GK Questions with answers on Science Physics (Magnetic field of electric Current) Set IV

Jul 27, 2016, 09:51 IST

GK Questions with answers on Science Physics (Magnetic field of electric Current) Set IV ,in this set you will find repository of 10 Objective Type Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, NDA, CDS, SSC, State Services etc as well as academic examinations.

GK Questions with answers on Science Physics (Magnetic field of electric Current) Set IV ,in this set you will find repository of 10 Objective Type Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, NDA, CDS, SSC, State Services etc as well as academic examinations.

1. Which metal wire is used in the coil of the motor used commercially?

A. Aluminium

B. Silver

C. Nickel

D. Copper

Ans: D

2. The production of electricity from magnetism is called:

A. Electromagnetic induction

B. Electromagnetism

C. Electroluminescent wire

D. Electrostatics

Ans: A

3. The current produced by moving a straight wire in a magnetic field is called:

A. Direct current

B. Alternating current

C. Induced current

D. Electromagnetism

Ans: C

4. Who discovered the phenomenon of electromagnetic induction?

A. Michael Faraday and Joseph Henry

B. Albert Einstein

C. Isaac Newton

D. Galileo Galilei

Ans: A

5. The process of electromagnetic induction has led to the construction of:

A. Motors

B. Generators

C. Transformers

D. Switch

Ans: B

6. What needs to be reversed in order to reverse the direction of induced current?

A. Direction of magnetic field

B. Direction of current

C. Direction of force

D. All of the above

Ans: A

7. Magnitude of current induced in the coil can be increased by increasing:

A. Number of coil turns

B. Strength of magnet

C. Speed of coil rotation

D. All of the above

Ans: D

8. The production of electric current by moving a magnet inside a fixed coil of wire is a case of:

A. Electromagnetism

B. Electromagnetic induction

C. Making permanent magnet

D. None of the above

Ans: B

9. What is the current flowing in one direction called?

A. Alternating current

B. Induced current

C. Direct current

D. Ionic current

Ans: C

10. Which of the following are sources of direct current?

A. Dry cell

B. Car battery

C. D.C. generator

D. All of the above

Ans: D

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News