Jagran Josh Logo

General Knowledge Quiz: Questions and Answers India Emblems, Flags etc.

Sep 1, 2011 14:18 IST
GK  Quiz: India Emblems, Flags etc.
GK Quiz: India Emblems, Flags etc.

The emblem of the country is the graphic representation as a distinctive badge of the nation and the symbol of sovereignty. It is used for official purposes only and requires sincere respect from the citizens of India. Here, we are giving a set of 10 questions in the form of General Knowledge Questions and Answers (GK Quiz) based on the India, its emblems, flags and more. This set will make you more knowledgeable for the exam like IAS/PCS/SSC/CDS and other.

1. The National Emblem is thus symbolic of contemporary India's affirmation of its ancient commitment to ______and _______.

A. Universal Brotherhood and integrity

B. World peace and goodwill

C. Fraternity and Unity

D. None of the above

Ans: B

2. What do the terms Satyameva Jayate on the state emblem mean?

A. Truth will live on

B. Only Truth Prevails

C. Truth will Triumph

D. Truth Lives On

Ans: C

3. The Chakra on the Indian Flag is in what colour?

A. Black

B. Navy Blue

C. Dark Brown

D. Gray

Ans: B

4. How many spokes are on the Chakra in the Indian Flag?

A. 24

B. 26

C. 28

D. 30

Ans: A

5. On which year was the Jana-gana-mana adopted by the Constituent Assembly as the national anthem?

A. 1947

B. 1948

C. 1950

D. 1951

Ans: C

6. When was Jana-Gana-Mana first sung?

A. 1911

B. 1947

C. 1950

D. 1951

Ans: A

7. The State Emblem depicts_________ lions, standing back to back.

A. Two

B. Three

C. Four

D. Five

Ans: C

8. What is the National Tree of India?

A. The Mango Tree

B. Banyan Tree (Ficus benghalensis)

C. The Coconut Tree

D. Not Declared

Ans: B

9. When was the magnificent Tiger (Panthera tigris) was designated as the National Animal of India?

A. 1968

B. 1972

C. 1973

D. 1974

Ans: C

10. Which of the following is the National Sport of India?

A. Cricket

B. Hockey

C. Badminton

D. None of the above

Ans: B

500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance

Highlights
  • Citing safety concerns, non-Kashmiri students demand
  • They are also calling for action against cops who lathicharged students
  • NIT campus has been tense since students clashed over Indias T20 defeat

Post Comment
13 Comment

anushka yadav,

my all question are right

Ashish Aman,

I want to participet in your quiz. What will i have to do for that 124.247.244.5

pratheksha,

nice questions dude try it on

bijal patel,

i want to participate in this quiz to test my IQ...

jojo,

i need more than this but this was very simple quiz i need some more hard questions with answers. thanks for this but more..........................................................................

Rajesh gupta,

so nice side we got whatever i want .this is knowledge discovery side.

simran,

respected sir i just want 1 chance to participate in this competition thanxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

anik bhattacharya,

can u provide some tough quiz178.79.201.250

Zara,

I WANNA JOIN THE QUIZZ

chetan kapoor,

i want 2 join this quiz.

Ashish Negi,

i want pariticipate in your Quiz

Ashwini Kulal,

Hi Please give me a chance to Participate. Thanks N Regards, Ashwini Kulal

umesh kulal,

i want to paritcipate this......pl gve a golden oppertunity

Suggested Colleges

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
X

Register to view Complete PDF