Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

UPSC IAS Prelims Exam: Physical Geography of India NCERT Questions: Natural Vegetation Set III

May 6, 2016 12:56 IST

    UPSC Civil Services (IAS) Exam 2016 Notification is just released by Union Public Service Commission and the candidates are required to understand the requirement of Civil Services Prelims Examination on order to qualify the IAS Prelim Exam. It requires a special focus on the IAS Exam Preparation and endless practice of the Subject Questions and Model Test Papers.

    Geography is one of the important components of the IAS Syllabus which covers the major share of the IAS Prelims Questions. The General Studies Paper I of Civil Services IAS Prelims Exam consist of Geography Questions ranges from 15 to 25 every year. So, the Civil Services aspirants have to do Preparation of GS Geography in a manner so, that they can score better in IAS Prelims Exam.

    Here, we have provided such practice questions of Physical Geography which will help aspirants to check their level of Preparation of IAS Prelims Exam 2016.

    1. Which of the following is/are protected as water-fowl habitats under the Convention of Wetlands of International Importance (Ramsar Convention)?

    1. Bhitarkanika, Odisha
    2. Chilka lake, Odisha
    3. Keoladeo National Park, Bharatpur

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1, 2 and 3
    Answer: c

    Explanation: Ramsar convention is formally known as Convention of Wetlands of International Importance especially as water-fowl habitats.   Keoladeo National Park Two sites — Chilika Lake (Orissa) and Keoladeo National Park (Bharatpur) are protected as water-fowl habitats under the Convention of Wetlands of International Importance (Ramsar Convention).

    2.  Which of the following is/are wetland regions of India?

    1. Saline expanses of Gulf of Kachchh
    2. Lakes montane region Ladakh
    3. Freshwater marshes of the Gangetic Plain

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation: The country’s wetlands have been grouped into eight categories, viz. (i) the reservoirs of the Deccan Plateau in the south together with the lagoons and other wetlands of the southern  west coast; (ii) the vast saline expanses of Rajasthan, Gujarat and the Gulf of Kachchh; (iii) freshwater lakes and  reservoirs from Gujarat eastwards through Rajasthan (Keoladeo National Park) and Madhya Pradesh; (iv) the delta wetlands and lagoons of India’s east coast (Chilika Lake); (v) the freshwater marshes of the Gangetic Plain; (vi) the floodplains of the Brahmaputra; the marshes and swamps in the hills of northeast India and the Himalayan foothills; (vii) the lakes and rivers of the montane region of Kashmir and Ladakh; and (viii) the mangrove forest and other wetlands of the island arcs of the Andaman and Nicobar Islands.

    3. Which of the following is/are true about mangroves?

    1. Mangroves grows well in estuaries and mudflats but not on salt marshes.
    2. Since mangroves grows well in estuaries it consists of number tolerant species of plants.
    3. Mangrove swamps protect coastal areas from erosion  tsunamis

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation: Mangroves grow along the coasts in the salt marshes, tidal creeks, mud flats and estuaries. They consist of a number of salt-tolerant species of plants. Crisscrossed by creeks of stagnant water and tidal flows, these forests give shelter to a wide variety of birds. Mangrove swamps protect coastal areas from erosion, storm surge (especially during hurricanes), and tsunamis

    4. Which of the following regions is/are significant for mangroves in India?

    1. Krishna deltas
    2. Andaman and Nicobar Islands
    3. Sunderbans

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation: In India, the mangrove forests spread over 6,740 sq. km which is 7 per cent of the world’s mangrove forests. They are highly developed in the Andaman and Nicobar Islands and the Sunderbans of West Bengal. Other areas of significance are the Mahanadi, the Godavari and the Krishna deltas.

    5. Which of the following is/are true about Chilka Lake?

    1. Western Ghats infringe Chilka Lake in southern margins.
    2. It experiences both South–west and North-east monsoons
    3. Endangered Irrawaddy dolphin and dugong are also found in Chilka Lake

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: c

    Explanation: The western and southern margins of the lake are fringed by the Eastern Ghats hill range.  The lake experiences both South–west and North-east monsoons. The rare and threatened animal species identified are green sea turtle (EN), dugong (VU), Irrawaddy dolphin (VU), blackbuck (NT), Spoon billed sandpiper (CR), limbless skink and fishing cat (EN) and  24 mammalian species were reported.

    6. With reference to Bhitarkanika National Park, Which of the following is/are true?

    1. It is the second largest mangrove ecosystem in India which is one of 26 Ramsar sites.
    2. It is drained by Brahmani and Baitarni river.
    3. Towards east lies Gahirmatha Beach and Marine Sanctuary.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation: The national park is surrounded by the Bhitarkanika Wildlife Sanctuary. Gahirmatha Beach and Marine Sanctuary lies to the east, and separates swamp region cover with canopy of mangroves from the Bay of Bengal. The park is home to the endangered Saltwater Crocodile, White Crocodile, Indian python, King Cobra, black ibis, darters and many other species of flora and fauna. The sanctuary is the second largest mangrove ecosystem in India. The national park and wildlife sanctuary is inundated by a number of rivers - Brahmani, Baitarni, Dhamra, Pathsala and others.

    7. With reference to Loktak Lake, Which of the following is/are true?

    1. It is famous for “phumdis”.
    2. It serves as source of water for hydropower generation.
    3. It is listed in Montreux Record, while Chilka lake is removed from Montreux record.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation: Loktak Lake is the largest freshwater lake in located near Moirang in Manipur state, India which is famous for the phumdis (heterogeneous mass of vegetation, soil, and organic matters at various stages of decomposition) floating over it. Keibul Lamjao the only floating national park in the world. The Keibul Lamjao National Park is the last natural refuge of the endangered sangai or Manipur brow-antlered deer. It serves as a source of water for hydropower generation, irrigation and drinking water supply.  It was also listed under the Montreux Record on 16 June 1993, "a record of Ramsar sites where changes in ecological character have occurred, are occurring or are likely to occur".

    8. Which of the following is/are true about Keoladeo National Park?

    1. Keoladeo National Park is in the montreux record.
    2. Its wetland  is part of Indo- Gangetic plains.
    3. It is fresh water swamp flooded by Chambal river.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: b

    Explanation: Keoladeo Ghana National Park is a man-made and man-managed wetland and one of the national parks of India.  One third of the Keoladeo National Park habitat is wetland systems. The Wetland is a part of the Indo-Gangetic Great Plains. The park is a fresh water swamp and is flooded during the monsoon. For most part of the year, effective wetland is only 10 km2. The rest of the area remains dry. Keoladeo National Park is popularly known as “bird paradise”.  It is also the only regular wintering area in India for the critically endangered Siberian crane.

    9. Which of the following pairs is/are correctly matched?

    1. Ranathambore national park  - Confluence of Banas and Chambal
    2. Harike wetland   - Confluence of Beas and Ravi
    3. Tulbul Project   - River Jhelum

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 3
    c. Only 2 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: b

    Explanation: Ranthambore National Park lies at the edge of a plateau and is bounded to the north by the Banas River and to the south by the Chambal River. The Tulbul Project is a "navigation lock-cum-control structure" at the mouth of Wular Lake. Wular Lake (also spelt Wullar), One of the largest fresh water lakes in Asia, is in Bandipora district in the Indian state of Jammu and Kashmir. The lake basin was formed as a result of tectonic activity and is fed by the Jhelum River. Harike Wetland  is located downstream of the confluence of the Beas and Sutlej rivers.

    10. Consider the following statements

    1. Diu and Damman and Lakshadweep have zero per cent forest area.
    2. States with less than 10% of forest area lie in North India.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation:  Lakshadweep has zero per cent forest area; Andaman and Nicobar Islands have 86.93 per cent. Most of the states with less than 10 per cent of the forest area lie in the north and northwestern part of the country. These are Rajasthan, Gujarat, Punjab, Haryana and Delhi.

    11. Consider the following statements

    1. Arunachal Pradesh is the state with second largest forest cover in India.
    2. Gujarat is the state with second largest mangrove cover in India.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: Top five states with maximum forest cover are 1. Madhya Pradesh  2.Arunachal Pradesh 3. Chhattisgarh  4. Maharashtra  5. Orissa. Similarly Top five states with maximum mangrove cover in India are 1. West  Bengal 2. Gujarat 3. Andaman and Nicobar 4. Andhra Pradesh 5. Orissa

    12. Consider the following statements

    1. Agro-forestry is process under which farmers grow trees for commercial and non-commercial purposes on their farm lands.
    2. Farm forestry is rising of trees and agriculture crops on the same land inclusive of the waste patches.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: d

    Explanation: Agro-forestry is the raising of trees and agriculture crops on the same land inclusive of the waste patches. It combines forestry with  agriculture, thus, altering the simultaneous  production of food, fodder, fuel, timber and fruit. Farm forestry is a term applied to the process under which farmers grow trees for commercial and non-commercial purposes on their farm lands.

    13. Which of the following is/are true about project Tiger?

    1. Prime Minister is Chairman of NTCA.
    2. It is Central sponsored scheme.
    3. It is given statutory status by Wildlife protection act.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: c

    Explanation: Project Tiger is administered by the National Tiger Conservation Authority. The Wildlife Protection Act of 1972 was amended to provide for constituting of the National Tiger Conservation Authority responsible for implementation of the Project Tiger plan to protect endangered tigers. The National Tiger Conservation Authority is set up under the Chairmanship of the Minister for Environment and Forests. The National Tiger Conservation Authority was established in December 2005 following a recommendation of the Tiger Task Force,[1]constituted by the Prime Minister of India for reorganised management of Project Tiger.

    14. Which of the following is/are true about Biosphere reserves?

    1. It protect larger areas of natural habitat than a National Park or Animal Sanctuary.
    2. It protects human communities along with flora and fauna inhabiting this region.
    3. Agasthyamala Biosphere Reserve is a part of the World Network of Biosphere Reserves, based on the UNESCO Man and the Biosphere (MAB) Programme.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation: Biosphere Reserves in India which protect larger areas of natural habitat than a National Park or Animal Sanctuary, and often include one or more National Parks and/or preserves, along with buffer zones that are open to some economic uses. Protection is granted not only to the flora and fauna of the protected region, but also to the human communities who inhabit these regions, and their ways of life. Ten of the eighteen biosphere reserves are a part of the World Network of Biosphere Reserves, based on the UNESCO Man and the Biosphere (MAB) Programme list. Agasthyamala Biosphere Reserve was added World Network of Biosphere Reserves, based on the UNESCO Man and the Biosphere (MAB) Programme on March 2016.

    15. Which of the following wildlife sanctuaries is/are embraced in Nilgiri biosphere reserve?

    1. Mudumalai wildlife sanctuary
    2. Nagarhole wildlife sanctuary
    3. Bandipur wildlife sanctuary

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation: The Nilgiri Biosphere Reserve (NBR), the first of the eighteen biosphere reserves of India.  It embraces the sanctuary complex of Wyanad, Nagarhole, Bandipur and Mudumalai, the entire forested hill slopes of Nilambur, the Upper Nilgiri plateau, Silent Valley and the Siruvani hills.

    16. Consider the following statements

    1. Major forest type of the Nanda Devi Biosphere Reserve is temperate.
    2. Nilgiri Biosphere Reserve also possesses dry scrubs and swamps.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: The Nanda Devi Biosphere Reserve situated in Uttaranchal. The major forest types of the reserve are temperate. The Nilgiri Biosphere Reserve possesses different habitat types, unspoilt areas of natural vegetation types with several dry scrubs, dry and moist deciduous, semievergreen and wet evergreen forests, evergreen sholas, grasslands and swamps.

    Click here for the Geography Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF