1. Home
  2. |  
  3. CBSE Board |  

NCERT Exemplar Solution for CBSE Class 10 Science Chapter: Management of Natural Resources (Part-I)

Jun 12, 2017 16:31 IST

    Class 10 Science NCERT Exemplar, Management of Natural Resources Class 10 NCERT, Class 10 Science Chapter 16 NCERT ExemplarHere you get the CBSE Class 10 Science chapter 16, Management of Natural Resources: NCERT Exemplar Problems and Solutions (Part-I). This part of the chapter includes solutions for Question No. 1 to 24 from the NCERT Exemplar Problems for Class 10 Science Chapter: Management of Natural Resources. These questions include only the Multiple Choice Questions (MCQs) framed from various important topics in the chapter. Each question is provided with a detailed explanation.

    CBSE Class 10 Science Syllabus 2017-2018

    NCERT Exemplar problems are a very good resource for preparing the critical questions like Higher Order Thinking Skill (HOTS) questions. All these questions are very important to prepare for CBSE Class 10 Science Board Examination 2017-2018 as well as other competitive exams.

    Find below the NCERT Exemplar problems and their solutions for Class 10 Science Chapter, Management of Natural Resources: 

    Multiple Choice Questions (MCQs)

    Question 1. From the list given below pick the item that is not a natural resource.

    (a) Soil

    (b) Water

    (c) Electricity

    (d) Air

    Answer. (c)

    Explanation: Resources that occur naturally within environment are called as natural resources.

    Question 2. The most rapidly dwindling natural resource in the world is

    (a) water

    (b) forests

    (c) wind

    (d) sunlight

    Answer. (b)

    Explanation: Forests are diminishing at a fast pace due to an increase in deforestation to meet the demand of growing population.

    Question 3. The most appropriate definition of a natural resource is that it is a substance/commodity that is

    (a) present only on land

    (b) a gift of nature which is very useful to mankind

    (c) a man-made substance placed in nature

    (d) available only in the forest

    Answer. (b)

    Explanation: Resources that occur naturally within environment are called as natural resources.

    NCERT Solutions for CBSE Class 10 Science

    Question 4. The main cause for abundant coliform bacteria in the river Ganga is:

    (a) Disposal of unburnt corpses into water

    (b) Discharge of effluents from electroplating industries

    (c) Washing of clothes

    (d) Immersion of ashes

    Answer. (a)

    Explanation: Coliform bacteria found is human intestines and in unburnt corpses.

    Question 5. The pH of water sample collected from a river was found to be acidic in the range of 3.5-4.5, on the banks of the river were several factories that were discharging effluents into the river. The effluents of which one of the following factories is the most likely cause for lowering the pH of river water?

    (a) Soap and detergent factory

    (b) Lead battery manufacturing factory

    (c) Plastic cup manufacturing factory

    (d) Alcohol distillery

    Answer. (b)

    Explanation: Acid spillage from lead battery manufacturing factory can lower down the pH.

    Question 6. The pH range most conducive for life of freshwater plants and animals is

    (a) 6.5 - 7.5

    (b) 2.0 - 3.5

    (c) 3.5 - 5.0

    (d) 9.0 - 10.5

    Ans. (a)

    Explanation: Neutral pH supports all life forms.

    Question 7. The three R's that will help us to conserve natural resources for long term use are

    (a) recycle, regenerate, reuse

    (b) reduce, regenerate, resuse

    (c) reduce, reuse, redistribute

    (d) reduce, recycle, reuse

    Answer. (d)

    Explanation: Reduce, recycle and reuse can conserve the natural resources.

    Question 8. Given below are a few statements related to biodiversity. Pick those that correctly describe the concept of biodiversity

    (i) Biodiversity refers to the different species of flora and fauna present in an area.

    (ii) Biodiversity refers to only the flora of a given area.

    (iii) Biodiversity is greater in a forest.

    (iv) Biodiversity refers to the total number of individuals of a particular species living in an area.

    (a) (i) and (ii)

    (b) (ii) and (iv)

    (c) (i) and (iii)

    (d) (ii) and (iii)

    Answer. (c)

    Explanation: Biodiversity is total number of species of plants and animals present in a given area.

    Question 9. Among the statements given below select the ones that correctly describe the concept of sustainable development?

    (i) planned growth with minimum damage to the environment.

    (ii) growth irrespective of the extent of damage caused to the environment.

    (iii) stopping all development work to conserve the environment.

    (iv) growth that is acceptable to all the stakeholders.

    (a) (i) and (iv)

    (b) (ii) and (iii)

    (c) (ii) and (iv)

    (d) only (iii)

    Answer. (a)

    Explanation: Sustainable development refers to planned growth with minimum damage to the environment while keeping the future of coming generation in mind.

    Question 10. In our country, vast tracts of forests are cleared and a single species of plant is cultivated. This practice promotes

    (a) biodiversity in the area

    (b) monoculture in the area

    (c) growth of natural forest

    (d) preserves the natural ecosystem in the area

    Answer. (b)

    Explanation: Monoculture is cultivation of a single species of plant.

    Question 11. A successful forest conservation strategy should involve

    (a) Protection of animals at the highest trophic level

    (b) Protection of only consumers

    (c) Protection of only herbivores

    (d) Comprehensive program to protect all the physical and biological components

    Answer. (d)

    Explanation: Forest conservation strategy should be in accordance to total biotic and abiotic factors.

    Question 12. The important message conveyed by the 'Chipko Movement' is

    (a) To involve the community in forest conservation efforts

    (b) To ignore the community in forest conservation efforts

    (c) To cut down forest trees for developmental activities

    (d) Government agencies have the unquestionable right to order destruction of trees in forests

    Answer. (a)

    Explanation: 'Chipko Movement' represents sacred feelings of community towards the local forest areas.

    Question 13. In our country, there are attempts to increase the height of several existing dams like Tehri and Almati, dams across Narmada. Choose the correct statements among the following that are a consequence of raising the height of dams

    (i) Terrestrial flora and fauna of the area is destroyed completely.

    (ii) Dislocation of people and domestic animals living in the area.

    (iii) Valuable agricultural land may be permanently lost.

    (iv) It will generate permanent employment for people.

    (a) (i) and (ii)

    (b) (i), (ii) and (iii)

    (c) (ii) and (iv)

    (d) (ii) and (iv)

    Answer. (b)

    Explanation: Dam construction causes destruction of downstream agricultural land and adversely affects the living organisms present there.

    Question 14. Expand the abbreviation GAP

    (a) Governmental Agency for Pollution Control

    (b) Gross Assimilation by Photosynthesis

    (c) Ganga Action Plan

    (d) Governmental Agency for Animal Protection

    Answer. (c)

    Explanation: GAP, 1985 came in existence to check water pollution in river Ganga.

    Question 15. Select the incorrect statement.

    (a) Economic development is linked to environmental conservation.

    (b) Sustainable development encourages development for current generation and conservation for resources for futures generations.

    (c) Sustainable development does not consider the view points of stakeholders.

    (d) Sustainable development is a long planned and persistent development.

    Answer. (c)

    Explanation: Sustainable developments take into consideration both economic growth and ecological conservation simultaneously.

    Question 16. Which of the following is not a natural resource?

    (a) Mango tree

    (b) Snake

    (c) Wind

    (d) Wooden house

    Answer. (d)

    Explanation: Resources that occur naturally within environment are called as natural resources.

    Question 17. Select the wrong statement.

    (a) Forests provide variety of products

    (b) Forests have greater plant diversity

    (c) Forests do not conserve soil

    (d) Forests conserve water

    Answer. (c)

    Explanation: In forests, roots of trees firmly hold the soil particles to protect it from flowing away.

    Question 18. Arabari forests of Bengal is dominated by

    (a) Teak

    (b) Sal

    (c) Bamboo

    (d) Mangrove

    Answer. (b)

    Explanation: Arabari forests of Bengal are dominated by sal trees.

    Question 19. Ground water will not be depleted due to

    (a) Afforestation

    (b) Thermal power plants

    (c) Loss of forest, and decreased rainfall

    (d) Cropping of high water demanding crops

    Answer. (a)

    Explanation: Plantation of trees is called as afforestation.

    Question 20. Opposition to the construction of large dams is due to

    (a) Social reasons

    (b) Economic reasons

    (c) Environmental reasons

    (d) All of these

    Answer. (d)

    Explanation: Dam construction adversely affects local flora and fauna by raising social, economic and environmental problems.

    Question 21. Khadins, Bundhis, Ahara and Kattas are ancient structures that are examples for

    (a) Grains storage

    (b) Wood storage

    (c) Water harvesting

    (d) Soil conservation

    Answer. (c)

    Explanation: Khadins, Bundhis, Ahara and Kattas are ancient water conservation practices.

    Question 22. Pick the right combination of terms which has no fossil fuel.

    (a) Wind, ocean and coal

    (b) Kerosene, wind and tide

    (c) Wind, wood, sun

    (d) Petroleum, wood, sun

    Answer. (c)

    Explanation: Wind and sun are natural resources although wood is a fossil fuel.

    Question 23. Select the eco-friendly activity among the following:

    (a) Using car for transportation

    (b) Using polybags for shopping

    (c) Using dyes for colouring clothes

    (d) Using windmills to generate power for irrigation

    Answer. (d)

    Explanation: Wind is a source of renewable energy.

    Question 24. It is important to make small check dams across the flooded gullies because they

    (i) Hold water for irrigation

    (ii) Hold water and prevent soil erosion

    (iii) Recharge groundwater

    (iv) Hold water permanently

    (a) (i) and (iv)

    (b) (ii) and (iii)

    (c) (iii) and (iv)

    (d) (ii) and (iv)

    Answer. (b)

    Explanation: Small check dams temporary dams across the flooded gullies to prevent adverse effects of flooding on nearby areas and land.

    CBSE Class 10 NCERT Textbooks & NCERT Solutions

    NCERT Solutions for CBSE Class 10 Maths

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF