GK Questions & Answers on Science: Physics Scientific devices /Equipments (Set 1)

Jul 1, 2016, 13:31 IST

Questions and Answers on Science: Physics Scientific devices /Equipments (Set 1) consists of 10 MCQ to learn and understand various scientific devices or equipments, their uses, applications etc. Which are important for various competitive examinations like IAS, PSC, SSC, Railway etc.

Questions and Answers on Science: Physics Scientific devices /Equipments (Set 1) consists of 10 MCQ to learn and understand various scientific devices or equipments, their uses, applications etc. Which are important for various competitive examinations like IAS, PSC, SSC, Railway etc.

Q1. Name an electronic device which is used to measure the current in ampere?

A. Altimeter

B. Audiometer

C. Ammeter

D. Airometer

Ans. C

Q2. Name an equipment through which the distances travelled by the wheels of the vehicles are measured?

A. Accumulator

B. Avometer

C. Animometer

D. Adiometer

Ans. D

Q3. Name a device used for the magnification of the objects?

A. Bolometer

B. Barometer

C. Binoculars

D. Barograph

Ans. C

Q4. The equipment used in internal combustion heat engine, vehicle engine etc. is known as:

A. Altimeter

B. Crescograph

C. Cyclotron

D. Carburator

Ans. D

Q5. The device by which artificial climate is produced:

A. Callipers

B. Cytotron

C. Cardiogram

D. Avometer

Ans. B

Q6. Name an equipment through which electrons are emitted or ejected?

A. Cathode ray tube

B. Callipers

C. Coolidge tube

D. Bolometer

Ans. A

Q7. Through which equipment human’s heart beats are recorded and detected via graphics?

A. Barograph

B. Crescograph

C. Comograph

D. Cardiograph

Ans. D

Q8. Name a device which is used to convert mechanical energy into electrical energy?

A. Dip Circle

B. Denial Cell

C. Dynamo

D. Dynamometer

Ans. C

Q9. The device that confirms the presence of electric charge:

A. Electric Meter

B. Electro Meter

C. Electron Microscope

D. Electroscope

Ans. D

Q10. Which equipment is employed to project or expose pictures on the screen?

A. Epidayscope

B. Endoscope

C. Density Meter

D. Escalator

Ans. A

Shikha Goyal is a journalist and a content writer with 9+ years of experience. She is a Science Graduate with Post Graduate degrees in Mathematics and Mass Communication & Journalism. She has previously taught in an IAS coaching institute and was also an editor in the publishing industry. At jagranjosh.com, she creates digital content on General Knowledge. She can be reached at shikha.goyal@jagrannewmedia.com
... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News