Jagran Josh Logo

General Knowledge (GK) Quiz: Questions and Answers on Indian States

Apr 20, 2017 17:20 IST
GK Quiz Indian States
GK Quiz Indian States

India i.e. Bharat is a 'Union of states' rather than 'Federal of States' which is comprised 29 states and seven union territories. The Constitution distributes legislative powers between the Parliament and state legislatures. The Parliament is bicameral - the lower house is known as the Lok Sabha and the upper house is known as the Rajya Sabha. At the state level, some legislatures are bicameral and are run along the lines of the two houses of the national Parliament. Here, we are giving five GK Questions and answers on the India and its states along with study material and question bank of Indian Geography, Environment & Ecology, History of India, Indian Economy, Indian & Governance, and General Science.

Indian State

1. Which is the largest state in India in terms of area?

A. Rajasthan

B. Madhya Pradesh

C. Maharashtra

D. Gujarat

Ans: A

2. Which of the following state and UTs is also known as ’French Riviera of the East'?

A. Daman & Diu

B. Puducherry

C. Goa

D. Kochi

Ans: B

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

3. Which Indian state is popularly known as "God's Own Country"?

A. Gujarat

B. Madhya Pradesh

C. Kerala

D. Lakshadweep

Ans: C

4. _______is a popular state which is known for its beauty and splendour and also known as 'Devbhoomi'.

A. Nagaland

B. Jammu & Kashmir

C. Uttarakhand

D. Himachal Pradesh

Ans: D

500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance

5. ________is popularly known as the 'Land of the Highlanders' and is one of the states of the Northeast India.

A. Mizoram

B. Manipur

C. Arunachal Pradesh

D. Nagaland

Ans: A

6. Which of the following Indian state is known for the meeting point of Mongoloids and Caucasoid?

A. Himachal Pradesh

B. Assam

C. Bihar

D. West Bengal

Ans: B

500+ GK Questions & Answers on Indian Economy

7. Which is place is known for its lip-licking Panchranga Achaar?

A. Bihar

B. Haryana

C. Gujarat

D. Rajasthan

Ans: C

8. Which of the following Indian state to provide 100% electricity, metalled road and portable drinking water to its entire village?

A. Madhya Pradesh

B. Haryana

C. Gujarat

D. Haryana

Ans: D

1000+ GK Questions & Answers on Indian History

9. Which of the following state of India is a treasury of places of pilgrimage and anthropological value?

A. Himachal Pradesh

B. Assam

C. Bihar

D. West Bengal

Ans: A

10. Namma Metro rapid transport system is operationalised in which state in India?

A. Tamil Nadu

B. Karnataka

C. Maharashtra

D. Goa

Ans: B

In the above GK Questions and Answers concretise the reading of the student which will help in the preparation for the upcoming exams like UPSC, State Services, SSC, CDS, NDA, IBPS, SBI and Railways.

India: An Overview | States of India

Highlights
  • Citing safety concerns, non-Kashmiri students demand
  • They are also calling for action against cops who lathicharged students
  • NIT campus has been tense since students clashed over Indias T20 defeat

Post Comment
7 Comment

nayana,

liked it !but.......... expected more

maruti Bombri,

very good for practise

sonali,

question paper are very good for practise

aishwarya,

no quiz ...only answers..!

murali,

it is very nice to about this type sites&these can enlarge our skills.from now onwards iam ready to ride on this site

rajesh vv,

i am

devanshi sharma,

the first n the final step 2 enhance n enrich ur g.k. ability....

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
X

Register to view Complete PDF