1. Home
  2. |  
  3. MBA |  

MH-CET Logical and Verbal Reasoning Practice Questions Set-4

Aug 9, 2018 15:35 IST
    MH CET Logical and Verbal Reasoning Practice Questions Set 4
    MH CET Logical and Verbal Reasoning Practice Questions Set 4

    Directions (1-2): Study the following information and answer the questions given below:

    Eight friends-A, B, C, D, E, F, G and H-are sitting around a circular table not necessarily in the same order. Three of them are facing outward while five are facing towards the centre. There are equal number of males and females in the group. C is facing the centre. E is sitting third to the right of C.

    F is sitting third to the left of E. Three persons are sitting between F and B. The immediate neighbours of B are females. G is sitting third to the right of F. D is sitting third to the right of A. A is not an immediate neighbour of E. The immediate neighbours of E are males and are facing the centre. The immediate neighbours of D are females and face outside. The one sitting third to the left of B is a male. No female is an immediate neighbour of G.

    1. Which of the following statements is true regarding H?

    a) The one who is second to the right of H is a female.

    b)  H is facing the centre.

    c) H is a male.

    d) The immediate neighbors of H are facing outside.

    e) None is true

    2. Four of the following five are alike in a certain way based on their seating positions in the above arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

    a) BE

    b) C G

    c) G A

    d) DH

    e) AF

    3. In the question given below, which one of the five answer figures should come after the problem figures, if the sequence were continued:  

    4.

    5. What is the value of ‘?’ in the below matrix ?

    6

    1

    5

    2

    1

    1

    4

    2

    2

    ?

    3

    2

    7

    1

    6

    8

    3

    5

    a) 4

    b) 5

    c) 6

    d) 7

    e) None of these

    6. Find the missing number:

    7 ? 4
    2 5 3
    1 6 3

    a) 1

    b) 4

    c) -1

    d) -3

    e) -5

    7. Which of the following books are not together?

    a) Political science and Current Affairs

    b) Economics and Thermodynamics

    c) Economics and Current Affairs

    d) Political Science and Thermodynamics

    e) None of these

    8. Which is the book between the two books on Thermodynamics?

    a) Current Affairs

    b) Economics

    c) Political Science

    d) No book

    e) None of these

    9. Which are the books at the second top and second last in the order?

    a) Economics and Current Affairs

    b) Thermodynamics and Political science

    c) Economics and Thermodynamics

    d) Two books on Economics

    e) None of these

    10. In each of the following question some statements are given. On basis of the statements determine which conclusion/s is/are true.

    Statements: No bag is toy. Some curtains are toys. All walls are curtains.

    Conclusions:

    I. No wall is bag.

    II. Some walls are toys.

    III. No toy is wall.

    IV. Some bags are curtains.

    a) Only III follows

    b) Only either II or III follows

    c) Only I follows

    d) Only I and either II or III follow

    e) None of these

     

    Question Answer
    1. A
    2. C
    3. D
    4. E
    5. B
    6. C
    7. D
    8. B
    9. A
    10. B

    Explanation: 2.

     


    Explanation: 3.  The figure gets laterally inverted and vertically inverted alternately.

    Explanation: 4. Only in figure (e), the shadings occupy similar positions in the two halves of the circle.

    Explanation: 5. The sum of numbers in the second and third column equals the number in the first column.

    Explanation: 6. Sum of all the columns of the matrix are 10. There are eight books kept on over the other. Two books each on Thermodynamics and Current Affairs, three books on Economics and one book on Politics. One Economics book is between two books on Thermodynamics while the book above the book on Political Science is a current affairs book. Counting from the top, the second, fifth and sixth books are on Economics. Two of them are between the books on Current Affairs.

    Explanation:9.

    Thermodynamics

    Economics

    Thermodynamics

    Current Affairs

    Economics

    Economics

    Current Affairs

    Political Science


    Explanation:10.

    Also Read

    List of Colleges Offering MBA in India

    List of Colleges Offering MBA  in Dehradun

    List of Colleges Offering MBA in Jaipur

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    X

    Register to view Complete PDF