1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Prelims Exam : Modern History Questions : Revolutionary Terrorism During 1920’s

Feb 20, 2017 10:12 IST

    Revolutionary Terrorism QuizThe IAS Exam aspirants should have a balanced preparation of overall sections in modern history like from administrative changes to socio-political changes taking place within the Indian Society. Modern History can prove to be very scoring section in the IAS Prelims Exam if the question solving practice is good. We have attempted to cover all the probable questions on Revolutionary Terrorism groups like Bhagat Singh and Surya Sen in this article.

    CURRENT AFFAIR QUIZZES AND EVENTS FOR IAS PRELIMS 2017

    1. Consider the following statements regarding HRA:

    1) Hindustan Republican Association/Army was found by Chandra Shekhar Azad.
    2) The initial aim was an aim to establish a Federal Republic of United States of India whose basic principle would be adult franchise.

    Choose the correct code:

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation:

    The revolutionary terrorist activity in Punjab and United Province region was dominated by the Hindustan Republican Association. The HRA was founded in 1924 in Kanpur by Ramprasad Bismil, Jogesh Chandra Chatterjee and Sachin Sanyal.

    The initial main objective of HRA was to organise an armed revolution to overthrow the colonial government and establish in its place a Federal Republic of United States of India whose basic principle would be adult franchise.

    ECONOMIC SURVEY 2016-17 IMPORTANT QUESTIONS

    2. Which of the following statements are true regarding the Bengal revolutionary organizations in 1920’s?

    1) Anushilan group joined forces with Subhas Chandra Bose.
    2) Yugantar group backed the efforts of J.M.Sengupta.
    3) The most active and famous was the Chittagong Revolt group under Surya Sen.

    Choose the correct statements:

    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. Only 3
    d. Neither 1 nor 3

    Answer: c

    Explanation:

    After C.R.Das's death in 1925, the Bengal Congress broke up into two revolutionary factions, one led by J.M. Sengupta which was backed by the Anushilan group and the other led by Subhash Bose backed by the Yugantar group. Among the new Revolt Groups, the most active and famous was the Chittagong group under Surya Sen which carried out the famous Chittagong Armoury Raid which shook the whole Bengal.

    3. Who was arrested and sentenced for sedition because he had condemned imperialism and praised the heroism of the revolutionaries?

    a. Subhas Chandra Bose
    b. M.K.Gandhi
    c. Jawahar Lal Nehru
    d. All of the above

    Answer: c

    Explanation:

    The revolutionaries had faced severe repression due to their heroic efforts but still the spirit always remained unbroken. Armed with 20 repressive Acts, the Government let loose the police on the revolutionaries and as a result most of these inspiring reformists were either hanged or given life sentence.

    Their efforts gave a new upsurge to the freedom movement and many national leaders openly supported their actions and in doing so Jawaharlal Nehru was arrested for sedition and given two years' sentence because he had condemned imperialism and praised the heroism of the revolutionaries.

    IAS Prelims Exam: Modern History Questions: Non Cooperation and Khilafat Movement

    4. Consider the following statements:

    1) Ramprasad Bismil, Ashfaqullah Khan and Rajendra Lahiri were hanged in Lahore Conspiracy case.
    2) Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru were tried in the Kakori Train Robbery case.

    Choose the correct statement:

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: d

    Explanation:

    The most important action of the HRA was the Kakori robbery where they held down a train at Kakori and looted its official railway cash.  Government crackdown the Kakori robbery and this led to arrests of many revolutionaries of the HRA; of whom 17 were jailed, four transported for life and four namely, Bismil, Ashfaqullah, Roshan Singh and Rajendra Lahiri were hanged. Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru were tried in the Lahore conspiracy.

    5. Consider the following statements regarding Surya Sen:

    1) Surya Sen was the secretary of the Chittagong District Congress Committee.
    2) Surya Sen had participated in the Non-Cooperation Movement.
    3) He was a teacher in the national school in Calcutta.

    Choose the correct statements:

    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. Only 3
    d. Neither 1 nor 3

    Answer: a

    Explanation:

    Surya Sen was the secretary of the Chittagong District Congress Committee. Hence, he participated in the Non-Cooperation Movement and become a teacher in the national school in Chittagong. He was imprisoned from 1926 to 1928 for revolutionary activity and afterwards continued working in the Congress. He was a lover of poetry and an admirer of Tagore and Quiz Nazrul Islam. Surya Sen presented phenomenon leadership role during the Chittagong Armoury Raid.

    6. Consider the important reorganization steps taken by Bhagat Singh and Chandra Shekhar Azad for Hindustan Republican Association:

    1) Hindustan Republican Association was renamed Hindustan Socialist Republican Association or HSRA.
    2) HSRA adopted socialism as its official goal.
    3) Chandra Shekhar Azad was involved in a bid to blow up Viceroy Irwin's train.

    Choose the correct statements:

    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. All of the above
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: d

    Explanation:

    At a historic HRA meeting in 1928, the participants including Bhagat Singh, Sukhdev, Bhagwaticharan Vohra from Punjab and Bejoy Kumar Sinha, Shiv Verma and Jaidev Kapur from UP  decided to work under a collective leadership and adopted socialism as its official goal. Revolution was no longer equated with militancy and violence.

    Its objective was to be national liberation that is imperialism was to be overthrown but beyond that a new socialist order was to be achieved, ending exploitation of man by man. Azad was involved in a bid to blow up Viceroy Irwin's train near Delhi in 1929 and he was killed in a police encounter in a park in Allahabad.

    MORE HISTORY QUIZZES

    7. There was a large-scale participation of young women in Bengal revolutionary activities   under Surya Sen. which of the following is correctly matched?

    1) Kalpana Dutt who fired point blank at the Governor.
    2) Santi Ghosh and Suniti Chandheri who shot dead the district magistrate.
    3) Bina Das who was arrested and tried along with Surya Sen and given a life sentence.

    Choose the correct statements:

    a. 1 and 2
    b. Only 2
    c. All of the above
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation:

    There was a large-scale participation of young women especially under Surya Sen Revolutionary wing. These women provided shelter, carried messages and even did not hesitated fighting with guns. Prominent women revolutionaries in Bengal during this phase included

    i.  Pritilata Waddedar, who died conducting a raid;
    ii.  Kalpana Dutt who was arrested and tried along with Surya Sen and given a life sentence;
    iii. Santi Ghosh and Suniti Chandheri both were school girls from Comilla and they shot dead the district magistrate.
    iv. Bina Das who fired point blank at the Governor while receiving her degree at the convocation.

    8. Consider the following terrorist activities undertaken by HRA under the leadership of Bhagat Singh and Chandra Shekhar Azad and the reasons given by them:

    1) Bhagat Singh, Azad and Rajguru shot dead Saunders, the police official responsible for the lathi charge in Lahore which eventually took the life of Lala Lajpat Rai.
    2) Bhagat Singh and Sukhdev throw a bomb in the Central Legislative Assembly against the passage of the Public Safety Bill and Trade Disputes Bill.
    3) Bhagat Singh helped establish the Punjab Naujawan Bharat Sabha as an open wing of revolutionaries to carry out political work among the youth.

    Choose the correct statements:

    a. 1 and 3
    b. 2 and 3
    c. All of the above
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation:

    Bhagat Singh, Azad and Rajguru shot dead Saunders, the police official responsible for the lathi charge in Lahore which eventually took the life of Lala Lajpat Rai. The assassination was justified saying that the murder of a leader respected by millions of people at the unworthy hands of an ordinary police officer was an insult to the nation.

    Bhagat Singh and Batukeshwar Dutt throw a bomb in the Central Legislative Assembly against the passage of the Public Safety Bill and Trade Disputes Bill which were deliberately aimed at curtailing civil liberties of citizens in general and workers in particular. According to Bhagat Singh, the bomb was harmless and was only aimed at making the deaf hear recognize his voice.

    Union Budget 2017 Questions for IAS Exam

    9. Which of the famous inspiring quote is correctly matched by the Revolutionary’s name?

    1) "Real revolutionary armies are in villages and factories."- By Chandra Shekhar Azad
    2) "Humanism is a special virtue of a revolutionary."- By Surya Sen
    3) "Revolution does not necessarily involve sanguinary strife, nor is there a place in it for personal vendetta. It is not the cult of bomb and pistol. By revolution we mean the present order of things, which is based on manifest injustice, must change"- By Bhagat Singh

    Choose the correct statements:

    a. 1 and 3
    b. 2 and 3
    c. All of the above
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation:

    Bhagat realized that a revolution meant organization and development of a mass movement of the exploited and the suppressed sections by the revolutionary intelligentsia and that’s why he used to say, "Real revolutionary armies are in villages and factories."

    Revolution was no longer equated with militancy and violence. As Bhagat Singh said in the court, "Revolution does not necessarily involve sanguinary strife, nor is there a place in it for personal vendetta. It is not the cult of bomb and pistol. By revolution we mean the present order of things, which is based on manifest injustice, must change".

    10. Who conducted raid under the banner of Indian Republican Army and established provisional revolutionary government?

    a. Subhas Chandra Bose
    b. Chandra Shekhar Azad
    c. Surya Sen
    d. Bhagat Singh

    Answer: c

    Explanation:

    Surya Sen decided to organize an armed rebellion to occupy two main armories in Chittagong to seize and supply arms to the revolutionaries to destroy telephone and telegraph lines and to dislocate the railway link of Chittagong with the rest of Bengal. The raid was conducted under the banner of Indian Republican Army Chittagong Branch. The raid was quite successful and Sen hoisted the national flag, took salute and proclaimed a provisional revolutionary government.

    MORE QUESTIONS ON MODERN HISTORY

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF