SSC CGL Exam 2026: The Staff Selection Commission (SSC) is conducting the Tier 1 of Combined Graduate Level (CGL) Examination 2026 starting from 30 September onwards. The exam will go on till 30 October 2026. The exam is conducted across these many days to accommodate a large number of candidates. A total of 12,256 vacancies have been announced by SSC to fill through this recruitment drive. The candidates who are appearing for the Tier 1 examination should prepare well using the previous year question papers as well as the mock tests till their exam day arrives. Here we are providing sample questions to practice for the Tier 1 examination.
SSC CGL Exam 2026 Highlights
The SSC is the body responsible to conduct the CGL examination each year to recruit candidates for Group B & C posts including Assistant Accounts Officer, Assistant Audit Officer, Assistant Section Officer (ASO), Sub Inspector (CBI), Inspector (Central Excise), and others. Check the highlights in the table below:
|
Particulars
|
Details
|
|
Conducting Body
|
Staff Selection Commission (SSC)
|
|
Exam Name
|
Combined Graduate Level Examination (CGL) 2026
|
|
Post Name
|
Group B & Group C
|
|
Qualification
|
Bachelor’s Degree
|
|
Tier 1 Exam Date
|
30 September to 30 October 2026
|
|
How many Shifts?
|
Three shifts each day
|
|
City Slip Release Date
|
22 September 2026
|
|
Selection Process
|
Tier 1, Tier 2, Document Verification
|
|
Official Website
|
ssc.gov.in
|
SSC CGL Tier 1 Exam Shift Timings 2026
The SSC CGL Tier 1 exam is scheduled to be held between 30 September to 30 October 2026. The exam will be conducted in three shifts across all these dates. The candidates are advised to report 1 hour 30 minutes before the exam time and the gates will be closed half an hour before the exam starts.
|
SSC CGL Exam 2026 Shift
|
Reporting Time
|
Gate Closure Time
|
Exam Duration
|
|
Shift 1 (Morning)
|
08:30 am
|
09:30 am
|
10:00 am to 11:00 am
|
|
Shift 2 (Evening)
|
12:00 pm
|
01:00 pm
|
01:30 pm to 02:30 pm
|
|
Shift 3 (Afternoon)
|
03:30 pm
|
04:30 pm
|
05:00 pm to 06:00 pm
|
SSC CGL Tier 1 Sample Questions 2026
In this section we are providing some of the sample questions for the convenience of the students so that they can practice for their upcoming exam. These questions have been taken from the SSC CGL Previous year question papers covering sections such as English, Quant, Reasoning, GK, etc.
Q1. A man said, “My father’s wife’s only son is the brother of your mother.” How is the man related to you?
(a) Uncle
(b) Father
(c) Grandfather
(d) Brother
Answer: (a)
Q2. In the following question, the second word is related to the first word by a specific pattern of letter
transformation. Identify the same pattern and apply it to the third word to find the correct option that completes
the analogy.
COLD : FRPE :: WARM : ?
(a) ZDUN
(b) ZDVP
(c) ZDVN
(d) YDUP
Answer: (c)
Q3. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following
series.
XZYX, XYXX, XXWX, XWVX, ?
(a) XVUX
(b) XTVX
(c) XUVX
(d) XUTX
Answer: (a)
Q4. In a certain code language, 'NAME’ is written as 'FNBO' and 'NANO' is written as
'POBO’. How will 'NAIL’ be written in that language?
(a) MOBJ
(b) MJOB
(c) MOJB
(d) MJBO
Answer: (d)
Q5. The position of how many letters will remain unchanged if each of the letters in the
The word ‘NIGHTMARES’ is re-arranged in the English alphabetical order from left to right?
(a) One
(b) Four
(c) Two
(d) Three
Answer: (b)
Q6. If @ = ×, # = -, $ = ÷ and % = +, then evaluate:
8 @ 3 # 4 % 6 $ 2
(a) 26
(b) 23
(c) 24
(d) 20
Answer: (b)
Q7. In each of the following questions, a group of three numbers/symbols is given in each option. Identify the
group that does NOT follow the same pattern as the others.
(a) C3 : E5 : G7
(b) D4 : F6 : H8
(c) E5 : G7 : I9
(d) F6 : H8 : J11
Answer: (d)
Q8. Details about Sudarshana lake is given in a rock inscription at Girnar (Junagarh),
which was composed to record the achievements of the Shaka ruler —-----.
(a) Chashtana
(b) Rudradaman I
(c) Rudrasimha III
(d) Maues
Answer: (b)
Q9. -------- is an industry association and self-regulatory organisation (SRO) whose
primary objective is to work towards the robust development of the microfinance
sector.
(a) NABARD
(b) Self-help Group Association
(c) Microfinance and Investments Regulatory Authority
(d) Microfinance Institutions Network
Answer: (d)
Q10. Which of the following Harappan sites is known for a unique water harnessing system and storm-water
drainage?
(a) Lothal
(b) Dholavira
(c) Kalibangan
(d) Banawali
Answer: (b)
