Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Glimpse of India

Mar 17, 2017 18:22 IST
General Knowledge Category:General Knowledge Quiz

India is a land of diversity in terms of cultures, colourful festivals, dresses and costumes, religions, flora and fauna and varying landscapes. It has 29 states and 7 union territories. There 22 schedule languages, 114 languages, 216 mother tongues and more than 900 dialects in India. Here, we are giving 10 multiple choice questions about testing the glimpse of India that must be known by every Indian.

1. The following countries have a border with India to the North West:

A. Afghanistan

B. Myanmar

C. Srilanka

D. Bhutan

Ans: A 

2. Which state in India has the highest literacy rate?

A. Tamil Nadu

B. Kerala

C. Mizoram

D. Lakshadweep

Ans: B

3. What is the ratio of the width of the Indian Flag to the Length?

A. 1:1

B. 2:3

C. 4:2

D. 2:4

Ans: B

4. The song Jana-gana-Mana was originally composed in:

A. Bengali

B. Hindi

C. Urdu

D. Sanskrit

Ans: A

5. The song Vande Mantaram was composed by:

A. Rabindranath Tagore

B. Bankimchandra Chatterji.

C. Shyam Sunder Das

D. Satyajeet Ray

Ans: B

10 GK Questions on Plants and Animals Kingdoms

6. The National Animal of India is the:

A. Tiger

B. Lion

C. Peacock

D. Leopard

Ans: A

7. The National Tree of India is the:

A. Neem Tree

B. Lotus Tree

C. Banyan Tree

D. Mango Tree

Ans: C

8. The National Fruit of India is the

A. Mango

B. Lotus Fruit

C. Gauva

D. Papaya

Ans: A

9. The constitution of India was adopted on:

A. 1947

B. 1948

C. 1949

D. 1950

Ans: C

10. What does republic stand for?

A. A state in which supreme power is held by the people and their elected representatives, and which has an elected or nominated president rather than a monarch.

B. A political system in which the supreme power lies in a body of citizens who can elect people to represent them.

C. A philosophical dialogue (4th century b.c.) by Plato dealing with the composition and structure of the ideal state.

D. All of the above

Ans: D

GK Questions and Answers: Legislative Assemblies of the States

Post Comment
Suggested Colleges

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on