1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Questions for Prelims: 19 to 26 August 2017

Aug 26, 2017 14:36 IST
    IAS Questions for Prelims 19 to 26 August 2017
    IAS Questions for Prelims 19 to 26 August 2017

    IAS questions based on the recent events have much significance in IAS Exam and it should be meticulously prepared before the IAS Prelims Exam. Preparation of current affairs based quizzes also gives an edge to the preparation of IAS Mains Exam.

    IAS Prelims Exam Guide

    1. EESL becomes the world’s largest street light management company. Consider the following statements regarding the India’s Street Lighting National programme (SLNP):
    1. The Government of India’s Street Lighting National Programme (SLNP) has illuminated 50,000 KM of Indian roads with the installation of 30 lakh LED street lights across the country.
    2. With this milestone Energy Efficiency Services Limited, a government of India Company under the administration of Ministry of Power has become the world’s largest street light management company.
    3. The installation of 30 lakh LED street lights has resulted in 39 crore kWh of annual energy savings, avoided capacity of over 104.19 MW to the Urban Local Bodies (ULBs).

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Government of India’s Street Lighting National Programme (SLNP) has illuminated 50,000 KM of Indian roads with the installation of 30 lakh LED street lights across the country. With this milestone Energy Efficiency Services Limited, a government of India Company under the administration of Ministry of Power has become the world’s largest street light management company.

    The installation of 30 lakh LED street lights has resulted in 39 crore kWh of annual energy savings, avoided capacity of over 104.19 MW to the Urban Local Bodies (ULBs). Further, it has also helped in the reduction of 3.29 lakh tonnes of CO2 annually.

    Under SLNP, Rajasthan is leading the country with an installation of 7.85 lakh LED street lights followed by Andhra Pradesh and Gujarat with 6.03 lakhs and 5.4 lakhs respectively. Presently, EESL is retrofitting 15,000 conventional lights with LED street lights every day. The project is near completion in the states of Himachal Pradesh, Tripura and Gujarat. EESL is also implementing a special heritage lighting project in the Kashi region of Uttar Pradesh where 4,000 lights are being installed. The programme has also recently commenced in the cities of Chandigarh and Port Blair, Andaman and Nicobar Islands.

    Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: July 2017

    2. Recently, the North Koel Reservoir Project has got approval to complete the project from the Union Cabinet in which of the following states of India?
    a. Bihar
    b. Jharkhand
    c. Uttar Pradesh
    d. Both a and b

    Answer: d

    Explanation:

    The Union Cabinet gave its approval to complete the balance works of the North Koel Reservoir Project in Jharkhand and Bihar. The total estimated expenditure on balancing work will be Rs 1622.27 crore, which will be incurred during three financial years from the start of the project.

    3. Recently, a four-year biodiversity conservation project supported by the German environment ministry is in the process of implementing. Consider the following statements regarding this:
    1. The four-year project will strive to “strengthen the integration of biodiversity management at all levels of governance and facilitate cooperation between national and sub-national authorities for ecosystem management in urban regions".
    2. Besides Kochi, the cities of Mangaluru and Panaji will also receive support for the project.
    3. The German-aided project, to be implemented in Kochi, primarily aims to achieve Aichi Target 2.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Kochi is among the three Indian cities selected for the implementation of a biodiversity conservation project supported by Germany.

    Besides Kochi, the cities of Mangaluru and Panaji will receive support for the project, which aims to support the “implementation of National Biodiversity Strategy and Action Plans through the mainstreaming of biodiversity objectives across city regions”. A special meeting of the Kochi Corporation Council will discuss the project on Monday.

    The project is supported by the Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation, Building and Nuclear Safety, Germany. The four-year project will strive to “strengthen the integration of biodiversity management at all levels of governance and facilitate cooperation between national and sub-national authorities for ecosystem management in urban regions,” according to the concept note.

    The German-aided project, to be implemented in Kochi, primarily aims to achieve Aichi Target 2. Aichi Target 2 has proposed to integrate by 2020, the biodiversity values “into national and local development and poverty reduction strategies and planning processes”. The values shall also be “incorporated into national accounting, as appropriate, and reporting systems,” according to the Convention on Biological Biodiversity documents.

    4. In which of the following cities India's first Partition Museum opened recently?
    a. Lucknow
    b. Amritsar
    c. Jaipur
    d. Mumbai

    Answer: b

    Explanation:

    In the past 70 years since India and Pakistan were created, there has never been a venue focused on the memorabilia of those who survived the partition until now. This is the first time that a venue is created to mark India's independence and to focus on the stories of survivors of the chaotic and bloody history of India.

    Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: June 2017

    5. Two new primitive species of earthworm were discovered by a team of Indian researchers in the Western Ghats mountain ranges in which of the following states of India?
    a. Kerala
    b. Goa
    c. Tamil Nadu
    d. Karnataka

    Answer: a

    Explanation:

    Two new primitive species of earthworm were discovered by a team of Indian researchers in the Western Ghats mountain ranges in Kerala.

    The two new species, named Drawida polydiverticulata and Drawida thomasi, have been discovered in the Western Ghats mountain ranges in Kerala by scientists Dr S Prasanth Narayanan, Mr S Sathrumithra, Dr G Christopher, all affiliated with Mahatma Gandhi University and Dr JM Julka of the Shoolini University, India.

    6. Consider the following statements regarding the newly developed surgical robot, versius:

    1) Versius is the world’s largest surgical robot.
    2) It mimics the human arm and can be used to carry out a wide range of laparoscopic procedures.

    Which of the above statements is true?

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation:

    British scientists have developed the world’s smallest surgical robot which could transform everyday operations. A team of 100 scientists and engineers have used low-cost technology originally developed for mobile phones and space industries to create the first robotic arm specifically designed to carry out keyhole surgery. The robot is controlled by a surgeon at a console guided by a 3D screen in the operating theatre.

    The robot, called Versius, mimics the human arm and can be used to carry out a wide range of laparoscopic procedures – including hernia repairs, colorectal operations, and prostate and ear, nose and throat surgery – in which a series of small incisions are made to circumvent the need for traditional open surgery. This reduces complications and pain after surgery and speeds up recovery times for patients.

    7. The cabinet recently reviewed the progress of key schemes related to the agriculture sector. Consider the following statements regarding the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana schemes:

    1) The objective is to provide insurance coverage and financial support to the farmers in the event of failure of any of the notified crop as a result of natural calamities, pests & diseases.
    2) There will be a uniform premium of only 2% to be paid by farmers for all Kharif crops and 1.5% for all Rabi crops.
    3) In case of annual commercial and horticultural crops, the premium to be paid by farmers will be only 3%.

    Which of the above statements is true?

    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: a

    Explanation:

    The PMFBY will replace the existing two schemes National Agricultural Insurance Scheme as well as the Modified NAIS. The objectives are to provide insurance coverage and financial support to the farmers in the event of failure of any of the notified crop as a result of natural calamities, pests & diseases and to stabilise the income of farmers to ensure their continuance in farming.

    There will be a uniform premium of only 2% to be paid by farmers for all Kharif crops and 1.5% for all Rabi crops. In case of annual commercial and horticultural crops, the premium to be paid by farmers will be only 5%. The premium rates to be paid by farmers are very low and balanced premium will be paid by the Government to provide the full insured amount to the farmers against crop loss on account of natural calamities.

    8. To develop Ghantasala village in Krishna district of Andhra Pradesh as one of the prime Buddhist tourist spots, the government has envisaged the construction of 70- ft statue of Buddha. What will be the landmark posture of the Buddha to be constructed here?

    a. Abhay Mudra
    b. Bhumisparsa
    c. Mahaparimirvana
    d. Parinirvana

    Answer: c

    Explanation:

    To develop Ghantasala village in Krishna district of Andhra Pradesh as one of the prime Buddhist tourist spots in the State, the government have envisaged the construction of 70- ft statue of Buddha. A two-storied structure in Buddhist architecture resembling a pedestal with a 100-ft wide and 70-ft high Buddha in the Mahaparinirvana posture will be a major highlight.

    The new facility will be themed on the Mahaparinirvana of the Buddha. In Buddhism, Mahaparinirvana means the ultimate state — everlasting, highest peace and happiness — entered by an Awakened Being (Buddha).

    9. Recently, India’s exclusive rights to explore polymetallic nodules from central Indian Ocean seabed basin extended by five years. Consider the following statements regarding this:

    1) India is the first country to have received the status of a pioneer investor in 1987 and was allocated an exclusive area in Central Indian Ocean Basin by United Nations (UN) for exploration and utilization of Nodules.
    2) India is implementing a long-term programme on exploration and utilization of Polymetallic Nodules through Ministry of Earth Sciences.
    3) The rights are over 75000 sq. km of area in international waters allocated by International Seabed Authority for developmental activities for polymetallic nodules.

    Which of the following above statements is true?

    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    India’s exclusive rights to explore polymetallic nodules from the seabed in Central Indian Ocean Basin (CIOB) have been extended by five years. These rights are over 75000 sq. km of area in international waters allocated by International Seabed Authority for developmental activities for polymetallic nodules. The estimated polymetallic nodule resource potential is 380 million tonnes, containing 4.7 million tonnes of nickel, 4.29 million tonnes of copper and 0.55 million tonnes of cobalt and 92.59 million tonnes of manganese. This has been approved unanimously in the 23rd session of International Seabed Authority (ISA).

    India is the first country to have received the status of a pioneer investor in 1987 and was allocated an exclusive area in Central Indian Ocean Basin by United Nations (UN) for exploration and utilization of nodules. India is one among the top 8-countries/ contractors and is implementing a long-term programme on exploration and utilization of Polymetallic Nodules through Ministry of Earth Sciences. This includes survey and exploration, environmental studies, technology development in mining and extractive metallurgy, in which significant contributions have been made.

    10. Recently, Andaman and Nicobar Islands have commissioned IN LCU L52 into the Indian Navy. Consider the following statements regarding the LCU MK-IV ship:

    1. LCU MK-IV ship is an amphibious ship with the primary role to transport and deploys Main Battle Tanks, Armoured Vehicles, troops and equipment from ship to shore.
    2. IN LCU L52 is the second Landing Craft Utility (LCU) Mk-IV class to be inducted into the Indian Navy.
    3. These ships would be based in the Andaman and Nicobar Command and can be deployed for multirole activities from distant islands.

    Which of the following above statements is true?

    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Recently the IN LCU L52 ship was commissioned into the Indian Navy today at Port Blair. IN LCU L52 is the second Landing Craft Utility (LCU) Mk-IV class to be inducted into the Indian Navy. The ship has been indigenously designed. The commissioning of L-52 is yet another manifestation of the potential of the country’s indigenous design and shipbuilding capability.

    LCU MK-IV ship is an amphibious ship with the primary role to transport and deploys Main Battle Tanks, Armoured Vehicles, troops and equipment from ship to shore. These ships would be based in the Andaman and Nicobar Command and can be deployed for multirole activities like beaching operations, search and rescue, disaster relief operations, supply and replenishment and evacuation from distant islands.

    Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: May 2017

    11. Recently, the Union Cabinet approved setting up of a Commission to examine Sub-Categorization within OBCs. It is against this backdrop, consider the following statements related to reservations to OBCs.

    I. Reservations to OBCs are provided in the original constitution that came into force on 26 January 1950.

    II. The creamy layer ceiling of the Other Backward Classes (OBCs) is Rs 8 lakh per annum.

    Which of the above statements is/are correct?

    a) Only I

    b) Only II

    c) Both I and II

    d) Neither I nor II

    Answer: b

    The original constitution didn’t contain the explicit reservation provisions for the OBCs. It contained the reservations for Anglo-Indians, SCs and STs. The reservations to OBCs were implemented in 1990s based on the Mandal Commission’s recommendations.

    The Union Cabinet on 23 August 2017 approved the setting up of a Commission under Article 340 of the Constitution to examine the issue of sub-categorization of the Other Backward Classes (OBCs).

    The Commission will be known as the 'Commission to examine the sub-categorization of Other Backward Classes'. It will be required to submit its report within 12 weeks from the date of appointment of the Chairperson of the Commission.

    Terms of References of the Commission

    • It will examine the extent of inequitable distribution of benefits of reservation among the communities included in the broad category of OBCs.

    • It will work out the mechanism, criteria, norms and parameters in a scientific approach for sub-categorization within OBCs.

    • It will identify the respective castes, communities or sub-castes in the Central List of OBCs and classify them into their respective sub-categories.

    The Union Government also raised the creamy layer ceiling of the Other Backward Classes (OBCs) to Rs 8 lakh per annum from the existing Rs 6 lakh for central government jobs.
    Till date, there had been three revisions of the OBCs creamy layer bar. It was fixed at Rs 1 lakh in 1993 and at Rs 2.5 lakh in 2004 and was hiked to Rs 4.5 lakh in 2008. The current ceiling of Rs 6 lakh came in the year 2013.

    12. Consider the following statements related to the Mentor India Campaign that was in news recently.

    I. The campaign seeks to engage leaders who will nurture and guide students in the Atal Tinkering Labs.

    II. The campaign was launched by the Union Ministry of Commerce and Industry to encourage start-up companies set up by minority communities only.

    Which of the above given statements is/are correct?

    a) Only I

    b) Only II

    c) Both I and II

    d) Neither I nor II

    Answer: a

    NITI Aayog on 22 August 2017 announced to launch the Mentor India Campaign, a strategic nation building initiative to engage leaders who can guide and mentor students at more than 900 Atal Tinkering Labs.

    These Atal Tinkering Labs are established across the country as a part of the Atal Innovation Mission.

    Highlights of the Mentor India Campaign

    • Mentor India is aimed at maximizing the impact of Atal Tinkering Labs.

    • It aims to engage leaders who will nurture and guide students in the Atal Tinkering Labs.

    • These labs are non-prescriptive by nature, and mentors are expected to be enablers rather than instructors.

    • These leaders will be expected to spend one to two hours every week in such labs to enable students experience, learn and practice future skills such as design and computational thinking.

    About Atal Tinkering Labs

    • Atal Tinkering Labs are dedicated works spaces where students from Class 6th to Class 12th learn innovation skills and develop ideas that will go on to transform India.

    • The labs are powered to acquaint students with up to date equipment such as 3D printers, robotics & electronics development tools, Internet of things & sensors etc.

    • The government is in the process of setting up 900 such labs across India and also aims to have 2000 labs by end of 2017.

    13. Recently, it is with this neighbouring country India signed eight agreements to boost bilateral cooperation.

    a) Bangladesh

    b) Bhutan

    c) Nepal

    d) Sri Lanka

    Ans. (c) Nepal

    India and Nepal on 14 August 2017 signed eight agreements in different areas of mutual benefit including demand reduction and prevention of illicit trafficking in narcotic drugs and cooperation in the field of standardization and conformity assessment among others. The agreements were signed in New Delhi during Nepal Prime Minister Sher Bahadur Deuba visit to India. This is Deuba's first visit abroad after assuming the office of Prime Minister of Nepal in June 2017.
    Nepal PM Deuba is on a five-day long state visit to in India (23 August to 27 August 2017). The signed agreements will help the two nations to boost the bilateral relations.

    List of MoUs/Agreements signed during the visit of Prime Minister of Nepal to India

    • MoU on Modalities for Utilization of India’s Housing Grant Component to support Reconstruction of 50000 Houses

    • MoU on Implementation of the Grant Component of India’s Post-Earthquake Reconstruction Package in the Education Sector in Nepal

    • MoU on Implementation of the Grant Component of India’s Post-Earthquake Reconstruction Package in the Cultural Heritage Sector in Nepal

    • MoU on Implementation of the Grant Component of India’s Post-Earthquake Reconstruction Package in the Health Sector in Nepal

    • MoU for Implementation Arrangement on Cost Sharing, Schedules and Safeguard Issues for Construction of Mechi Bridge under ADB's SASEC Road Connectivity Programme (Tranche 2), Funded by GoI

    • MoU on Drug Demand Reduction and Prevention of Illicit Trafficking in Narcotic Drugs, Psychotropic Substances and Precursor Chemical and Related Matters

    • Agreement on Cooperation in the Field of Standardization and Conformity Assessment

    • MoU between the Institute of Chartered Accountants of India and the Institute of Chartered Accountants of Nepal

    14. Consider the following statements related to the Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana that was approved by the Union Cabinet recently.

    I. The objective of the scheme is to supplement agriculture, modernize processing and decrease Agri-Waste.

    II. The scheme was approved for the period of 2016-20, which is co-terminous with the 14th Finance Commission cycle.

    III. The scheme with an allocation of Rs. 6,000 crore is expected to leverage investment of Rs. 31,400 crore.

    Which of the above statements is/are correct?

    a) Only I and II

    b) Only II and III

    c) Only I and III

    d) I, II and III

    Answer: d

    The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, on 23 August 2017 approved the renaming of the new Central Sector Scheme - SAMPADA (Scheme for Agro-Marine Processing and Development of Agro-Processing Clusters) as "Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY)" for the period of 2016-20 coterminous with the 14th Finance Commission cycle.

    Objective

    The objective of PMKSY is to supplement agriculture, modernize processing and decrease Agri-Waste.

    Financial Allocation:

    PMKSY with an allocation of Rs. 6,000 crore is expected to leverage investment of Rs. 31,400 crore, handling of 334 lakh MT agro-produce valuing Rs. 1,04,125 crore, benefit 20 lakh farmers and generate 5,30,500 direct/ indirect employment in the country by the year 2019-20.

    Impact

    • The implementation of PMKSY will result in creation of modern infrastructure with efficient supply chain management from farm gate to retail outlet.

    • It will provide a big boost to the growth of food processing sector in the country.

    • It will help in providing better prices to farmers and is a big step towards doubling of farmers’ income.

    • It will create huge employment opportunities especially in the rural areas.

    • It will also help in reducing wastage of agricultural produce, increasing the processing level, availability of safe and convenient processed foods at affordable price to consumers and enhancing the export of the processed foods.

    15. As per the new cadre policy for IAS, IPS, IFos officers, which was approved by the Union Government recently, the total 26 candidates were grouped into this many number of zones.

    a) Five

    b) Six

    c) Seven

    d) Eight

    Answer: a

    The Union Government has finalised a new policy for cadre allocation for IAS, IPS and other officers with the aim of ensuring national integration in the country's top bureaucracy.

    The new policy would require officers of all-India services including the Indian Administrative Service (IAS), Indian Police Service (IPS) and Indian Forest Service (IFoS) to choose cadres from a set of zones instead of states.

    Key Highlights

    • The officers currently employed under the three services are allocated a cadre state or a set of states to work in.

    • They may be posted on central deputation during the course of their service after fulfilling certain eligibility conditions.

    • In the newly proposed policy, the existing 26 cadres have been divided into five zones:

    Zone-I includes seven cadres: AGMUT (Arunachal Pradesh-Goa-Mizoram and Union Territories), Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Punjab, Rajasthan and Haryana.

    Zone-II comprises Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand and Odisha.

    Zone-III consists of Gujarat, Maharashtra, Madhya Pradesh and Chhattisgarh.

    Zone-IV will constitute West Bengal, Sikkim, Assam-Meghalaya, Manipur, Tripura and Nagaland.

    Zone-V will comprise Telangana, Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu and Kerala.

    Overall, the new policy will ensure national integration of the bureaucracy, as officers will get a chance to work in a state that is not their place of domicile for instance, officers from a particular state such as Bihar, will get to work in southern and north-eastern states, which may not be their preferred cadres.

    Elaborating on the same, an official said, "All-India service officers are supposed to have varied experiences which can be earned when they work in a different state, which is new to them. The officers may not be able to experiment new things if they work in their own domicile state.”

    Main provisions of the Policy

    • With the implementation of the new policy, candidates appearing for the civil services examination will have to first give their choices in a descending order of preference from among the various zones.

    • The candidates would be allowed to indicate cadres in order of preference from each zone. A candidate can list all 26 cadres.

    • The preference for the zones will remain in the same order and no change will be permitted there.

    • If a candidate does not give any preference for any of the zones/cadres, it will be presumed that he has no specific preference for those zones/cadres.

    • If candidates are not allocated any one of their preferred cadres, they shall be allotted any of the remaining cadres, arranged in an alphabetical order, wherever there are vacancies.

    • Candidates will be allotted their home cadre on the basis of merit, preference and vacancy in the category.

    The new policy is likely to be put into effect from this year.

    16. Recently, the Union Cabinet has approved MoU between India and Nepal on Drug Demand Reduction and Prevention of Illicit Trafficking in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances and precursor chemicals and related matters. Consider the following statements regarding this:
    1. The MoU lists out the areas of cooperation on drug matters between the two countries.
    2. It also indicates the mechanism of information exchange and the competent authorities in the two countries who are responsible for the implementation of the MoU and exchange of any information.
    3. India has always supported global efforts to counter drug trafficking and is party to several multilateral and bilateral initiatives in this regard as also United Nations (UN) led initiatives.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Union Cabinet has given its approval for signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Nepal on Drug Demand Reduction and Prevention of Illicit Trafficking in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances and precursor chemicals and related matters.

    The MoU lists out the areas of cooperation on drug matters between the two countries. It also indicates the mechanism of information exchange and the competent authorities in the two countries who are responsible for the implementation of the MoU and exchange of any information.

    Cooperation on drug matters is expected to curb the illicit traffic of narcotic drugs, psychotropic substances and precursor chemicals in the two countries.

    17. Recently, the Union cabinet has approved MoU between India and Nepal for laying down implementation arrangement for construction of a new Bridge over which of the following rviers?
    a. Mechi
    b. Teesta
    c. Koshi
    d. Mahananda

    Answer: a

    Explanation:

    The Union Cabinet has approved a Memorandum of Understanding (MoU) to be signed between India and Nepal for laying down implementation arrangement on Cost sharing, Schedules and Safeguard issues for starting construction of a new Bridge over Mechi River at Indo-Nepal border.

    The estimated cost of construction of the bridge is Rs. 158.65 crore, which would be funded by Government of India through ADB loan. The new bridge is part of up-gradation of the Kakarvitta (Nepal) to Panitanki Bypass (India) on NH 327B covering a length of 1500 meters including a 6 lane approach road of 825 meters. Mechi Bridge is the ending point of Asian Highway 02 in India leading to Nepal and provides critical connectivity to Nepal.

    The construction of the bridge will improve regional connectivity and has potential to strengthen cross border trade between both the countries and cementing ties by strengthening industrial, social and cultural exchanges.

    18. The Ministry of Youth Affairs and Sports is going to establish National Sports Museum, first of its kind in which of the following cities of the country?
    a. Guwahati
    b. Delhi
    c. Begaluru
    d. Bhopal

    Answer: b

    Explanation:

    The Ministry of Youth Affairs and Sports is going to establish National Sports Museum, first of its kind, at Jawaharlal Nehru Stadium, New Delhi. The decision was taken three months back and after a series of meetings and his personal visits to several locations in the capital, the current venue for museum was finalized by the Sports Minister Shri Vijay Goel himself.

    The Museum will showcase the India’s achievements in sports and also focus on the traditional sports within the country. He said, the aim of the Museum is to popularise the sports as a way of life within the country. Accordingly, the proposed Museum would go beyond the classical approach of a collection of memorabilia to become an interactive venue of interest for all age groups. In addition, Shri Goel said, it will display achievements of the Indian greats in sports and also act as an educational hub and offer opportunity for the young to delve into some sporting activity.

    19. Which of the following Ministries has launched the 'Swasth Bachche, Swasth Bharat' campaign in Kochi?
    a. Ministry of Home Affairs
    b. Ministry of Youth Affairs and Sports
    c. Ministry of Human Resource Development
    d. Ministry of Health and Family Welfare

    Answer: c

    Explanation:

    ‘Swasth Bachche, Swasth Bharat’ Programme, an initiative of Kendriya Vidyalaya Sangathan to prepare a physical Health and Fitness Profile Card for more than 12 lakhs of Kendriya Vidyalaya students was launched in Kochi. Union Minister for Human Resource Development Shri. Prakash Javadekar unveiled the Profile Card in a function held at Kendriya Vidyalaya at KV NAD, Aluva (Kochi) on 21 st August 2017.

    Swasth Bachche, Swasth Bharat programme will provide a comprehensive and inclusive report card for children covering all age groups and children of different abilities. Making students, teachers and parents aware about the importance of good health and fitness and encouraging 60 minutes of play each day is an objective of the programme. Swasth Bachche, Swasth Bharat programme also intends to imbibe values of Olympics and Paralympics amongst students. Bring back the childhood amongst children and make physical activity and recreational games an integral part of learning process , Motivating potentially outstanding performers in various games and sports of excellence, using technology for data capture and analytics, and giving access to schools, parents and teachers are also the objectives of the programmes.

    ECONOMIC SURVEY 2016-17 IMPORTANT QUESTIONS

    20. Consider the following statements with respect to Nano Missile developed by Indian student.
    1. It was developed by Dacharla Panduranga Rohith, a student of Chennai's SRM University.
    2. It is 2 cm long and can fly by burning the red phosphorus.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation:

    Dacharla Panduranga Rohith, a student of SRM University in Chennai, was recognised by World Records of India, for developing a nano missile. He wanted to hand over the missile to DRDO for the use of Indian Army and local police in fighting terrorism after developing it for launch through a robot. Rohith is the elder son of Dacharla Tirumala Rao and Sridevi, residents of Kammapalem in Ongole. He completed his high school and Intermediate education from Sriviswasanthi Educational Institutions in Vuyyuru of Krishna district and studying final year Computer Science Engineering at SRM University in Chennai.

    As an active student since childhood, Rohith is said to be interested in the flight technologies and missiles. The interest is increased after he got a chance to serve as a flying cadet in the aero show organised by the Indian Air Force in Vijayawada a few years ago. As the family conditions are not supporting, he obeyed his parents’ decision to study computer science than joining aeronautics but continued his research about the flying machines.

    21. The bidding process for the second round under Regional Connectivity Scheme – UDAN launched recently. Consider the following statements regarding this:
    1. The second round of UDAN will be on improving connectivity to priority areas like the North East, Jammu & Kashmir, Uttarakhand, Himachal Pradesh, Andaman & Nicobar Islands and Lakshadweep by introducing more operational flexibility and promoting helicopter operations.
    2. The Regional Connectivity Scheme UDAN is a key component of the National Civil Aviation Policy (NCAP) which was released by the Ministry of Civil Aviation on 15th June 2016.
    3. UDAN was launched in October 2016 with the prime objective to facilitate/stimulate regional air connectivity by making it affordable for the masses.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Regional Connectivity Scheme UDAN is a key component of the National Civil Aviation Policy (NCAP) which was released by the Ministry of Civil Aviation on 15th June 2016. UDAN was launched in October 2016 with the prime objective to facilitate/stimulate regional air connectivity by making it affordable for the masses. After the 1st Round of successful bidding, the Ministry launched the 2nd Round.

    Among the important changes that are being affected, routes with stage length less than 150 Kms will now be permitted for operations as RCS Routes through fixed wing aircraft. This is aimed at providing enhanced connectivity and eases the formation of networks under the Scheme. While exclusivity of operations will continue to be applicable for a period of 3 years, Selected Airline Operators (SAO)   can issue No-Objection Certificate (NOC) to other airline operators willing to operate on the respective RCS Route. This will ensure there is no supply constraint on RCS Routes. To provide more flexibility to Selected Airline Operators (SAO), the maximum number of flights with VGF has been increased to 14 for Priority Areas. Further, the SAOs can anytime increase the number of flights on RCS Routes to any number. Also, minimum performance specifications will no longer be applicable on Non-RCS Routes.

    22. Which of the following typhoon recently killed dozens of people in Southern China?
    a. Koppu
    b. Hato
    c. Merbok
    d. Muifa

    Answer: b

    Explanation:

    At least nine people have been killed and one remains missing as the strongest typhoon of the year hit south China recently. Typhoon Hato, the strongest storm to descend on Hong Kong in five years, killed at least three people in the Chinese gambling enclave of Macau and forced Hong Kong to close offices and schools and cancel hundreds of flights Wednesday.

    Local weather authorities designated Hato a category 10 storm. It passed within 37 miles of the city with maximum sustained winds of 78 miles per hour and gusts of up to 129 mph. Hong Kong last experienced a storm of Hato's strength in 2012, with Typhoon Vicente.

    23. Recently, US has imposed sanctions on individuals and companies of which of the following two nations?
    a. China and Russia
    b. China and Pakistan
    c. Russia and Iran
    d. Iran and China

    Answer: a

    Explanation:

    The United States is imposing sanctions on Chinese and Russian companies and individuals for supporting North Korean weapons programs, including those dealing in Pyongyang’s energy trade and helping North Korean entities gain access to the US and international finance system.

    The Office of Foreign Assets Control designated 10 “third-country” entities, including six Chinese-owned, one Russian, one North Korean and two based in Singapore. They include one Namibia-based subsidiary of a Chinese company and a North Korean entity operating in Namibia. The six individuals include four Russians, one Chinese and one North Korean, according to a treasury department statement.

    24. The wreckage of the lost World War II cruiser USS Indianapolis was recently found in which of the following ocean?
    a. Atlantic Ocean
    b. Indian Ocean
    c. Pacific Ocean
    d. Arctic Ocean

    Answer: c

    Explanation:

    Recently, researchers have announced that they discovered the wreckage of the lost warship the USS Indianapolis, 72 years after the World War II cruiser was torpedoed by a Japanese submarine. The wreckage was found in the Philippine Sea 5.5 kilometres below the surface, according to philanthropist Paul Allen, who headed the civilian research crew that located the ship.

    The ship was hit in the final days of World War II just after completing a secret mission delivering parts of the atomic bomb used in Hiroshima. The vessel sank in just 12 minutes, meaning it was unable to send a distress signal or deploy life-saving equipment, according to the history division of the US Navy.

    25. The rare sighting of the endangered mammal, the Irrawaddy dolphin has been spotted recently in which of the following lakes of India?
    a. Chilika
    b. Dal
    c. Loktak
    d. Wular

    Answer: a

    Explanation:

    The first sighting of the endangered Irrawaddy dolphins in the Rambha sector of Chilika Lake in three decades has brought much cheer to nature lovers. The rare sighting of the endangered mammal earlier this week is a result of the Chilika Development Authority’s (CDA) removing illegal prawn enclosures from the vast lake waters leading to unhindered movement of the dolphins.

    The World Wide Fund for Nature representatives managed to capture photographs of the dolphins.  The dolphins did not have free movement due to the presence of prawn enclosures. Their prey base had also been squeezed. They stopped coming to Rambha in recent decades. Rambha sector is one of the extreme ends of Chilika. It was a very satisfying moment to spot them. If the dolphins can travel up to Rambha, their habitat will only get better in the coming days.

    According to the CDA, Chilika is the natural abode of the highly endangered Irrawaddy dolphin (Orcaella brevirostrate). The total population of these animals in the world is estimated to be less than 7,500. Of these, the highest — 6,400 — was reported from Bangladesh. The population in Chilika is considered to be the highest single lagoonal population. Chilika had registered a marginal drop in population of Irrawaddy dolphins from 144 in 2015 to 134 this year. Dolphins are usually seen in Satapada sector of the lake.

    Current Affairs Quizzes 2016 for IAS Prelims 2018

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF