1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018 |  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 16 August 2015: English language & Comprehension

Jul 26, 2018 19:04 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, we are providing 50 solved questions of English language & comprehension asked in SSC CGL tier-1 exam held on 16thAugust, 2015 (Morning shift). Please go through the table given below to find the distribution of asked questions in this exam-

    Sub-topics

    No. of questions

    Spotting Errors

    5

    Fill in the Blanks

    5

    Antonyms

    3

    Synonyms

    3

    Spelling Errors

    2

    Idioms and Phrases

    5

    One Word Substitution

    7

    Sentence Improvement

    10

    Reading comprehension

    10

    From the above table, we can observe that aspirants should focus more on sentence improvement, reading comprehension, idioms & phrases, one-word substitution, fill in the blanks, and spotting errors to score high in the SSC CGL exam. Let us now have a look at the asked questions for more detailed insights of the difficulty level and types of the asked questions-

    Directions: In Question nos. 1 to 5, sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

    1) When the morning __________, the murder was discovered.

    a) came

    b) happened

    c) arrived

    d) occurred

    Ans. (a.)

    Explanation: All except ‘came’ are wrong verbs to put in the sentence. The correct sentence will be-“When the morning came, the murder was discovered.”

    2) The smell of the Sea called ________ memories of her childhood.

    a) on

    b) back

    c) up

    d) for

    Ans. (c.)

    Explanation: ‘call up’ means ‘to remind something’. Hence, the correct sentence will be as follow-

    “The smell of the sea called up memories of her childhood.”

    3) He has the full facts ___________ but is deliberately hiding them.

    a) under his sleeves

    b) upon his sleeves.

    c) up his sleeves

    d) in his sleeves

    Ans. (c.)

    Explanation: All except option (c.) represent for putting something physically. Hence, the correct sentence will be-“He has the full facts up his sleeves but is deliberately hiding them.”

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    4) The appearance of the city ___________ day by day.

    a) could change 

    b) changed

    c) had changed

    d) is changing

    Ans. (d.)

    Explanation: the given sentence is referencing the present tense. Hence, the correct sentence will be-“The appearance of the city is changing day by day.”

    5) The police fired on the mob when they ________ .

    a) turned noisy

    b) turned violent

    c) became abusive

    d) fizzled out

    Ans. (b.)

    Explanation: This answer should be given using psychological factors. Police cannot fire on mob being abusive, noisy, or fizzling out. Hence, option (b.) is the correct answer.

    Directions: In Question nos. 6 to 8, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

    6) BOARD

    a) Frame

    b) Lodging

    c) Food

    d) Furniture

    Ans. (d.)

    Explanation: A board is a flat piece of wood. Hence, option (d.) is the correct answer in this case.

    7) PERUSE

    a) Follow 

    b) Argue

    c) Reduce

    d) Read

    Ans. (d.)

    Explanation: ‘Peruse’ is used for reading something attentively. Hence, option (d.) is the most appropriate word for ‘peruse’.

    8) SPUME

    a) foam

    b) Lava

    c) poison

    d) spit

    Ans. (a.)

    Explanation: ‘Spume’ is a form of foam found on waves.

    Directions: In Question nos. 9 to 13, you have a passage with 5 questions following. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

    PASSAGE

    True, it is the function of the army to maintain law and order in abnormal times. But in normal times there is another force that compels citizens to obey laws and to act with due regard to the rights of others. The force also protects the lives and properties or law abiding men. Laws are made to secure the personal safety of its subjects and to prevent murder and crimes of violence. They are made to secure the property of the citizens against theft and damage and-to protect the rights of communities and castes to carry out their customs and ceremonies, so long as they do not conflict with the rights of others. Now the good citizen, of his own free will obeys these laws and he takes care that everything he does is done with due regard to the rights and well being of others.

    But the bad citizen is only restrained from breaking these laws by fear of the consequence of his actions. And the necessary steps to compel the bad citizen to act as a good citizen are taken by this force. The supreme control of law and order in a State is in the hands of a Minister, who is responsible to the State Assembly and acts through the Inspector General of Police.

    9) The expression "customs and ceremonies" means:

    a) habits and traditions

    b) fairs and festivals

    c) superstitions and formalities

    d) usual practices and religious rites

    Ans. (d.)

    Explanation: ‘Usual practices and religious rites’ are the rights of communities. Hence, option (d.) is the most appropriate answer.

    10) 'They are made to secure the property of citizens against theft and damage" means that the law:

    a) Safeguards people's possessions against being stolen or lost.

    b) Initiates process against offenders of law.

    c) Helps in recovering the stolen property of the citizens.

    d) Assists the citizens whose property has been stolen or destroyed.

    Ans. (a.)

    Explanation: The answer to this question can be found in the following lines- “Laws are made to secure the personal safety of its subjects and to prevent murder and crimes of violence. They are made to secure the property of the citizens against theft and damage.”

    11) Which one of the following statement is implied in the passage?

    a) The police hardly succeed in convening bad citizens into good ones.

    b) Criminals, who flout the law, are seldom brought to book.

    c) Peaceful citizens seldom violate the law.

    d) The police check the citizens, whether they are good or bad, from violating the law.

    Ans. (c.)

    Explanation: The answer to this question can be found with the following lines- “Now the good citizen, of his own free will obeys these laws and he takes care that everything he does is done with due regard to the rights and well being of others.”

    12) According to the writer, which one of the following is not the responsibility of the police?

    a) To check violent activities of citizens.

    b) To maintain peace during extraordinary circumstances.

    c) To protect the privileges of all citizens.

    d) To ensure peace among citizens by safeguarding individual rights.

    Ans. (b.)

    Explanation: All except the option (b.) are mentioned in the given passage. Hence, it is the most appropriate answer.

    13) Which of the following statements is not implied in the passage?

    a) Law protects those who respect it.

    b) A criminal is deterred from committing crimes only for fear of the law.

    c) The forces of law help to transform irresponsible citizens into responsible ones.

    d) Law ensures people's religious and social rights absolutely and unconditionally.

    Ans. (d.)

    Explanation: All except option (d.) can be derived from the given passage. Hence, option (d.) is the appropriate answer to this question.

    SSC CGL 2018 English Language and Comprehension Preparation Strategy: Detailed Chapter-wise Syllabus

    Directions: In Question nos. 14 to 23, a sentence / a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. in case no improvement is needed choose No Improvement".

    14) He does not laugh, nor he smiles.

    a) nor he does smile

    b) No Improvement

    c) neither he does smile

    d) nor does he, smile.

    Ans. (d.)

    Explanation: The correct sentence complaint with the English grammar rules is as follow-“He does not laugh, nor does he, smile.

    15) If I will get an opportunity, I shall attend the seminar.

    a) get

    b) No Improvement

    c) shall get

    d) got

    Ans. (a.)

    Explanation: if second sentence is in future tense, then the first sentence must be in present tense. Hence, option (a.) is the correct answer.

    16) The others shook their heads and made vague noises of approval.

    a) nodded

    b) No Improvement

    c) turned around

    d) hung

    Ans. (a.)

    Explanation: ‘Shook’ is verb used for pushing something. While, ‘nodding’ is used for moving head to showing assertion or negation. Hence, option (a.) is the correct answer.

    17) The world is being faced with a crisis.

    a) No Improvement

    b) facing

    c) confronted

    d) in front of

    Ans. (b.)

    Explanation: In general passive voice is not considered appropriate. Hence, the correct answer will be-“The world is facing with a crisis.”

    18) She insisted on she was innocent.

    a) No Improvement

    b) insisted on that

    c) insisted that

    d) insisted with

    Ans. (c.)

    Explanation: if there are two nouns in a sentence, then there must be a connective. Hence, the correct answer will be-“She insisted that she was innocent.”

    19) She could not help but laugh.

    a) but laughing

    b) No Improvement

    c) laughter

    d) laughing

    Ans. (a.)

    Explanation: The correct sentence will be-“She could not help but helping.”

    20) I took my mother some grapes when she was in hospital.

    a) I took some grapes for my mother

    b) No Improvement

    c) I took for my mother some gapes

    d) I brought my mother some grapes.

    Ans. (d.)

    Explanation: ‘take’ verb is used to receive something. However, ‘bring’ means come to a place with someone or something. Hence, option (d.) is the correct answer.

    21) We met yesterday, haven't we?

    a) isn't it ?

    b) No Improvement

    c) didn't we ?

    d) hadn't we ?

    Ans. (c.)

    Explanation: if first sentence is in past tense, then the second sentence must be in past tense. Hence, option (c.) is the correct answer.

    22) Both the teams played the game fairly.

    a) played fairly the game.

    b) No Improvement

    c) fairly played the game.

    d) played a fair game

    Ans.(d.)

    Explanation: The correct sentence will be-“Both the teams played a fair game.”

    23) You must endure what you cannot cure.

    a) suffer

    b) No Improvement

    c) prevail

    d) accept

    Ans. (b.)

    Explanation: the sentence comply with all grammar rules. Hence, it requires no change.

    Directions: In Question not 24 to 26, choose the word opposite in meaning to the given word.

    24) VACILLATION

    a) inoculation

    b) relief

    c) steadfastness

    d) remorse

    Ans. (c.)

    Explanation: ‘Vacillation’ means ‘instability’. Hence, the opposite word to this will be ‘steadfastness’.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    25) Placid

    a) dull

    b) stormy

    c) urgent

    d) moving

    Ans. (b.)

    Explanation: ‘placid’ means ‘calm’. Hence, the antonym to this word will be ‘stormy’.

    26) Effeminacy

    a) manliness

    b) boorishness

    c) aggressiveness

    d) attractiveness

    Ans. (a.)

    Explanation: ‘Effeminacy’ means ‘cowardice’. Hence, the antonym to this word will be ‘manliness’.

    Directions: In Question not 27 to 31, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option. If a sentence is free from error, choose "No Error" option.  

    27) A bird in the tree is worth two in the bush.

    a) No error

    b) two in the bush.

    c) is worth

    d) A bird in the tree

    Ans. (d.)

    Explanation: The correct sentence formation will be-“A bird in the hand is worth two in the bush.”

    28) It is not advisable to take heavy luggages while on a journey.

    a) while on a journey.

    b) to take heavy luggages

    c) It is not advisable

    d) No error

    Ans. (b.)

    Explanation: the correct sentence will be-“It is not advisable to take luggage while on a journey.”

    29) Just outside my house are a playground for school boys and girls.

    a) for school boys and girls.

    b) are a playground

    c) No error

    d) Just outside my house

    Ans. (b.)

    Explanation: The correct sentence for the given problem will be-“Just outside my house, there is a playground for school boys and girls.”

    30) He can be a basketball player since he is tall like a mule.

    a) No error

    b) He can be

    c) he is tall like a mule

    d) a basketball player since

    Ans. (c.)

    Explanation: The correct sentence will be-“he can be a basketball player since he is as tall as a mule.”

    31) Who do you think I met?

    a) Who

    b) I met?

    c) No error

    d) do you think

    Ans. (a.)

    Explanation: The correct sentence will be as follows-

    “Whom do you think, I met?”

    Directions: in Question nos. 32 to 38, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

    32) Of one's own free will.

    a) obligatory

    b) mandatory

    c) voluntary

    d) compulsory

    Ans. (c.)

    Explanation: ‘Voluntary’ means doing something of one’s own free will.

    33) One who runs away from justice or the law.

    a) Fugitive

    b) Thief

    c) Criminal

    d) Smuggler

    Ans. (a.)

    Explanation: A fugitive is a person, who has escaped to avoid arrest or persecution.  

    34) One who is skillful.

    a) disciplined

    b)different

    c) diligent

    d) dexterous

    Ans. (d.)

    Explanation: A dexterous is a person, who shows his neat skills.  

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    35) One who is too careless to plan for the future.

    a) impotent

    b) improvident

    c) impractical

    d) imprudent

    Ans. (b.)

    Explanation: An improvident person is someone, who has no foresight.

    36) A person who deserves all praise.

    a) despicable

    b) detestable

    c) laudable

    d) lovable

    Ans. (c.)

    Explanation: Laudable is used for someone deserving praise or commendation.

    37) One who has long experience.

    a) expert

    b) novice

    c) practitioner

    d) veteran

    Ans. (d.)

    Explanation: A veteran is a person, who has a long experience in a particular field.

    38) A study of ancient things.

    a) Physiology

    b) Archaeology

    c) Ethnology

    d) Zoology

    Ans. (b.)

    Explanation: Archeology is a science of studying ancient things like human history or prehistory.

    Directions: In Question nos. 39 to 40, four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

    39)

    a) DIFFUSSION

    b) DEFFUSION

    c) DIFFUSION

    d) DEFUSION

    Ans. (c.)

    Explanation: “Diffusion’ means spreading of something more widely. Other options are meaningless.

    40)

    a) Circumlocation

    b) Circumlocution

    c) Circmlocution

    d) Circumlocutien

    Ans. (b.)

    Explanation: The use of many words, where a fewer would work, is known as circumlocution. All except option (b.) are meaningless.

    Directions: In Question nos. 41 to 45, four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

    41) Unless you make amends for the loss, nobody is prepared to excuse you.

    a) improve

    b) pay debt

    c) confess

    d) compensate

    Ans. (d.)

    Explanation:  ‘Make amends for’ idiom is used for resolving the situation after a wrong one has done. Hence, option (d.) is the most appropriate answer.

    42) Instead of keeping his promise of helping me with office work, he just left me high and dry.

    a) left me feeling like a fool.

    b) left me in a state of anger.

    c) left me without a drop of water.

    d) left me alone to do the work.

    Ans. (d.)

    Explanation: ‘Leave high or dry’ idiom is used to leaving one in a situation in which one has little chance of escaping or improving.

    Best Books and Study Material for SSC Exams

    43) Amit said to Rekha, "Don't make a mountain out of a molehill."

    a) attempt an impossible task

    b) start looking for molehills to mountains.

    c) creak problems

    d) exaggerate a minor problem

    Ans. (d.)

    Explanation: The underlined idiom is used when someone exaggerated an event.

    44) Before the report reached the authority, the media spilled the beans.

    a) dropped the charges

    b) hinted at the consequences.

    c) revealed the secret information

    d) spilled the content of the information package.

    Ans. (c.)

    Explanation: To reveal something that was meant to be kept a secret, is referenced with ‘Spilled the beans’ idiom.

    45) His friend turned out to be snake in the grass.

    a) cowardly and brutal

    b) low and mean

    c) a hidden enemy

    d) an unreliable and deceitful person.

    Ans. (c.)

    Explanation: ‘Snake in the grass’ is used for one who feigns friendship with the intent to deceive.

    Directions: In Question not 46 to 50, you have a passage with 5 questions following. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

    PASSAGE

    Journalists argue over functions of a newspaper. I feel that a provincial paper's purpose is not only to present and project the news objectively and imaginatively, but to help its readers to express themselves more effectively, canalizing their aspirations, making more articulate their demands. A newspaper should reflect the community it serves - warts and all. When the minor is held to society it reveals neglect, injustice, ignorance or complacency. It should help to eradicate them. It would be pretentious to think that a newspaper can change the course of world affairs- but at the local limit it can exert influence, it can probe, it can help get things done. The individual's voice must not be stifled. Instead, the readers should be encouraged to express their opinions, fears, hopes, and or their grievances on this platform.

    46) How can the readers air their grievances?

    a) By being complacent.

    b) By supporting the local newspaper.

    c) By writing to journalists.

    d) By writing to their local newspaper.

    Ans. (d.)

    Explanation: The answer to this question can be deduced with the following lines of the paragraph-

    “A newspaper should reflect the community it serves - warts and all. When the minor is held to society it reveals neglect, injustice, ignorance or complacency.”

    47) What is the main purpose of a newspaper?

    a) Project news objectively and imaginatively.

    b) To present facts in a blunt way.

    c) Exert influence on the individuals.

    d) Encourage the readers to be pretentious.

    Ans. (a.)

    Explanation: The answer to this question can be deduced with the following lines of the paragraph-

    a provincial paper's purpose is not only to present and project the news objectively and imaginatively”

    48) The expression “warts and all” in the passage means:

    a) hopes and fears

    b) the reader’s grievances

    c) with no attempt to conceal blemishes and inadequacies

    d) the community’s problems

    Ans. (c.)

    Explanation: Here, ‘warts and all’ means ‘no effort to conceal blemishes and inadequacies’.

    49) How can a newspaper influence local affairs?

    a) By probing into the ills of society and rallying support for change.

    b) By encouraging the readers to accept their grievances.

    c) By focusing on world affairs.

    d) By influencing public opinion through half truths.

    Ans. (a.)

    Explanation: The answer to this question can be deduced with the following lines of the paragraph-

    “A newspaper can change the course of world affairs- but at the local limit it can exert influence, it can probe, it can help get things done.”

    50) ln this passage the writer highlights the fact that:

    a) A newspaper should reflect the community it serves.

    b) A newspaper should only concentrate on local affairs.

    c) Journalists differ in their opinion on the function of a newspaper.

    d) Newspaper can eradicate injustice.

    Ans. (a.)

    Explanation: The following line best represents the summary of the paragraph-

    “A newspaper should reflect the community it serves - warts and all.”

    Know - How many marks should a general category candidate to attain in SSC exams?

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF