Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA & NA (II) 2017 Exam: English Practice Questions – Antonyms 02

Jul 24, 2017 14:01 IST

    NDA I 2017 Exam English Exam Sentence Improvement Questions=

    For the benefit of NDA & NA (II) 2017 Exam aspirants, the Jagran Josh is providing practice questions on Antonyms. The answers to the questions along with the detailed explanations will help the aspirants in improving their scores in the exam that will be held on 10 September 2017.

    Directions:  Each of the following questions consists of a word printed in capital letters followed by four words or phrases. Select the word or phrase which is most nearly opposite to the capitalized word in meaning.

    1.    PIQUANT
        (a)    factitious
        (b)    vain
        (c)    insipid
        (d)    vulture
        (e)    chromatic
    Ans. (c)
    Piquant means lively or interesting. The opposite would be insipid, which means tasteless.
    2.    OPPORTUNE
    a)    dialectical
    b)    mutable    
    c)    unplanned
    d)    ill–timed
    Ans. (d)
    Something opportune would be at the right time; therefore ill–timed would be the correct choice.
    3.    PETULANT
    a)    irascible
    b)    cheerful    
    c)    uncouth
    d)    abnormal
    Ans. (b)
    Petulant means irritable; the opposite would be cheerful
    4.    SAVOURY
    a)    apathetic
    b)    clandestine    
    c)    pliant
    d)    unpalatable
    Ans. (d)
    Savoury means pleasant; the antonym would be unpalatable.
    5.    SATIATED
    a)    satirical
    b)    centaur    
    c)    gorgeous
    d)    hungry
    Ans. (d) hungry
    Satiated means satisfied to the full; the opposite would be hungry.
    6.    RECLUSIVE
    a)    morbid
    b)    obscure
    c)    gregarious
    d)    rustic
    Ans. (c) gregarious
    To be reclusive means to be withdrawn from others. The opposite is gregarious, which means sociable.
    7.    COURTEOUS
    a)    flaccid
    b)    emolient    
    c)    insolent
    d)    scrupulous
    Ans. (c)
    When you are courteous, you are polite; the opposite would be insolent.
    8.    USURP
    a)    repair
    b)    reduce
    c)    produce quickly
    d)    own rightfully
    Ans. (d)
    To usurp means to seize without legal right; the antonym is to own rightfully.
    9.    ACRIMONIOUS
    a)    alluvial
    b)    apocalyptic
    c)    cursive
    d)    harmonious
    Ans. (d) harmonious
    Something acrimonious is characterized by harshness; the best answer here would be harmonious.
    10.    SKEPTICAL  
    a)    cryptic
    b)    credulous
    c)    discursive
    d)    eminent
    Ans. (b)
    One being skeptical means he/she has doubts or reservations. The opposite would be credulous which means uncritical.

    NDA II 2017 Exam: English Practice Questions – Sentence Improvement 01

    NDA & NA (I) 2017 Exam Result Declared; Find out Strategy for SSB Interview

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF