1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

Current Affairs for IAS Prelims Exam: 17 to 23 June 2017

Jun 23, 2017 18:58 IST

    Weekly Current AffairsCurrent affair has become one of the important sections of the IAS Exam syllabus. Study of current affairs requires a steady practice of the IAS questions based on the recent events of national and international importance. An aspirant should have the habit of reading a newspaper on a daily basis, one of the essential aspects of IAS study plan, but they also required to practice current affairs quizzes based on the important events happened on those respective days.

    In the last few years, it can be seen that the number of current affairs quizzes asked in IAS Prelims Exam going on rise and it requires a proper study plan to cover the important current affairs topics of the whole year. Current affair is not only essential for IAS Prelims Exam but it is simultaneously important for IAS Mains Exam also. So, there is not a little chance to ignore current affairs during IAS preparation.

    Here, we have started to provide a cumulative weekly article of current affairs quiz consist of all the articles created during the respective weekdays. IAS aspirants can take the most benefit out of it and it will help them to save their precious time.

    Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2017: May 2017

    1. Consider the following statements regarding the recently held BIO International Convention:

    1) The BIO International Convention is hosted by the World Trade Organisation.

    2) The first BIO International Convention was held in 1993.

    3) BIO members are involved in the research and development of innovative healthcare, agricultural, industrial and environmental biotechnology products.

    Which of the above statements is true?

    a. 1 and 2
    b. 3 and 2
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: b

    Explanation:

    The BIO International Convention is hosted by the Biotechnology Innovation Organization (BIO). The BIO International Convention is the largest global event for the biotechnology industry and attracts the biggest names in biotech, offers key networking and partnering opportunities, and provides insights and inspiration on the major trends affecting the industry.

    Some Features of the BIO Convention:

    • The event features keynotes and sessions from key policymakers, scientists, CEOs, and celebrities.

    • The Convention also features the BIO Business Forum (One-on-One Partnering) and the world's largest biotechnology exhibition - the BIO Exhibition.

    • The first BIO International Convention was held in 1993.

    • BIO members are involved in the research and development of innovative healthcare, agricultural, industrial and environmental biotechnology products.

    • The BIO International Convention helps BIO fulfil its mission to help grow the global biotech industry.

    • Profits from the BIO International Convention are returned to the biotechnology industry by supporting BIO programs and initiatives.

    UPSC Civil Service (IAS) Exam 2018

    2. Which statement best describes the objective of the IXPE mission of NASA?

    a. To circumvent the Mars Orbit and explore Methane in Mars Atmosphere.

    b. To study the internal structure of the asteroids belt.

    c. To initiate advance studies of the solar waves.

    d. To provide important clues about the origins of cosmic X-rays, their interactions with matter and gravity.

    Answer: d

    Explanation:

    NASA has signed an agreement with Italian Space Agency for the launch of a probe that will provide important clues about the origins of cosmic X-rays, their interactions with matter and gravity as they travel through space.

    The Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) mission will help explore some of the most turbulent and extreme environments in our universe that are from the hottest, messiest star factories to violent jets screaming away from monster black holes.

    3. Recently, the Securities and Exchange Board of India (SEBI) relaxed norms for investors acquiring assets in companies with stressed assets. What are stressed assets?

    1) External commercial borrowing

    2) Non-Performing Assets

    3) Restructured loans

    4) Written off assets

    Which of the above comprises of stressed assets?
    a. 1, 2 and 3
    b. 1, 3 and 4
    c.  2, 3 and 4
    d. 1, 2, 3 and 4

    Answer: c

    Explanation:

    The Securities and Exchange Board of India (SEBI) recently relaxed norms for investors acquiring assets in companies with stressed assets and facing bankruptcy proceedings.
    The board of the capital markets regulator has decided to exempt the acquirers from making open offers after buying stakes from lenders while including checks such as a three-year lock-in for new investors and mandating that such relaxation would have to be approved by a special resolution.

    This would come as a big relief to both lenders and acquirers concerned about a possible open offer since sizeable stakes could change hands.

    Now stressed assets are getting increased attention as the trend of deteriorating asset quality has emerged as a big economic risk for the Indian banking sector. Stressed assets are a powerful indicator of the health of the banking system. Stressed assets comprise of NPAs, restructured loans and written off assets.

    UPSC IAS Prelims Exam 2017 Expected Cut off

    4. Recently, India's PSLV-C38 has successfully launched 31 Satellites in a single flight. Consider the following statements regarding this launch:

    1) ISRO’s Polar Satellite Launch Vehicle PSLV-C38 successfully launched the 712 kg Cartosat-2 Series Satellite along with 30 co-passenger satellites.

    2) The launched satellites will begin to provide various remote sensing services using its panchromatic (black and white) and multispectral (colour) cameras.

    3) The total number of customer satellites from abroad placed in orbit by India’s workhorse launch vehicle PSLV has reached 209.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only 1
    b. 1 and 2
    c. 2 and 3
    d.1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    ISRO’s Polar Satellite Launch Vehicle PSLV-C38 successfully launched the 712 kg Cartosat-2 Series Satellite along with 30 co-passenger satellites. This is the thirty-ninth consecutively successful mission of PSLV.

    PSLV-C38 lifted off from the First Launch Pad. After a flight of about 16 minutes, the satellites achieved a polar Sun Synchronous Orbit and all the 31 satellites successfully separated from the PSLV in a predetermined sequence beginning with Cartosat-2 series satellite, followed by NIUSAT and 29 customer satellites. The total number of Indian satellites launched by PSLV now stands at 48.

    In the coming days, the satellite will be brought to its final operational configuration following which it will begin to provide various remote sensing services using its panchromatic (black and white) and multispectral (colour) cameras.

    5. As per the data released by the Ministry of Tourism which of the following Indian states attracted the most number of Foreign Tourist Visitors (FTVs) during the year 2016?
    a. Uttar Pradesh
    b. Bihar
    c. Tamil Nadu
    d. Maharashtra

    Answer: d

    Explanation:

    During 2016, the number of domestic tourist visits to the States/ UTs was 1613.55 million as compared to 1431.97 million in 2015 registering a growth of 12.68 % over 2015.

    During 2016, the number of foreign tourist visits (FTVs) to the States/ UTs was 24.71 million as compared to 23.33 million in 2015 registering a growth of 5.92% over 2015.

    The top ten States in terms of number of FTVs (in millions) during 2016 were Tamil Nadu (4.72), Maharashtra (4.67), Uttar Pradesh (3.16), Delhi (2.52), West Bengal (1.53), Rajasthan(1.51), Kerala(1.04), Bihar(1.01), Goa (0.68) and Punjab (0.66).

    6. Recently, the Ministry of Water Resources River Development and Ganga Rejuvenation has briefed about the achievement of last three years. Consider the following statements regarding the PRADHAN MANTRI KRISHI SINCHAYEE YOJANA (PMKSY):
    I. Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY) has been formulated with the vision of extending the coverage of irrigation ‘Har Khet ko pani’ and improving water use efficiency ‘More crop per drop' in a focused manner with an end to end solution on source creation, distribution, management, field application and extension activities.
    II. The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Hon’ble Prime Minister has accorded approval of Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY) in its meeting held on 1st July 2015.
    III. PMKSY has been formulated amalgamating ongoing schemes viz. Accelerated Irrigation Benefit Programme (AIBP) of the Ministry of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY) is one of the flagship schemes of the Ministry of Water Resources River Development and Ganga Rejuvenation which has been launched in Mission mode. The scheme has been divided into 99 prioritised projects with different timelines. Total expected expenditure in the complete project shall be Rs 77595 Cr with a Central share of Rs 31342 Cr. Total irrigation potential utilisation after completion of the entire project is expected to be 76.03 Lakh Ha. Many projects which were at standstill such as Gosikhurd (2.5 Lakh Ha.) Maharashtra was streamlined and put on track for timely completion.

    The government of India is committed to accord high priority to water conservation and its management. To this effect Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY) has been formulated with the vision of extending the coverage of irrigation ‘Har Khet ko pani’ and improving water use efficiency ‘More crop per drop' in a focused manner with end to end solution on source creation, distribution, management, field application and extension activities. The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister has accorded approval of Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY) in its meeting held on 1st July 2015.

    7. Recently, India's PSLV to launch Cartosat-2 with 30 nano-satellites. Consider the following statements regarding this:
    I. India’s Polar Satellite Launch Vehicle will launch Cartosat-2 series satellite along with 30 co-passenger satellites from Sriharikota in Andhra Pradesh on June 23.
    II. PSLV-C38 will launch the 712 kg Cartosat-2 series satellite for earth observation and 30 co-passenger satellites together, weighing about 243 kg at lift-off, into a 505-km polar Sun Synchronous Orbit.
    III. The co-passenger satellites comprise 29 Nano-satellites of India alone.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: b

    Explanation:

    India’s Polar Satellite Launch Vehicle will launch Cartosat-2 series satellite along with 30 co-passenger satellites from Sriharikota in Andhra Pradesh on June 23, ISRO said today. PSLV-C38 will launch the 712 kg Cartosat-2 series satellite for earth observation and 30 co-passenger satellites together, weighing about 243 kg at lift-off, into a 505-km polar Sun Synchronous Orbit, the space agency said.

    The co-passenger satellites comprise 29 Nano-satellites from 14 countries – Austria, Belgium, Chile, Czech Republic, Finland, France, Germany, Italy, Japan, Latvia, Lithuania, Slovakia, the United Kingdom and the United States of America besides a Nano-satellite from India.

    The Indian Space Research Organisation (ISRO) said PSLV-C38 will be launched from the First Launch Pad of Satish Dhawan Space Centre on June 23 at 09.29 hrs. This will be the 40th flight of PSLV and the 17th flight of PSLV in ‘XL’ configuration (with the use of solid strap-on motors).

    8. The early onset of the monsoon has been accompanied by a rush of illnesses in Kerala. Which of the following diseases caused by bacteria?
    a. Leptospirosis
    b. Malaria
    c. Dengue
    d. Hapatitis

    Answer: a

    Explanation:

    Malaria is a mosquito-borne infectious disease affecting humans and other animals caused by parasitic protozoans (a group of single-celled microorganisms) belonging to the Plasmodium type. Malaria causes symptoms that typically include fever, feeling tired, vomiting, and headaches. In severe cases it can cause yellow skin, seizures, coma, or death. Dengue fever is a mosquito-borne tropical disease caused by the dengue virus. Symptoms typically begin three to fourteen days after infection. This may include a high fever, headache, vomiting, muscle and joint pains, and a characteristic skin rash.  Hepatitis is inflammation of the liver tissue. Some people have no symptoms whereas others develop yellow discoloration of the skin and whites of the eyes, poor appetite, vomiting, tiredness, abdominal pain, or diarrhoea. Hepatitis may be temporary (acute) or long term (chronic) depending on whether it lasts for less than or more than six months.

    9. Bellandur Lake was in news recently located in which of the following states of India?
    a. Odisha
    b. Kerala
    c. Karnataka
    d. Andhra Pradesh

    Answer: c

    Explanation:

    Bellandur Lake has now caught people’s attention for something other than its pathetic condition. An artwork — a simple message in Kannada etched on the mesh erected around the waterbody — is making passersby stop and take notice.

    Noted artist Suresh Kumar G and his five-member team etched the message ‘Kereya Neerannu Oorige Chelli’ (spill the lake water into the city) on the chain link fence of Bellandur Lake on Sunday. The words are carved in cotton. The idea is to make the artwork resemble the froth from the lake and convey the message. The photographs and videos of the artwork are doing the rounds of social media. Before Varthur Lake, Bengaluru's Bellandur Lake has often been in news for catching fire--a fire was reported in a part of the lake as recently as May 7. While experts believed that pre-monsoon showers in the city were the reasons behind the toxic foaming in Varthur lake, oil and phosphorus on a lake surface usually cause the fire in lakes such as the Bellandur.

    10. One of the recent studies suggests that compounds found in grapes can kill colon cancer cells and may lead to novel treatments to prevent the deadly disease. The name of the compound is:
    a. p35
    b. Fisetin
    c. Resveratrol
    d. Flavonoids

    Answer: c

    Explanation:

    Compounds found in grapes can kill colon cancer cells and may lead to novel treatments to prevent the deadly disease, according to scientists including those of Indian origin.
    According to the researchers, cancer stem cells are capable of self-renewal, cellular differentiation and maintain their stem cell-like characteristics even after invasion and metastasis. The compounds called resveratrol, which is found in grape skins and seeds, could also eventually lead to treatments to help prevent colon cancer.

    Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018- April 2017

    11. Recently, Indian has signed a historical agreement to promote Cooperation in the field of archives with which of the following countries?
    a. Singapore
    b. Portugal
    c. USA
    d. Japan

    Answer: b

    Explanation:

    A Protocol of Cooperation was signed between the National Archives of India and the Minister of Culture of the Portuguese Republic in the field of archives on 17th May 2017 in Lisbon, Portugal. As a first step under this agreement, the Torre do Tombo (National Archives of Portugal) handed over to the National Archives of India digital copies of 62 volumes of the collection known as ‘Moncoes do Reino’ (Monsoon correspondence).

    These volumes were originally part of over 456 volumes that cover the period from 1568 to 1914 and from the largest of all record collections in the Goa State Archives.  The collection consists of direct correspondence from Lisbon to Goa and is important primary source for the study of the Portuguese expansion in Asia, their trade rivalries with the Arabs and European powers and their relations with neighbouring Kings in South Asia and East Asia.

    12. Recently, the Government of India has signed a $275 million loan with which of the following international institutions for improving urban services in 64 small towns in the State of Madhya Pradesh?
    a. Asian Development Bank
    b. World Bank
    c. BRICS Banks
    d. European Union

    Answer: a

    Explanation:

    The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $275 million loan on 19th June 2017 for improving urban services in 64 small towns in the State of Madhya Pradesh. The project will develop sustainable, inclusive, and climate-resilient water supply in 64 small and medium-sized towns, and integrated storm-water and sewerage infrastructure in two heritage towns of Khajuraho and Rajnagar. The project supports the State Government’s priority to develop urban infrastructure. Previous ADB urban investments in the state have improved access to safe drinking water for more than 5 million residents in 4 major cities.

    Along with ADB’s loan, the Government of Madhya Pradesh will provide counterpart support of $124 million. The project will run for almost five years with an expected completion date of June 2022.

    13. Recently, which of the following country is set to announce the monthly expatriate levy on the dependants of expatriates?
    a. Qatar
    b. Oman
    c. Saudi Arabia
    d. China

    Answer: c

    Explanation:

    From July 1, 2017, Saudi Arabia is set to introduce a monthly expatriate levy on the dependants of expatriates in the kingdom. Following the announcement, many Indians employed in Saudi are planning to send their dependents back to the country.

    The monthly tax for an expatriate in Saudi Arabia is set to be at 100 riyals, which is approximately Rs 1,700, per month for each dependent. The move is set to hit the crucial Indian expatriate community in the Kingdom. Currently, companies that have more foreigners than locals on their payroll spend 200 riyals every month for every expatriate.

    14. Which of the following has become the first state in India to form a government-promoted public policy think-tank on the lines of the Centre’s Niti Aayog?
    a. Maharashtra
    b. Gujarat
    c. Haryana
    d. Uttar Pradesh

    Answer: a

    Explanation:

    Recently, Maharashtra has become country’s first state to form a government-promoted public policy think-tank on the lines of the Centre’s Niti Aayog. The Maharashtra Government Cabinet has approved a proposal for setting up the Maharashtra Institute of Public Policy Research in Pune that would act as a think-tank of the state government on policy matters.

    The chief minister has retained control over the agency’s functioning by appointing himself as the chairperson of its apex committee.

    15. The Presidential election is going to be held in the coming month. Consider the following statements regarding the Presidential election in India:
    I. In the Presidential election, the value of the quota is determined by calculating the total number of valid votes cast, dividing it by two and followed by the addition of one vote.
    II. The value of each state’s vote is calculated by dividing the population of the state by the number of legislators.
    III. Bigger states such as Madhya Pradesh and Uttar Pradesh consequently have higher values.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    During this Presidential election, no electronic voting machine will be used because the election will be held in accordance with proportional representation through the single transferable vote cast in secret.

    The ballot paper will not contain any election symbol. There will be two columns in the ballot paper, one containing the name of the candidate and the other featuring the space for stating the order of preference.

    Each elector can indicate as many preferences as there are candidates. The winning candidate should ideally get a fixed quota of votes. The value of the quota is determined by calculating the total number of valid votes cast, dividing it by two and followed by the addition of one vote.

    If no candidate gets the fixed quota on the basis of first-preference votes, the returning officer will do a second round of counting. The candidate having the lowest value of votes of first preference will be eliminated and his votes will be transferred to the remaining candidates according to the preference marked on the ballot papers for the eliminated candidate.

    ECONOMIC SURVEY 2016-17 IMPORTANT QUESTIONS

    16. The Ministry of Commerce & Industry launched the Startup India Virtual Hub. Consider the following statements regarding the Startup India Virtual Hub:
    I. The Startup India Virtual Hub is an online platform for all stakeholders of the entrepreneurial ecosystem in India to discover, connect and engage with each other.
    II. It will streamline the lifecycle of existing and potential startups, helping them access the right resources at the right time.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. Only II
    c. Both I and II
    d. Neither I nor II

    Answer: c

    Explanation:
    Recently, the Ministry of Commerce & Industry has launched the Startup India Virtual Hub, an online platform for all stakeholders of the entrepreneurial ecosystem in India to discover, connect and engage with each other. The Startup India Virtual Hub is an effort to create a marketplace where all the stakeholders can interact, exchange knowledge, and enable each other to grow. It will streamline the lifecycle of existing and potential startups, helping them access the right resources at the right time. The Ministry has also announced a new initiative, wherein a Startup exchange program amongst the SAARC nations would be organised.

    The Virtual Hub is a dynamic & interactive platform that will facilitate learning & development, networking, mentorship, funding, etc. for startups. The basic principle behind developing this platform is to aggregate different offerings of the ecosystem and enable discovery by the right audience. Startup India Hub has partnered with various organisations to on-board entrepreneurs & investors, as well as builds knowledge modules.

    17. Which Indian River has become the second largest river biggest carrier of plastic waste?
    a. Yamuna
    b. Ganga
    c. Krishna
    d. Brahmaputra

    Answer: b

    Explanation:

    A new study finds that the Ganga is the world’s second biggest riverine contributor to plastic pollution in the oceans, discharging 1, 20,000 tonnes annually. This quantity is exceeded only by the Yangtze in China, which transports 3, 30,000 tonnes, says a paper published in the latest edition of the journal Nature Communications.

    Every year, the world’s rivers deposit between 1.15 and 2.41 million tonnes of plastic waste into the ocean: grocery bags and shampoo bottles, plastic straws and micro plastics make their way into the sea via riverine systems, hugely impacting marine life.

    18. NASA Scientists have discovered the hottest known planet located 650 light years from Earth:
    a. KELT-9
    b. TRAPPIST-1
    c. KOI7711
    d. TRAPPIST-11

    Answer: a

    Explanation:

    scientists have discovered the hottest known planet located 650 light years from Earth, which is warmer than most stars in the universe and sports a giant, glowing gas tail like a comet.

    The Jupiter-like planet orbits a massive star KELT-9 every day and a half, researchers said. With a day-side temperature peaking at 4,326 degree Celsius, the newly discovered exoplanet, designated KELT-9b, is hotter than most stars and only 926 degree Celsius cooler than our Sun. The gas giant 2.8 times more massive than Jupiter but only half as dense, because the extreme radiation from its host star has caused its atmosphere to puff up like a balloon.

    Union Budget 2017 Questions for IAS Exam

    19. Recently, a research student at the Delhi University has reported the discovery of four new species of burrowing frogs belong to the genus:
    a. Rana
    b. Anuran
    c. Fejervarya
    d. Eleutherodactylus

    Answer: c

    Explanation:

    Opening another window into the fascinating world of amphibian diversity in the Western Ghats, a research student, Sonali Garg at the Delhi University has reported the discovery of four new species of burrowing frogs. The finding, published in the international journal Zootaxa, is the result of five years of extensive explorations in the Western Ghats forests. The four new species belong to the genus Fejervarya, but unlike other members of the family, they possess the ability to burrow.

    The first of the new species, Manoharan’s Burrowing Frog (Fejervarya manoharani), was discovered from the Agasthyamala hills in South Kerala and is named after T.M. Manoharan, former Principal Chief Conservator of Forests, in recognition of his conservation efforts. The Kadar Burrowing Frog (Fejervarya kadar) was collected from the Vazhachal forests and named after the Kadar tribe that was at the forefront of the agitation against the Athiripilly hydel project. The CEPF Burrowing Frog (Fejervarya cepfi) was found in Amboli, a popular hill station in Maharashtra and is named after the Critical Ecosystem Partnership Fund which had contributed to the preservation of biodiversity in the Western Ghats.

    20. Which of the following states of India is known as the “Tiger State of India”?
    a. Odisha
    b. Karnataka
    c. West Bengal
    d. Gujarat

    Answer: b

    Explanation:

    Karnataka is poised to fortify its position as the “Tiger State of India” with major reserves indicating an increase in the tiger population as per the annual census completed recently.
    The State has five tiger reserves. Bandipur has reported 136 tigers, Nagarahole 91 and Bhadra 26. There are 58 tigers in the BRT Tiger Reserve. Preliminary estimates in the Anshi Dandeli reserve are being processed.

    This is estimated to be a significant increase. For instance, at Nagarahole, 91 tigers were identified by their unique stripes through the camera trap method adopted for intensive monitoring of the source population. In 2015-16, the park had 81 Tigers while their population was pegged at 72 in 2014-15.

    Current Affairs Quizzes 2016 and 2017 for IAS Prelims Exam 2018

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF