GK Questions with Answers on Rajasthan

Test your knowledge with this GK Quiz on Rajasthan. Learn about interesting facts, geography, history, state symbols, and heritage related to Rajasthan.

Aug 13, 2026, 18:37 IST

Rajasthan, famously known as the "Land of Kings," is the largest state in India by area. It is known for its forts, vibrant culture, rich history, and the Thar Desert. Rajasthan occupies a special place among the states of India due to its rich history and heritage.

Learning about the state symbols, history, physical geography of Rajasthan is highly beneficial for school students as well as aspirants preparing for various competitive exams like RPSC , SSC, UPSC, IBPS, Railways, State PCS, etc.

GK Quiz on Rajasthan

Here are some of the GK questions with answers on Rajasthan which will help you learn more about Rajasthan.

1. How big is Rajasthan in terms of area?

Answer: 342, 239 square kilometers

Explanation: Rajasthan is the largest state in India in terms of area and it covers an area of 342,239 square kilometers, accounting for approximately 10.4% of the total geographical area of India.

2. When is 'Rajasthan Diwas' or Rajasthan Formation Day celebrated every year?

Answer: March 30

Explanation: The state of Rajasthan was officially formed on March 30, 1949, when major princely states merged to form the Greater Rajasthan. The merging of the princely states is celebrated as Rajasthan Diwas or Rajasthan Formation Day.

3. What is the capital city of Rajasthan?

Answer: Jaipur

Explanation: The capital city of Rajasthan is Jaipur, it was founded in 1727 by Maharaja Sawai Jai Singh II. It is famously called as the Pink City of India due to presence of pink terracotta architecture. It is recognised as a UNESCO World Heritage site on July 6, 2019.

4. Which tree is recognised as the state tree of Rajasthan?

Answer: Khejri

Explanation: Khejri tree which is vital to the desert ecology providing fodder and food source for animals and humans in the desert, is known as the tree of life or the king of desert. It is recognised as the state tree of Rajasthan.

5. What is the State Bird of Rajasthan?

Answer: Great Indian Bustard

Explanation: The state bird of Rajasthan is Great Indian Bustard. It was officially declared the state bird in 1981. It is a critically endangered bird found primarily in the Desert National Park in the Barmer and Jaisalmer regions of the Thar desert.

6. What are the State Animals of Rajasthan?

Answer: Chinkara and Camel

Explanation: There are two state animals of Rajasthan, one is Chinkara or the Indian Gazelle, it gained the recognition on 1981. While the camel was added as state animal of Rajasthan in 2014 for protecting the desert species

7. What is the State Flower of Rajasthan?

Answer: Rohida

Explanation:  Rohida is recognised as the state flower of Rajasthan in 1983.  It is also known as Desert Teak or Marwar Teak. The flower is of vivid orange yellow colour and blossoms during the spring season.

8. What is the official state folk dance of Rajasthan?

Answer: Ghoomar

Explanation: The state dance of Rajasthan is Ghoomar, it was originally performed by the Bhil tribe for appeasing Goddess Saraswati and was later adopted by Rajputs.

9. Who was the first Chief Minister of Rajasthan?

Answer: Hiralal Shastri

Explanation: The first chief minister of Rajasthan was Pandit Hiralal Shastri. He took the office on March 30, 1949, serving until January 1951.

10. Which is the largest district in Rajasthan by area?

Answer: Jaisalmer

Explanation: The largest district in Rajasthan is Jaisalmer, with an area of 38,401 square kilometers, it constitutes around 9% of the total area of the state of Rajasthan.

Check out some more interesting articles from the general knowledge section to boost your knowledge of national and international topics. Stay connected with Jagran Josh for more topics like this.

Mrigank Chakraborty

Deputy Manager - Editorial

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Just Now

Result Updates