1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Prelims Exam: Physical Geography of India NCERT Questions: Climate

Apr 6, 2016 12:52 IST

    For the Civil Services IAS Exam Geography has vast and it covers most sections of the General Studies for the IAS Prelims Exam. The geography is scientific in its orientation and hence the IAS Aspirants having Arts background find it very difficult to prepare the geography for the IAS Prelims Exam.

    In Civil Services IAS Exam, Geography has important place because of the large number of questions used to be asked by UPSC in IAS Prelims Exam. For the aspirants of IAS Prelims Exam, here, we have provide Multiple Choice Questions of Indian Geography which will help aspirants to gain strength during their Preparation of IAS Prelims Exam 2016

    1. Which of the following factors indicate the regional variations in climate of India?

    1. Pattern of winds
    2. Rhythm of seasons
    3. Temperature

    Select the correct answer from the following codes

    a.Only 1
    b.Only 1 and 2
    c.Only 2 and 3
    d.1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The climate of India has many regional variations expressed in the pattern of winds, temperature and rainfall, rhythm of seasons and the degree of wetness or dryness. These regional diversities may be described as sub-types of monsoon climate.

    2. High diurnal range of temperature is observed in which of the following regions?

    1. Thar Desert
    2. Tawang
    3. Andaman Islands

    Select the correct answer from the following codes

    a.Only 1
    b.Only 1 and 2
    c.Only 2 and 3
    d.1,2 and 3

    Answer: a

    Explanation:

    In Kerala and in the Andaman Islands, the difference between day and night temperatures may be hardly seven or eight degree Celsius. But in the Thar Desert, if the day temperature is around 50°C, at night, it may drop down considerably upto 15°-20°C. Tawang (Arunachal Pradesh) does not have extreme diurnal temperature.

    3. Which of the following pairs are correctly matched?

    1. Tura               -         Khasi hills
    2. Mawsynram   -         Garo hills
    3. Drass             -         Jammu Kashmir

    Select the correct answer from the following codes

    a.Only 3
    b.Only 1 and 2
    c.Only 2 and 3
    d.1,2 and 3

    Answer: a

    Explanation:

    While Cherrapunji and Mawsynram in the Khasi Hills of Meghalaya receive rainfall over 1,080 cm in a year. Tura situated in the Garo Hills of Meghalaya may receive an amount of rainfall in a single day which is equal to 10 years of rainfall at Jaisalmer, Drass (Jammu and Kashmir) experience very cold temperature in India.

    4. Consider the following statements

    1. North India completely lies in subtropical zone while southern part lies in tropical zone.
    2. Area North of Tropic of cancer experiences small daily and annual range of temperature compared to tropic of cancer.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: d

    Explanation: 

    the Tropic of Cancer passes through the central part of India in east-west direction. Thus, northern part of the India lies in sub-tropical and temperate zone and the part lying south of the Tropic of Cancer falls in the tropical zone. The tropical zone being nearer to the equator, experiences high temperatures throughout the year with small daily and annual range. Area north of the Tropic of Cancer being away from the equator, experiences extreme climate with high daily and annual range of temperature.

    5. Consider the following statements

    1. Himalayas shield India from cold winds originating from Antarctic Circle and also trap monsoon winds.
    2. Areas located on same latitude always have same temperature.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: d

    Explanation: 

    The lofty Himalayas in the north along with its extensions act as an effective climatic divide. The towering mountain chain provides an invincible shield to protect the subcontinent from the cold northern winds. These cold and chilly winds originate near the Arctic Circle and blow across central and eastern Asia. The Himalayas also trap the monsoon winds, forcing them to shed their moisture within the subcontinent.

    6. Which of the following factors is/are influenced by relief of India?

    1. Amount of rainfall but not distribution of rainfall.
    2. Air pressure
    3. Speed of wind

    Select the correct answer from the following codes

    a.Only 1
    b.Only 1 and 2
    c.Only 2 and 3
    d.1,2 and 3

    Answer: c

    Explanation:

    The physiography or relief of India also affects the temperature, air pressure, direction and speed of wind and the amount and distribution of rainfall. The windward sides of Western Ghats and Assam receive high rainfall during June-September whereas the southern plateau remains dry due to its leeward situation along the Western Ghats.

    7. Which of the following factors cause difference in local climate of India?

    1. Jet Streams
    2. Western Disturbances
    3. Tropical depressions

    Select the correct answer from the following codes

    a.Only 1
    b.Only 1 and 2
    c.Only 2 and 3
    d.1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    the differences in local climates of India, is influenced by following three factors:
    (i) Distribution of air pressure and winds on the surface of the earth. (ii) Upper air circulation caused by factors controlling global weather and the inflow of different air masses and jet streams. (iii) Inflow of western cyclones generally known as disturbances during the winter season and tropical depressions during the south-west monsoon period into India, creating weather conditions favourable to rainfall.

    8. Which of the following has below mentioned features?

    1.  It influences Central and west Asia along 9-13 km altitude.
    2. One part of it has important influence on winter weather.
    3. It blows roughly parallel to Tibetian highlands

    Select the correct answer from the following codes

    a.Western Disturbances
    b.Jet Stream
    c.Tropical Depression
    d.Loo winds

    Answer: b

    Explanation:

    All of Western and Central Asia remains under the influence of westerly winds along the altitude of 9-13 km from west to east. These winds blow across the Asian continent at latitudes north of the Himalayas roughly parallel to the Tibetan highlands.  These are known as jet streams. Tibetan highlands act as a barrier in the path of these jet streams. As a result, jet streams get bifurcated One of its branches blows to the north of the Tibetan highlands, while the southern branch blows in an eastward direction, south of the Himalayas. It is believed that this southern branch of the jet stream exercises an important influence on the winter weather in India.

    9. Consider the following statements

    1. Increase in night temperature indicates the arrival of western cyclonic disturbances.
    2. Tropical cyclones that originate in Indian Ocean are brought to Bay of Bengal by westerly Jet stream.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation:  The western cyclonic disturbances which enter the Indian subcontinent from the west and the northwest during the winter months originate over the Mediterranean Sea and are brought into India by the westerly jet stream. An increase in the prevailing night temperature generally indicates an advance in the arrival of western cyclonic disturbances. Tropical cyclones originate over the Bay of Bengal and the Indian Ocean.

    10. Consider the following statements

    1. ITCZ is zone of divergence located at equator which moves Northwards during summer.
    2. ITCZ movement to the Indian Subcontinent in summer causes withdrawal of westerly jet stream.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation: 

    The Inter Tropical Convergence Zone (ITCZ) is a low pressure zone located at the equator where trade winds converge, and so, it is a zone where air tends to ascend. In July, the ITCZ is located around 20°N-25°N latitudes (over the Gangetic plain), sometimes called the monsoon trough. Meteorologists have found an interrelationship between the northward shift of the equatorial trough (ITCZ) and the withdrawal of the westerly jet stream from over the North Indian Plain. It is generally believed that there is a cause and effect relationship between the two.

    Click here for the Geography Study Material

     

     

     

     

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF