred filmmaker Kasinadhuni Viswanath with the prestigious Dada Saheb Phalke Award at the 64th National Film Awards ceremony in New Delhi.
    Viswanath is the 48th recipient of the Phalke award, the highest recognition in Indian cinema.

    7. The National Handloom Day is observed on

    (a) 7th June
    (b) 17th July
    (c) 7th August
    (d) 17th September

    Answer. (c) 7th August

    Union Government on 31 July 2015 decided declared 7th August as National Handloom Day every year beginning from year 2015 throughout the country.
    The first National Handloom Day will be launched by Prime Minister Narendra Modi in Chennai on 7 August 2015.

    8. Venus, the first environmental research satellite, was launched in August 2017 by which one of the following countries?

    (a) India
    (b) Russia
    (c) China
    (d) Israel

    Answer. (d) Israel

    Venus, the first Israeli satellite for environmental research was launched on 2 August 2017 from the European spaceport in Kourou, French Guiana.
    The satellite is a joint effort by the Israel Space Agency and the French Space Agency (CNES). The satellite was built in Israel by the Israel Aerospace Industries.
    Venus is considered the smallest satellite of its kind in the world. It is crafted to survey and monitor large areas to study soil, vegetation, forests, agriculture, water and air quality and other aspects of the environment.

    9. Which one of the following was the theme of the World Environment Day, 2017?

    (a) Green Economy : Does it include you?
    (b) Connecting People to Nature
    (c) Think, Eat, Save
    (d) Many Species, One Planet, One Future

    Answer. (b) Connecting People to Nature

    The World Environment Day (WED) was observed on 5 June 2017 with the year’s theme ‘Connecting People to Nature’. The day is annually observed with an aim to encourage awareness and action for the protection of the environment.
    The day that began in 1974 is a flagship campaign for raising awareness on emerging environmental issues from marine pollution to global warming, to wildlife crime and sustainable consumption.

    10. The Setu Bharatam Programme of the Government of India is a programme for

    (a) building bridges across major rivers for transport of goods
    (b) building bridges for safe and seamless travel on national highways
    (c) building roads to connect coastal areas
    (d) training of highway engineers at the entry level and service level

    Answer. (b) building bridges for safe and seamless travel on national highways

    Prime Minister Narendra Modi on 4 March 2016 launched the Setu Bharatam project. The project aims to make all national highways free of Railway crossings by 2019.
    Under the project, 208 places have been identified for construction of rail over-bridges (ROB) or underpasses. Nearly 10200 crore rupees will be spent on it.

    CDS II 2017 Exam Elementary Mathematics Question Paper

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF