Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 31st August 2016: English language & Comprehension

May 25, 2018 13:25 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, we have given all 25 solved questions of English language & comprehension asked in SSC CGL tier-1 exam held on 31thAugust, 2016 (Morning shift). Please find the distribution of questions asked in this exam with the table given below-

    Sub-topics

    No. of questions

    Spotting Errors

    3

    Fill in the Blanks

    3

    Antonyms

    1

    Synonyms

    1

    Spelling Errors

    1

    Idioms and Phrases

    3

    One Word Substitution

    3

    Sentence Improvement

    5

    Reading comprehension

    5

    From the above table, we want to prescribe you that you must focus more on Sentence improvement, Reading comprehension, Idioms & Phrases, One-word substitution, Fill in the blanks, and spotting errors. Now, let us take a look of the questions to figure out their difficulty levels -

    Question 1.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word.
    CONSTRAIN

    a. STRESS
    b. CONTRADICT
    c. RESTRICT
    d. OBSTRUCT

    Ans. RESTRICT

    Explanation: ‘Constrain’ is meant for ‘severely restricting the scope’. Hence, option(c.) is the correct answer.

    Question 2.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word.
    NONCONFORMIST

    a. CONVENTIONAL
    b. PRACTICAL
    c. FASHIONABLE
    d. NOMAD

    Ans. CONVENTIONAL

    Explanation: ‘Non-conformist’ is used for a person whose behavior or views do not conform to prevailing ideas or practices. It’s opposite word will be ‘conventional’.

    Question 3.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word.

    a. Erroneous
    b. Eronneous
    c. Erronous
    d. Eroneous

    Ans. Erroneous

    Explanation: ‘Erroneous’ means ‘wrong or incorrect’. Hence, option(a.) is the correct answer.

    SSC CGL 2018 English Language and Comprehension Preparation Strategy: Detailed Chapter-wise Syllabus

     

    Question 4.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
    Although I have never seen the girl before, (A)/ I recognized her at once (B)/ from her photograph (C)/ no error (D)

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D

    Ans. A

    Explanation: The second part of sentence is in past perfect tense. Hence, first part must be in past tense. Therefore, the correct sentence will be-

    “Althougn I had never seen the girl before, I recognized here at once from her photograph.”

    Question 5.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
    There was a (A)/ comparison between (B)/ you and he (C)/ no error (D)

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D

    Ans. C

    Explanation:  The correct formation of this sentence will be-

    “There was a comparision between you and him.”

    Question 6.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
    He flowed into a rage (A)/ at the very (B)/ sight of that man (C)/ No error (D)

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D

    Ans. A

    Explanation: The second form of verb ‘Fly’ is ‘Flew’. Hence, the proper formation of this sentence will be- “He flew into rage at the very sight of that man.”

    Question 7.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative.
    He is _______ connected.

    a. respectively
    b. respective
    c. respectably
    d. respectable

    Ans. respectably

    Explanation: The most appropriate word for this sentence will be ‘respectably’.

    Question 8.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative.
    After retirement, Surti lived _______ Australia.

    a. in
    b. at
    c. over in
    d. over at

    Ans. in

    Explanation: The appropriate preposition for the verb ‘live’ in the given sentence will be ‘in’. hence, the correct sentence will be-“After retirement, surti lived in Australia.”

    Question 9.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative.
    He ________ the low pay.

    a. moan at
    b. complain about
    c. grumbled at
    d. ran after

    Ans. grumbled at

    Explanation: ‘Grumble’ is used for ‘complaining or protest about something in a bad-tempered but typically muted way’. Hence, this word represents the context in more meaningful way.

    Question 10.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
    Pros and Cons

    a. Professionals
    b. Con artists
    c. Professionals and con artists
    d. Advantages and disadvantages

    Ans. Advantages and disadvantages

    Explanation: The pros and cons of something are its advantages and disadvantages, which you consider carefully so that you can make a sensible decision.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

     

     

    Question 11.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
    Once in a blue moon

    a. Very rarely
    b. Common
    c. Predictable
    d. Ordinary

    Ans. Very rarely

    Explanation: This phrase is used to represent the very rare or almost never situation.

    Question 12.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
    Fish out of water

    a. Dehydrated
    b. Comfortable position
    c. An uncomfortable position
    d. Fish in an aquarium

    Ans. An uncomfortable position

    Explanation: This phrase is used for a person, who does not feel comfortable in a new environment.

    Question 13.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.
    A remedy for all diseases

    a. Antiseptic
    b. Antibiotic
    c. Narcotics
    d. Panacea

    Ans. Panacea

    Explanation: ‘Panacea’ is a medicine which is used as a remedy for all diseases.

    Question 14.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.
    Of the highest quality

    a. Productive
    b. Reactive
    c. Superlative
    d. Relative

    Ans. Superlative

    Explanation: Superlatives are used for representing something of the highest quality.

    Question 15.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.
    A place of shelter for ships

    a. Harbour
    b. Helipad
    c. Port
    d. Barrack

    Ans. Harbour

    Explanation:  A harbor or harbour is a sheltered body of water where ships, boats, and barges can be docked. 

    Question 16.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, Choose "No improvement".
    His wife is as tall if not, taller than him.

    a. as tall as, if not
    b. as taller if not
    c. not as tall but as
    d. No improvement

    Ans. as tall as, if not

    Explanation: The correct sentence will be- “His wife is as tall as if not, taller than him.”

    Question 17.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part, which will improve the sentence. In case no improvement is needed, Choose "No improvement".
    He is a fast bowler of repute, but his yesterday's performance was not up to the mark.

    a. performance for yesterday
    b. yesterday performance
    c. performances for yesterday
    d. No improvement

    Ans. No improvement

    Explanation: The sentence needs no improvements as it follows all grammar rules.

    Question 18.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, Choose "No improvement".
    Owing to his respiratory problems the doctor has told him to refrain from smoking.

    a. to not refrain from
    b. to refrain to
    c. to refrain not from
    d. No improvement

    Ans. No improvement

    Explanation: The sentence needs no improvements as it follows all grammar rules.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

     

     

    Question 19.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, Choose "No improvement".
    He is suffering from fever for a week.

    a. was suffering
    b. had suffering
    c. has been suffering
    d. No improvement

    Ans. has been suffering

    Explanation: In the sentence, time frame is given. Hence, it must be interpreted in present perfect continuous tense. Therefore, the correct sentence will be-“He has been suffering from fever for a week.”

    Question 20.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, Choose "No improvement".
    None knows how it was happened.

    a. was happen
    b. has happened
    c. happened
    d. No improvement

    Ans. happened

    Explanation: It is a simple sentence in Active Voice. Hence, the correct sentence will be-“None knows how it happened.”

    Question 21.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
    The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.
    I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.
    Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather."What's this?" asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.
    We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?


    What had the writer given up hope?

    a. To be able to withstand this snowstorm
    b. To be able to fight her way against the wind
    c. That the snowstorm would improve
    d. To find shelter from the wind

    Ans. To find shelter from the wind

    Explanation: The supporting lines for this answer is-“. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.”

    Question 22.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
    The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.
    I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.
    Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather."What's this?" asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.
    We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

    What did the two friends find while searching for shelter?

    a. A haunted hut
    b. A deserted hut
    c. A very old hut
    d. A very small hut

    Ans. A deserted hut

    Explanation: The supporting lines for this answer is-“. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.”

    Question 23.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
    The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.
    I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.
    Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather."What's this?" asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.
    We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

    Why did the writer step cautiously inside the cabin?

    a. Because she was feeling so cold that her legs had become numb
    b. Because she could not see clearly in the dark
    c. Because the wind made it difficult for her to enter quickly
    d. Because the cabin was very dusty

    Ans. Because she could not see clearly in the dark

    Explanation: The supporting lines to this answer is-“It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.”

    Question 24.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
    The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.
    I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.
    Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather."What's this?" asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.
    We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

    What did Jane find?

    a. A necklace made of gold
    b. A necklace made of red ruby
    c. A red-coloured necklace
    d. A golden necklace with a pendant on it

    Ans. A golden necklace with a pendant on it

    Explanation: The answer can be inferred from the following lines-“She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam.”

    Question 25.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
    The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us.
    I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and musty-smelling, but at least it was sheltered and dry.
    Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather."What's this?" asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.
    We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon?

    What was the strange thing about the necklace?

    a. It was made of marble
    b. It was pink in colour
    c. There was no dust in it
    d. There was a picture on the pendant

    Ans. There was no dust in it

    Explanation: Consider the following lines for the mentioned answer-“ A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous wine-red in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago.”

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF