UP Police Constable GK Important Questions 2026: Top MCQs for Constable Bharti Exam
The UP Police Constable Exam 2026 GK section is highly important, carrying around 38 questions. The article shares 20 important multiple-choice questions from topics like Indian history, geography, economy, Uttar Pradesh GK, environment, and police administration. These practice questions help candidates understand the exam level, revise important facts, and strengthen preparation for better scoring in the examination.
Key Points
- UPPRB will conduct the UP Police Constable Exam 2026 from June 8-10 for 32,679 vacancies.
- The general knowledge section is crucial, comprising nearly 38 questions.
- Jagran Josh provides important GK questions for constable exam preparation.
The Uttar Pradesh Police and Promotion Board (UPPRB) will conduct the UP Police Constable Exam 2026 for 32,679 vacancies from June 8 to 10, 2026. The general knowledge section is of utmost importance in the constable bharti exam, with a good amount of questions asked from it by candidates. Nearly 38 questions are asked in the exam. Candidates have a chance to master this section and score good marks in the exam. The UP Police Constable GK section consists of questions on various topics like general science, Indian history, the Indian constitution, Indian economy & culture, agriculture, commerce & trade, population, environment & urbanization, geography (India & the world), natural resources, education, and UP culture & social practices. UP Revenue, Police & Administration, and Human Rights
For candidate preparation, Jagran Josh is providing you with some important questions of GK for the constable exam. These questions will help you to understand the level and type of the questions asked in the exam and provide useful insights into the questions that are important from the exam perspective.
Also Check: UP Police Constable City Slip 2026
UP Constable General Knowledge Important Questions
The UP Constable GK syllabus includes all the important topics and concepts that candidates need to prepare for the examination. It helps us to understand what to study and what not to. We have compiled a list of 20 questions that are considered very important from an exam perspective.
Q 1 The cultivation, growing and harvesting of grapes is known as which of the following ?
1) Sericulture
2) Viticulture
3) Pisciculture
4) Horticulture
Ans 2) Viticulture
Q 2 What is the highest post for the Census Organisation in India?
1) Deputy Registrar General
2) Census Officer
3) Sr. Technical Director Registrar General & Census Commissioner, India
4) Sr. Technical Director
Ans 3) Sr. Technical Director Registrar General & Census Commissioner, India
Q 3 The parts of which of the following states had evolved a local system of canal irrigation called kulhs over four hundred years ago ?
1) Karnataka
2) Gujarat
3) Kerala
4) Himachal Pradesh
Ans 4) Himachal Pradesh
Q 4 Surha Taal is the famous sanctuary that also receives many migratory birds from Siberia and other colder regions, is located at which of the following districts of Uttar Pradesh?
1) Ballia
2) Gonda
3) Sant Kabir Nagar
4) Etah
Ans 1) Ballia
Q 5 Which of the following is the state tree of Uttar Pradesh?
1) Oak
2) Bamboo
3) Ashoka
4) Banyan
Ans 3) Ashoka
Q 6 Banaras Hindu University was founded by Pandit Madan Mohan Malaviya with cooperation of whom among the following ?
1) Madam Bhikaiji Cama
2) Sardar Vallabhbhai Patel
3) Rabindranath Tagore
4) Dr Annie Besant
Ans 4) Dr Annie Besant
Q 7 Give full form of UPSSF
1) Uttar Pradesh Social Security Force
2) Uttar Pradesh Special Security Force
3) Uttar Pradesh Social Source Force
4) Uttar Pradesh Solid Security Force
Ans 2) Uttar Pradesh Special Security Force
Q 8 Rabindranath Tagore had renounced his "Knighthood" and expressed his pain and anger after which of the following events of Indian National Movement?
1) Partition of Bengal
2) Komagata Maru Incident
3) The Jallianwala Bagh Massacre
4) A baton charge of police on Lala Lajpat Rai
Ans 3) The Jallianwala Bagh Massacre
Q 9 Blue Revolution is related to which of the following?
1) Cotton Production
2) Fisheries Production
3) Water Pollution
4) Dairy Production
Ans 2) Fisheries Production
Q 10 Yaya Tso is the first Biodiversity Heritage Site (BHS) situated in which of the following States/UTs of India?
1) Ladakh
2) Himachal Pradesh
3) Jammu & Kashmir
4) Uttarakhand
Ans 1) Ladakh
Q 11 Who among the following was the first Chief Minister of the State of Uttar Pradesh after the Independence of India ?
1) Shri Yogi Adityanath
2) Shri Gobind Ballabh Pant
3) Shri N.D. Tiwari
4) Shri Kalyan Singh
Ans 2) Shri Gobind Ballabh Pant
Q 12 The highest peak in southern India is Anamudi that is situated in which of the following mountain ranges?
1) Nilgiri Range
2) Vindhya Range
3) Velikonda Range
4) Balaghat Range
Ans 1) Nilgiri Range
Q 13 The state border of Uttar Pradesh does not touch the border of which of the following states?
1) Telangana
2) Uttarakhand
3) Haryana
4) Bihar
Ans 2) Uttarakhand
Q 14 An economy in which there is both the private sector and the Government, is known as which of the following?
1) Merged Economy
2) Outcrossed Economy
3) Mixed Economy
4) Hybrid Economy
Ans 3) Mixed Economy
Q 15 The idea of a nationwide GST in India was first proposed by which of the following?
1) The Kelkar Task Force
2) Basel Committee
3) Rekhi Committee
4) C Rangarajan Committee
Ans 1) The Kelkar Task Force
Q 16 The Census Operations in India have been carried out in how many phases in the year 2011?
1) One
2) Three
3) Two
4) Four
Ans 3) Two
Q 17 The Dudhwa National Park of Uttar Pradesh is located in which of the following districts?
1) Lakhimpur Kheri
2) Prayagraj
3) Meerut
4) Shahjahanpur
Ans 1) Lakhimpur Kheri
Q 18 In which year GST laws were implemented that replaced a complex web of Central and State taxes ?
1) 2015
2) 2017
3) 2021
4) 2019
Ans 2) 2017
Q 19 What is the tagline of Uttar Pradesh Police?
1) Seva, Veerta, Bandhuta
2) Satyamev Jayate
3) Seva, Suraksha, Shanti
4) Suraksha Aapki, Sankalp Hamara
Ans 4) Suraksha Aapki, Sankalp Hamara
Q 20 Give the full form of NIA.
1) National Incubation Agency
2) Naval Investigation Agency
3) New Investigation Agency
4) National Investigation Agency
Ans 4) National Investigation Agency
Deepanshu Upadhayaya is an education journalist with expertise in covering recruitment examinations, government job notifications, and UPSC success stories. Over the course of his career, he has worked with leading media organizations such as Times Network Digital and is currently associated with Jagran New Media, where he covers competitive examinations, recruitment drives, admit cards, results, and exam preparation-related content. A graduate of Motilal Nehru College, University of Delhi, Deepanshu brings a strong understanding of the education sector, through his accurate, timely, and reader-friendly approach. He also holds Master's degrees in Economics and Mass Communication. Apart from covering education news, Deepanshu enjoys singing, playing cricket, and reading books. He can be reached at deepanshu.upadhayaya@jagrannewmedia.com.