GK Questions with answers on Science: Physics Set II

Jul 12, 2016, 12:15 IST

GK Questions with answers on Science: Physics Set II, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will helps the aspirants to attune and equipped for different competitive examinations like UPSC, SSC, State Services, CDS, NDA, railways etc as well as academic examinations.

GK Questions with answers on Science: Physics Set II, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will helps the aspirants to attune and equipped for different competitive examinations like UPSC, SSC, State Services, CDS, NDA, railways etc as well as academic examinations.

1. Which of the following is measured in Pa (Pascal)?

A.Thrust

B.Pressure

C.Frequency

D.Conductivity

Ans: B

2. Why the Planets do not twinkle?

A.Because they emit light of a constant intensity

B.Because their distance from the earth does not change with time

C.Because they are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light

D.Because they are nearer to earth and hence we receive a greater amount of light and, therefore minor variations in the intensity are not noticeable

Ans: D

3. What make the metals are good conductors of electricity?

A.Because they contain free electrons

B.Because the atoms are lightly packed

C.Because they have high melting point

D.All of the above

Ans: A

4. What will happen to the water when a thin capillary tube is replaced with another insufficient length of tube?

A.will overflow

B.will not rise

C.depressed

D.change its meniscus

Ans: B

5. Which of the following is the correct pair that have not identical dimension of physical quantities?

A.Pressure and Young's modules

B.Planck's constant and Angular momentum

C.Impelling force or strength and moment of force

D.Physical energy or intensity and rate of change of linear momentum

Ans: C

6.  Consider the following statement (s) related to the momentum

I.If two bodies of different masses, initially at rest, are acted upon by the same force for the same time, then the both bodies acquire the same.

II.It is the product of the mass and velocity of an object.

Which is/are correct statement (s)?

A.Only I

B.Only II

C.Both I & II

D.Neither I nor II

Ans: C

7. Consider the following statement (s) related to the scalar quantity

I.It is a one dimensional measurement of a quantity, like temperature, or weight.

II.It is a physical quantity that can be described by a single element of a number field such as a real number, often accompanied by units of measurement.

Which is/are correct statement (s)?

A.Only I

B.Only II

C.Both I & II

D.Neither I nor II

Ans: C

8.  Which of the following is the correct function of Rectifiers (convertor)?

A.Direct current to Alternating current

B.Alternating current to Direct current

C.High voltage to low voltage

D.Low voltage to high voltage

Ans: B

9. Which of the following is not emitted by radioactive substance?

A.Electrons

B.Electromagnetic radiations

C.Alpha particles

D.Neutrons

Ans: D

10. Consider the following statement (s) related to the quantity (vector or a scalar)

I.Vectors are quantities that are fully described by a magnitude (or numerical value) alone.

II.Scalars are quantities that are fully described by both a magnitude and a direction.

Which is/are correct statement (s)?

A.Only I

B.Only II

C.Both I & II

D.Neither I nor II

Ans: D

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News