Jagran Josh Logo

General Knowledge (GK) Quiz: India Questions & Answers

Apr 18, 2017 16:15 IST
GK Quiz India
GK Quiz India

India, also known as Bharat, is a Union of States. It is a Sovereign Socialist Secular Democratic Republic with a parliamentary system of government. The Constitution provides that there shall be a Council of Ministers with the Prime Minister as its head to aid and advice the President, who shall exercise his/her, functions in accordance with the advice. The real executive power is thus vested in the Council of Ministers with the Prime Minister as its head. Here, we are giving study material and 1000+ and 500+ GK Questions and Answers which will test the knowledge of students who are preparing for different competitive exam.

General Knowledge (GK) Questions & Answers on India: An Overview

1.  Which of the following part of the Sun is visible during eclipse?

A. Photosphere

B. Chromosphere

C. Corona

D. None of the above

Ans: C

2. Which of the following planet’s atmosphere contains hydrogen, helium, methane and ammonia?

A. Saturn

B. Jupiter

C. Mars

D. Earth

Ans: B

3. Which of the following planets in the solar system that rotates north to south?

A. Saturn

B. Jupiter

C. Mars

D. Earth

Ans: A

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

4. Which of the following is/are the intsruments of monetary policy?

A. Interest Rate

B. Cash Reserve Ratio

C. Repo Rate

D. All of the above

Ans: D

5. Which policy deals in the taxation, public expenditure, public debt etc?

A. Monatary Policy

B. Fiscal Policy

C. Budget Deficit

D. Reverse Repo Rate

Ans: B

6. What do you understand by Bank rate?

A. It is a rate at which Reserve Bank of India lends money to the commercial banks of the country.

B. It is the rate at which the central bank of a country (Reserve Bank of India in case of India) borrows money from commercial banks within the country.

C.  It is concerned with such equity shares whose purchase is extremely safe.

D. It refers to the process of bringing down the prices moderately from their high level without any adverse impact on production and employment.

Ans: A

500+ GK Questions & Answers on Indian Economy

7. Champa was the capital of which Mahajanpadas?

A. Vatsa

B. Kosala

C. Magadha

D. Anga

Ans: D

8. Which of the following Mahajanpadas covered present day Bundelkhand region?

A. Kashi

B. Malla

C. Chedi

D. Vatsa

Ans: C

9. What was the symbol of first Jain Tirthankara i.e. Rishabhanatha?

A. Bull

B. Elephant

C. Monkey

D. Moon

Ans: A

10. Who among the following designated as Revenue Officer?

A.  Amir-i-akhur

B. Amir-i-dad

C. Amir

D. Amil

Ans: D

11. What does the term Mameluq signifies?

A. Slave born to the free parents

B. Child of slave parents

C. Slave child of slave parents

D. None of the above

Ans: A

12. Who built the Brihadeshwara temple?

A. Parantaka I

B. Anurudhapura

C. Rajaraja I

D. Rajaraja

Ans: C

13. Which commission was formed to evaluate the achievements of Wood Dispatch of 1854?

A. Butler Commission

B. Hunter Commission

C. Henry Commission

D. Sadler Commission

Ans: B

14. During which movement, singing Vande Mataram was meant to sedition?

A. Quit India Movement

B. Swadeshi Movement

C. Individual Satyagraha

D. Civil Disobedience

Ans: B

15. Who led Dandi March from Trichinopoly to Vedaranyam during civil disobedience movement?

A. Chinappa

B. M K Gandhi

C. C. Rajagopalachari

D. Sarojini Naidu

Ans: C

1000+ GK Questions & Answers on Indian History

16. Which of the following is not the salient feature of Indian Constitution?

A. Lengthiest written Constitution

B. Blend of Rigidity and Flexibility

C. Parliamentary form of Government

D. Dual Citizenship

Ans: D

17. Which of the following article of the Indian Constitution deals with the “Right to elementary education?”

A. Article 14

B. Article 21

C. Article 21A

D. Article 24

Ans: C

18. Which of the following fundamental rights is available for both citizens and foreigners?

A. Freedom of conscience and free profession, practice and propagation of religion

B. Protection of language, script and culture of minorities

C. Equality of opportunity in matters of public employment

D. Right of minorities to establish and administer education institutions

Ans: A

500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance

In the above link of complete study material and 1000+ and 500+ GK Questions and Answers which will test the knowledge of students who are preparing for different competitive exam.

Highlights
  • Citing safety concerns, non-Kashmiri students demand
  • They are also calling for action against cops who lathicharged students
  • NIT campus has been tense since students clashed over Indias T20 defeat

Post Comment
59 Comment

sonam,

According to me , JagranJosh has published an extremely easy quiz. Since I am familiar to it I suggest to publish a difficult quiz.

nandy,

nice

Saurabh Singh,

These are nice questions which provide us knowledge

aaradhya,

it is very simple question I m senior it is like a jonior

aruna,

arunaputta1310@gmail.com

rohit,

this question is very simple.

HSrividya,

need GK questions in india level

Alokik tewari,

The Questionnare is really very simple and I like it yeh for small children.

jayansh joshi,

jayanshjoshi13@gmail.com

silambarasan,

i am like very much and very simple ya

tasneem kauser,

awesome Gk quiz

Kamal krushna biswal,

Old AG Colony,unit 4,H-205,Bhubaneswar

aliasgar,

aliasgar2000@yahoo.com

Usha Shetty,

Simle Calculation

Ansari Tabassum,

I like very much this quiz about more knowledge.

mukul,

nice

sahil anjane,

bad game forever.

mohdyusuf,

please answer this

ayuhman ,

you should keep full world quiz

kajal pandey,

I studying in class 4 in school K.V AKKULAM IN TVM. and my question is what is a scratch addition ?

SRILAXMI,

please send any quiz competitive in the mailID

shivam ,

so good

rishika singh,

what is this

ifrah,

nice game

preetikumari,

wow

Suggested Colleges

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
X

Register to view Complete PDF