Search

IAS Prelims Exam: Physical Geography of India NCERT Questions: STRUCTURE AND PHYSIOGRAPHY Set 2

In Civil Services IAS Exam, Geography has important place because of the large number of questions used to be asked by UPSC in IAS Prelims Exam. For the aspirants of IAS Prelims Exam, here, we have provide Multiple Choice Questions of Indian Geography which will help aspirants to gain strength during their Preparation of IAS Prelims Exam 2016

Apr 4, 2016 18:09 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon

For the Civil Services IAS Exam Geography has vast and it covers most sections of the General Studies for the IAS Prelims Exam. The geography is scientific in its orientation and hence the IAS Aspirants having Arts background find it very difficult to prepare the geography for the IAS Prelims Exam

Q1. Q.28. Which of the following is/are contributions of Himalayas?
1. Climate divide
2. Physical barrier
3. Cultural Divide

Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 1 and 2
c.    Only 2 and 3
d.    1,2 and 3

Answer: d

Explanation: Himalayas stand almost like a strong and long wall between the Indian subcontinent and the Central and East Asian countries. Himalayas are not only the physical barrier, they are also a climatic, drainage and cultural divide.

Q2. Consider the following statements
1. Cold desert lies between Greater Himalayas and Karakoram Range.
2. Kashmir valley lies between Greater Himalayas and Pirpanjal Range.

Select the correct answer from the following codes
a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer: c

Explanation:  The north-eastern part of the Kashmir Himalayas is a cold desert, which lies between the Greater Himalayas and the Karakoram ranges. Between the Great Himalayas and the Pir Panjal range, lies the world famous valley of Kashmir and the famous Dal Lake.

Q3. Which of the following is/are true about Kashmir Himalayas?
1. Kashmir Himalayas is famous for Karewas.
2. Kashmir Himalayas consists of Karakoram range, Ladakh range, Zaskar range and Pirpanjal range.
3. Charar-e-Sharif, a famous place of pilgrimage is also located here.

Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 1 and 2
c.    Only 2 and 3
d.    1,2 and 3

Answer: d

Explanation: Kashmir or Northwestern Himalayas comprise a series of ranges such as the Karakoram, Ladakh, Zaskar and Pir Panjal. Some famous places of pilgrimage such as Vaishno Devi, Amarnath Cave, Charar -e-Sharif, etc. are also located here. The Kashmir Himalayas are also famous for Karewa formations, which are useful for the cultivation of Zafran, a local variety of saffron.

Q4. Which of the following pairs are correctly matched?
            PASS                    RANGE
1.     Zoji la            -        Greater Himalayas
2.    Banihal la        -        Pir Panjal
3.    Photu la        -        Ladakh Range

Select the correct answer from the following codes
a.    Only 1
b.    Only 1 and 2
c.    Only 2 and 3
d.    1,2 and 3

Answer: b

Explanation: Important passes of the region are Zoji La on the Great Himalayas, Banihal on the Pir Panjal, Photu La on the Zaskar and Khardung La on the Ladakh range.

 

Q5. Which of the following fresh water lakes are located in Kashmir himalayas?

1. Dal lake

2.Wular Lake

3. Pangong Tso

Select the correct answer from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 1 and 2
  3. Only 2 and 3
  4. 1,2 and 3

Answer: b

Explanation: Some of the important fresh lakes such as Dal and Wular and salt water lakes such as Pangong Tso and Tso Moriri are also in this region. 

Q6. Karewas are

  1. Longitudinal valleys useful for Zaffron cultivation
  2. Thick deposits of glacial clay useful for Zaffron cultivation
  3. Geosynclinal depression useful for Zaffron cultivation
  4. Fluvial landform useful for Zaffron cultivation

Answer: b

Explanation: Karewas are the thick deposits of glacial clay and other materials embedded with moraines.

Q7. Which of the following is/are feature of Himachal and Uttaranchal Himalayas?

1. Dun formations

2. Region is known for 5 famous Prayags.

3. All three ranges of Himalayas are prominent in this section

Select the correct answer from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 1 and 2
  3. Only 2 and 3
  4. 1,2 and 3

Answer: d

Explanation: The two distinguishing features of this region from the point of view of physiography are the ‘Shiwalik’ and ‘Dun formations’. Region consists of longitudinal valleys known as ‘duns’.

All the three ranges of Himalayas are prominent in this section also. These are the Great Himalayan range, the Lesser Himalayas (which is locally known as Dhaoladhar in Himachal Pradesh and Nagtibha in Uttaranchal) and the Shiwalik range from the North to the South.

 

Q8. Consider the following statements

 1. Bugyals are nomadic groups of Greter Himalayas.

2. Siachen Glacier is located in Ladakh range.

Select the correct answer from the following codes

a. Only 1

b. Only 2

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 nor 2

Answer: d

Explanation:  In the Great Himalayan range, the valleys are mostly inhabited by the Bhotia’s. These are nomadic groups who migrate to ‘Bugyals’ (the summer glasslands in the higher reaches) during summer months and return to the valleys during winters. Siachen Glacier is located in Karakoram range.

Q9. Which of the following physical/ climatic factors favoured tea plantation in Darjeeling?

1. Moderate slope

2. Thick soli cover with high organic content

3. Mild winters

Select the correct answer from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 1 and 2
  3. Only 2 and 3
  4. 1,2 and 3

Answer: d

Explanation: The British, taking advantage of the physical conditions of Darjeeling Himalayas such as moderate slope, thick soil cover with high organic content, well distributed rainfall throughout the year and mild winters, introduced tea plantations in this region.

Q10. Which of the following is/are true about Shiwaliks formation?

1. It is formation of mountain.

2. They are part of Himalayan arc still being uplifted due to ramming of Indian plate.

3. They have considerable height and are great for growing crops like tea and coffee.

Select the correct answer from the following codes

  1. Only 1
  2. Only 1 and 2
  3. Only 2 and 3
  4. 1,2 and 3

Answer: b

Explanation: The Sivalik Hills is a mountain range of the outer Himalayas also known as Manak Parbat in ancient times. Shivalik literally means 'tresses of Shiva’. This range is about 2,400 km (1,500 mi) long enclosing an area that starts almost from the Indus and ends close to the Brahmaputra, with a gap of about 90 kilometres (56 mi) between the Teesta and Raidak rivers in Assam. The width of the Sivalik Hills varies from 10 to 50 km (6.2 to 31.1 mi), their average elevation is 1,500 to 2,000 m (4,900 to 6,600 ft).

Click here for the Geography Study Material

Related Stories